Πόλεμος νεύρων από Πούτιν: Υπάρχει κίνδυνος η τουρμπίνα του Nord Stream1 να μην λειτουργεί

Ενώ νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ο αγωγός Nord Stream 1 θα λειτουργήσει ξανά, αλλά με μειωμένες ροές, τώρα αφήνει υπονοούμενα αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός, επικαλούμενος την κατάσταση της τουρμπίνας.

“Μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο εξοπλισμός του Nord Stream 1 από τη διαδικασία της συντήρησης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως “υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να μην λειτουργεί μετά την επιστροφή του από τον Καναδά και ο Nord Stream να σταματήσει.”

Ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη

ότι η απόφαση του Καναδά να καθυστερήσει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream δεν είναι πολιτική απόφαση και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Δεν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα και ούτε καν η “ειδική μας επιχείρηση στο Ντονμπάς” δεν ευθύνεται για αυτήν την απόφαση. Τα πραγματικά κίνητρα σχετίζονται με την προσπάθεια του Καναδά για είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά”, δήλωσε ο Πούτιν στο φόρουμ “Ισχυρές ιδέες για μια νέα εποχή”.

“Ένας εξοπλισμός χρειάζεται επισκευή η οποία και είναι προγραμματισμένη. Δεν παραχωρείται από τον Καναδά επειδή έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Gazprom, παρόλο που πρόκειται για εργοστάσιο της Siemens. Θα σας πω γιατί το έκανε ο Καναδάς. Επειδή παράγει η ίδια πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά”, σημείωσε ο Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το gazzeta.ru, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι “η Gazprom δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο έγγραφο ότι η τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 θα επιστραφεί σύντομα στη Ρωσία από τον Καναδά”.

“Τώρα μας είπαν ότι σύντομα θα παραλάβουμε αυτόν τον εξοπλισμό από τον Καναδά. Αλλά μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει επίσημα έγγραφα για το θέμα αυτό. Και φυσικά πρέπει να το λάβουμε, γιατί είναι ιδιοκτησία μας, είναι ιδιοκτησία της Gazprom”, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά θα πρέπει να παραλάβει όχι μόνο τις τουρμπίνες, αλλά και τα σχετικά έγγραφα.

Διαφορετικά, αν η Ρωσία δεν λάβει την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει μόλις 30 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δηλαδή το μισό από ό, τι τώρα, δήλωσε ο Πούτιν.

Ανακοινώθηκαν παραδόσεις φυσικού αερίου του Nord Stream 1 για την Πέμπτη

Η Gascade ανακοίνωσε παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 για την Πέμπτη, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς ολοκληρώνεται η προγραμματισμένη περίοδος συντήρησης του αγωγού.

Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διακόπηκε για 10 ημέρες λόγω ετήσιας συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Πηγή: capital.gr

The post Πόλεμος νεύρων από Πούτιν: Υπάρχει κίνδυνος η τουρμπίνα του Nord Stream1 να μην λειτουργεί appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα