Πόλεμος δηλώσεων Πούτιν-Ερντογάν

Έτοιμος να παραιτηθεί αν οι κατηγορίες του Ρώσου προέδρου Πούτιν για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών από την Άγκυρα αποδειχθούν αληθινές, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όταν λες κάτι πρέπει να το αποδεικνύεις. Αν διαθέτεις στοιχεία, θα πρέπει να τα φέρεις στο τραπέζι. Ας τα δούμε» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Πούτιν, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι η Άγκυρα χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος, αγοράζοντας πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές και ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος ακριβώς για

να προστατέψει αυτό το εμπόριο.

«Θα πω κάτι πολύ δυνατό, εδώ. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο (η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία), η ευγένεια που διακρίνει το έθνος μας, απαιτεί από εμένα να εγκαταλείψω το αξίωμά μου» δήλωσε ο Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Και απευθυνόμενος στον Πούτιν είπε: «Εσύ θα διατηρήσεις το αξίωμά σου; Σε ρωτώ ευθέως».

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση για κατάρριψη του αεροσκάφους υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να προστατευθούν οι γραμμές παροχής πετρελαίου στο τουρκικό έδαφος» δήλωσε χθες από το Παρίσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Μόσχα έχει λάβει πληροφορίες που δείχνουν ότι πετρέλαιο περνά από τους τζιχαντιστές στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ πάντως υποστήριξαν την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού. «Τα στοιχεία από την Τουρκία και τις δικές μας πηγές, δείχνουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της. Συζητήσαμε πώς η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να βρουν έναν διπλωματικό τρόπο για να επιλύσουν το ζήτημα. Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το Ισλαμικό Κράτος και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή».

Αν η Ρωσία μπορεί να αποδείξει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ISIS θα ήταν καταδικαστικό για τη χώρα, η οποία έχει πετύχει μια προσέγγιση με τη Δύση μετά την απόφασή της να συμμετάσχει στη συμμαχία καταπολέμησης του ISIS. Επιπλέον, η Τουρκία μόλις υπέγραψε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία υπόσχεται βοήθεια στην αναχαίτιση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη, παίρνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα και ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη και την επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ.

Το πετρέλαιο αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος του Ισλαμικού Κράτους. Με την ανάληψη του ελέγχου των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Συρία και το Ιράκ και την πώληση του πετρελαίου στη μαύρη αγορά ήταν σε θέση να συγκεντρώσει μεγάλα έσοδα που του επιτρέπουν να επεκταθεί περαιτέρω.

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα