Ποιος χρηματοδοτεί τη Μπόκο Χαράμ;

12:39 8/6/2014 - Πηγή: Antinews

Αν υπήρχε μια ακριβής στιγμή που η διεθνής κοινότητα κατανόησε το εύρος του κακού της Μπόκο Χαράμ, αυτή ήταν τον περασμένο μήνα, όταν ο ηγέτης της ομάδας ανακοίνωσε χαμογελαστός ότι θα πουλήσει τις 200 περίπου μαθήτριες που απήγαγαν στην «αγορά ανθρώπων». Πίσω από τον Αμπουμπακάρ Σεκάου, έναν άνθρωπο ο οποίος ανήλθε στην κορυφή της Μπόκο Χαράμ μέσω της απαράμιλλης βιαιότητας και του θρησκευτικού φανατισμού, εμφανίστηκαν αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ντόπιοι ειδήμονες αναφέρουν ότι το βίντεο ήταν πιθανό να έχει γυριστεί στο απομακρυσμένο δάσος Σαμπίσα

στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η αντίθεση ανάμεσα στην αγροτική γη και τα προηγμένα μηχανήματα ήταν μια ενοχλητική αντίθεση.

Παρά τη φτώχεια της βόρειας Νιγηρίας - όπου το 70 τοις εκατό των ανθρώπων ζουν με λιγότερο από 60 λεπτά την ημέρα - η τρομοκρατική ομάδα Μπόκο Χαράμ έχει στη διάθεσή της μια φαινομενικά απεριόριστη ποσότητα βαρέων όπλων, οχήματα, βόμβες και πυρομαχικά που χρησιμοποιεί για να σκοτώσει αδιάκριτα. Οι ισλαμιστές, μεταμφιεσμένοι σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων, έκαναν επιδρομή σε τρία χωριά στη βορειοανατολική Νιγηρία αυτή την εβδομάδα και σκότωσαν 400 χωρικούς, με «εξελιγμένα όπλα», ένας τοπικός ηγέτης είπε στο Bloomberg.

Δεκάδες περισσότερα μέλη της Μπόκο Χαράμ έφθασαν σε ένα άλλο χωριό, το Μπαργκάρι, μεταμφιεσμένοι σε ιεροκήρυκες και συγκέντρωσαν όλους όσοι ζουν στο χωριό, δήθεν για να τους διδάξουν το Ισλάμ. Μόλις συγκεντρώθηκαν, ένας άλλος «μεγάλος αριθμός τρομοκρατών» έφτασε και «άνοιξαν πυρ εναντίον της εκκλησίας» είπε ένας κάτοικος στην Daily Post. «Οι 20 ένοπλοι έστησαν ενέδρα με τέσσερα οχήματα Toyota Hilux, AK-47 τουφέκια, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Σαλέχ Μοχάμεντ, μέλος της Στρατιωτικής JTF - μιας από τις ομάδες επαγρύπνησης που έχουν ξεπηδήσει για την καταπολέμηση των μαχητών - δήλωσε στο Reuters: «Η Μπόκο Χαράμ έχει σπείρει τον όλεθρο στα χωριά. Έκαψαν σπίτια και σκότωσαν ανθρώπους ανελέητα». Ο ακριβός εξοπλισμός που είναι εμφανής συχνά θέτει ερωτήματα σχετικά με το ποιος χρηματοδοτεί την εκστρατεία σφαγής της Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με έρευνα ακαδημαϊκών, κυβερνητικών και δημοσιογραφικών παραγόντων, η Μπόκο Χαράμ χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές πράξεις της μέσα από δοσοληψίες της μαύρης αγοράς, τοπικούς και διεθνείς ευεργέτες και συνδέσεις με την Αλ-Κάιντα και άλλες καλά χρηματοδοτούμενες ομάδες στη Μέση Ανατολή. Οι αναλυτές λένε ότι ο μηχανισμός συλλογής κεφαλαίων είναι περίπλοκος και αδιαφανής. «Η πραγματική πηγή της χρηματοδότησης είναι τόσο αόριστη, όσο και οι ίδιοι οι μαχητές» έγραψε η Heather Murdock στην Φωνή της Αμερικής.

Η ιστορία της συλλογής κεφαλαίων της Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο. Ο αρχικός επικεφαλής της ομάδας, ένας χαρισματικός κληρικός που ονομάζεται Μοχάμεντ Γιουσούφ, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα, ίδρυσε την ομάδα το 2002, προωθώντας μια εναλλακτική λύση στη δυτική εκπαίδευση, η οποία ισχυριζόταν ότι υπονόμευε την ανάπτυξη της Νιγηρίας. (στην γλώσσα Χάουσα το όνομα της ομάδας μεταφράζεται ως «η Δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία»).

Εκείνη την εποχή, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έστειλε ένα βοηθό στη Νιγηρία με περίπου 1,8 εκ. λίρες, για να διανεμηθούν στις ομάδες που μοιράζονταν την αποστολή της Αλ Κάιντα να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο. Ένας από τους «μεγάλους δικαιούχους», αναφέρει η International Crisis Group, ήταν η Μπόκο Χαράμ. Ο EJ Hogendoorn, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για την Αφρική και συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε στην Daily Beast: «Αυτό που μπορώ να σας πω από συνομιλίες με συντηρητικούς μουσουλμάνους στη Νιγηρία είναι ότι υπάρχουν πολλά χρήματα που έρχονται στη βόρειο Νιγηρία. Υπάρχουν πολλές πηγές χρημάτων. Μία από τις πηγές αυτές ήταν από την Αλ-Κάιντα».

Η σύνδεση μεταξύ της Μπόκο Χαράμ και της Αλ Κάιντα - και τα χρήματά της- ίσως να μεγάλωσαν όταν ο Γιουσούφ κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία για να ξεφύγει από κάποια πρώτα μέτρα καταστολής της τρομοκρατικής ομάδας της Νιγηρίας. Παραμένει ασαφές το τι συνέβη ενώ ο ίδιος ήταν στη Σαουδική Αραβία, ή ποιον συνάντησε, αλλά οι ηγέτες της Μπόκο Χαράμ είπαν αργότερα ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους προέρχεται από την Αλ-Κάιντα. Ένας εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ δήλωσε το 2011: «Η Αλ Κάιντα είναι οι μεγαλύτεροι αδελφοί μας. Απολαμβάνουμε την οικονομική και τεχνική στήριξή τους. Ό,τι θέλουμε το ζητάμε από αυτούς».

Αλλά ακόμη και αυτές οι εικαζόμενες οικονομικές διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα δεν μπορεί να εξηγήσουν τα χρήματα της Μπόκο Χαράμ. Η ομάδα φέρεται, επίσης, να πάιρνει μετρητά από ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία και οι τοπικές θυγατρικές της Αλ Κάιντα. Στη συνέχεια υπάρχει και η μαύρη αγορά χρήματος. Πέρα από το μίσος για τη Δυτική εκπαίδευση, οικονομικά κίνητρα μπορεί να κρύβονται πίσω από την πρόσφατη απαγωγή των μαθητριών. Υπάρχει ισχυρό και τρομακτικό σκλαβοπάζαρο στη Νιγηρία και τις γειτονικές χώρες.
Το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point, τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η απαγωγή έχει γίνει μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης της Μπόκο Χαράμ, ένας τρόπος για να κερδίσουν παραχωρήσεις από το νιγηριανό κράτος και άλλες κυβερνήσεις και μια απειλή για τους αλλοδαπούς και την κυβέρνηση της Νιγηρίας». Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι η απαγωγή αξίζει «εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα».

Αυτό στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν είναι ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσει η Μπόκο Χαράμ είναι να κοπεί η χρηματοδότησή της. Αλλά πώς θα γίνει αυτό παραμένει ασαφές. Η ομάδα έχει εδραιωθεί στη ζωή της βόρειας Νιγηρίας, κατέχοντας έλεγχο και επιρροή, ακόμη συλλέγοντας φόρους. Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γούλιμα Χέιγκ θα φιλοξενήσει μια συνάντηση Αφρικανών και Δυτικών αξιωματούχων στο Λονδίνο, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση των μαχητών. Η αποτελεσματικότητά της μπορεί να εξαρτηθεί από την ικανότητα της Δύσης να κόψει τη χρηματοδότηση του ομίλου.

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/paying-for-terrorism-where-does-boko-haram-gets-its-money-from-9503948.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα