Ψαχνουν λυση για την ιδιωτικοποιηση του ολπ

14:46 1/12/2015 - Πηγή: Fimotro
Τρία «ναι» αλλά και δύο ηχηρά «όχι» φαίνεται να εισέπραξε το υπουργείο Ναυτιλίας από το ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά στις παρατηρήσεις που απέστειλε χθες, στην υπό αναθεώρηση σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και...
ελληνικού δημοσίου, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοίκηση του Ταμείου είναι σύμφωνη με
τη δημιουργία δημόσιας αρχής λιμένος (port authority), που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ αλλά και την παράταση μέχρι το 2052 όλων των μισθωτών χώρων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με την προϋπόθεση ωστόσο οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο, να καταβάλουν το αντίτιμο των μισθώσεων. Αντιρρήσεις δεν φαίνεται να έχει και όσον αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, αφού η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει υπογράψει ήδη νέα διετή συλλογική σύμβαση εργασίας.
Στον αντίποδα, ενστάσεις φέρεται να εξέφρασε η διοίκηση του Ταμείου, αναφορικά με την εξαίρεση των 58 ακινήτων του ΟΛΠ, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει έχει γίνει καμία αξιοποίηση αλλά και με την εξαίρεση του πορθμείου Σαλαμίνας-Περάματος από τη σύμβαση παραχώρησης, κάτι που δεν δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» και για τα υπόλοιπα πορθμεία που βρίσκονται στα υπό αξιοποίηση λιμάνια με οικονομικές και «παράλογες» απαιτήσεις από τους δήμους.
Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, έχει επιλέξει ως δεύτερο ανεξάρτητο αποτιμητή την American Appraisal Hellas από κοινού με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψηφίους επενδυτές (την κινεζική Cosco, τη δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες), αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο, ενώ αυτοί που συνεχίζουν να επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για την επένδυση, είναι η Κινέζοι και οι Δανοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα