Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις

Ένας πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μετά τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά στο πλαίσιο των επιδρομών στη Συρία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ρωσική παραβίαση «δεν μοιάζει με ατύχημα» και ότι δεν θεωρεί πως ήταν τυχαίες καθώς έγιναν δύο φορές και διήρκησαν πάνω από μερικά δευτερόλεπτα (όπως είχε ισχυριστεί η Ρωσία). Η Μόσχα απάντησε από την πλευρά της ότι η Συμμαχία «χρησιμοποιεί την από λάθος παραβίαση με σκοπό να διαστρεβλώσει τους σκοπούς των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία».

Η Άγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί για ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου το Σάββατο και η Μόσχα είχε αποδώσει το περιστατικό σε λάθος εξαιτίας καιρικών συνθηκών, λέγοντας πως τα μαχητικά είχαν μείνει «δευτερόλεπτα» στον εναέριο χώρο. Την Τρίτη, η Άγκυρα επανήλθε διαμαρτυρόμενη για δεύτερη παραβίαση που είχε σημειωθεί την Κυριακή. Η Μόσχα έχει αναφέρει πως «ελέγχει» τη δεύτερη τουρκική καταγγελία.

Μετά τη δεύτερη διαμαρτυρία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε «πως η διάρκεια των δύο παραβιάσεων στον τουρκικό εναέριο χώρο μας κάνει να αμφισβητούμε την εξήγηση της Μόσχας». «Δεν θα κάνω εικασίες για το κίνητρο - δήλωσε χαρακτηριστικά - αλλά αυτό δεν μοιάζει με λάθος και έγινε δύο φορές». Η ρωσική πλευρά «δεν έχει δώσει ουσιαστική εξήγηση» για τα περιστατικά, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ρωσική απάντηση ήρθε λίγο αργότερα, από τον ρώσο πρεσβευτή στο NATO Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος δήλωσε: «Δίνεται η εντύπωση πως το συμβάν στον τουρκικό εναέριο χώρο χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει το ΝΑΤΟ ως οργανισμό με την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Δύση με στόχο τη διαστρέβλωση του σκοπού των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία».

Αποστολή ρώσων «εθελοντών» στη Συρία

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι «εθελοντικές» δυνάμεις της Ρωσίας θα μεταβούν στη Συρία, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στη Συρία, το σχέδιο για τους αποκαλούμενους «εθελοντές» αποκαλύφθηκε από τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Κοινοβούλιο, ναύαρχο Βλαντιμίρ Κομογιέντοφ. Πολλοί αναλυτές μάλιστα παρομοιάζουν την τακτική της Ρωσίας στη Συρία με την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014.

Επιπλέον, αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι πίστευαν πως πάνω από 600 Ρώσοι που δουλεύουν για τον στρατό ήταν ήδη στο έδαφος της Συρίας, χωρίς να υπολογίζουν τα πληρώματα, και ότι είχαν δει σκηνές για σχεδόν 2.000 άτομα στην αεροπορική βάση της Ρωσίας κοντά στη Λατάκια, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η Ρωσία ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές που άρχισαν στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, με νέες επιθέσεις σε εδάφη κοντά στην Παλμύρα, που αναμφισβήτητα βρίσκονται στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά οι ρωσικοί στόχοι παραμένουν αμφισβητήσιμοι.

theguardian.com, nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα