Ποιοι αμφισβητούν τον Στουρνάρα;

Σε όλους τους τόνους, εδώ και 16 μήνες, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αφήσει την οικονομία έξω από πολιτικά παιχνίδια. Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και πέντε – έξι άλλοι, έβαλαν τα πράγματα κάτω, χάραξαν μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και την τηρούν πιστά, με τις όποιες προσαρμογές έγιναν στην πορεία.

Μπορεί κανείς να βρει χίλια πράγματα για να διαφωνήσει με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Κι εμείς έχουμε ασκήσει

σκληρή κριτική για γκάφες, παραλείψεις ή παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου. Θα μπορούσε ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας να έχουν κάνει περισσότερα, αλλά θα μπορούσαν όμως και να έχουν καταστρέψει τη χώρα, όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος.

Θυμηθείτε πώς πήραν τη χώρα πέρυσι το καλοκαίρι και που βρίσκεται αυτή σήμερα. Μια χώρα ανυπόληπτη, που οι δανειστές έβλεπαν πρωθυπουργό ή Έλληνες υπουργούς κι έστριβαν στη γωνία. Με μια οικονομία που μόλις και μετά βίας είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Μια χώρα που πέρυσι πριν από τις δίδυμες εκλογές ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Από τότε έγιναν πολλά, κατά τη γνώμη μας τα περισσότερα καλά, και αρκετές αστοχίες. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, έξι μήνες πριν απότο τέλος του Μνημονίου η οικονομική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει. Υπάρχει φως στο τούνελ και κάνουμε βήματα για να ανέβουμε προς τα πάνω. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους λαϊκιστές στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι νομίζουν ότι δεν έχουν περάσει οι εποχές που «πούλαγαν» κοινωνική πολιτική για να μη χάσουν τα ψηφαλάκια.

Αυτά ως πρόλογο για το θέμα που εσχάτως έχει προκύψει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δημοσιεύματα, γύρω από τον Γ. Στουρνάρα και τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. (Με τον πρωθυπουργό λέμε, όχι με το …Μαξίμου).

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε με την ανάρτηση αυτή να υποστηρίξουμε τον υπουργό Οικονομικών, και δε νομίζουμε ότι το έχει ανάγκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν χθες σαφής, κι από όσα γνωρίζουμε χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Άλλωστε, η οικονομική πολιτική είναι μία, η γραμμή μία και καθορίζεται από κοινού από τους κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και λίγο από τον κ. Βενιζέλο, όσο του το επιτρέπει η θέση του.

Στην παρούσα φάση και να ήθελε ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αλλάξει τον Στουρνάρα. Υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι τον Απρίλιο ενώ πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για το σχέδιο που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ήδη ομάδα υπό τον κ. Στουρνάρα έχει ετοιμάσει σχέδιο που δεν περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια σειρά από κινήσεις (μείωση επιτοκίων, αύξηση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ.) που θα βγάλουν την Ελλάδα οριστικά από τα μνημόνια. Ο υπουργός το έχει υποστηρίξει με σθένος. Η χώρα θα βγει στις αγορές το 2014, θα δανειστεί και δε θα χρειαστεί νέα δάνεια. Αν είναι λάθος η πρόβλεψή του τότε θα κάνει κακό στη χώρα και στον εαυτό του.

Είναι αδιανόητο επομένως, ενώ γίνονται τόσο κρίσιμα παζάρια να αλλάξει ο υπεύθυνος υπουργός, ακόμη κι αν έχουν γίνει αστοχίες ή λάθος χειρισμοί σε επιμέρους θέματα. Στο κάτω -κάτω υπάρχουν κι άλλοι υπεύθυνοι για τα λάθη. Δε μπορεί μια ζωή στις νίκες να υπάρχουν πολλοί πατέρες και στις ήττες να βγάζουν όλοι απ’ έξω την ουρά τους. Εκτός από τα θέματα δημόσιας τάξης, ας μας πουν όλοι οι φωστήρες εντός κι εκτός κυβέρνησης τι έχει γίνει π.χ. με την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ, τις τιμές των προϊόντων.

Ποιοι αμφισβητούν τον Στουρνάρα;

Εν πάση περιπτώσει, εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχουν κινήσεις αμφισβήτησης της πολιτικής Στουρνάρα από διάφορους κύκλους που πιθανόν δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Υπάρχουν οι λαϊκιστές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που λέγαμε παραπάνω. Βουλευτές που πετάνε μια ανοησία για να παίξουν στα κανάλια και να πει ο κόσμος «αυτός μας σκέφτεται, μας πονάει, καταλαβαίνει τι περνάμε». Κουραφέξαλα, την πάρτη τους κοιτάνε ακόμη κι αν κάνουν κακό στη χώρα.

Εδώ πριν λίγο καιρό είχαν αρχίσει να μοιράζουν το πλεόνασμα που φαίνεται ότι θα έχει η κυβέρνηση. Ο ένας ζητούσε αυξήσεις στις συντάξεις, ο άλλος επιδόματα, ο τρίτος μειώσεις φόρων. Λες και ξαφνικά όλοι οι «δήθεν» υπερασπιστές του λαού ανακάλυψαν τη μηχανή που κόβει χρήμα. Πείτε και σε μας που είναι, δώστε την και στον Σαμαρά και τον Στουρνάρα να αρχίσουν να μοιράζουν κύριοι. Κορόιδα είναι να τρώνε στα μούτρα την πίκρα για τα δύσκολα χρόνια που περνούν οι Έλληνες; Αν έχετε τη μαγική συνταγή, πείτε την ξεκάθαρα, αναλάβετε υπουργοί Οικονομικών ή και πρωθυπουργοί και σώστε εσείς τη χώρα. Αν δεν την ξέρετε κι απλώς είναι μια «ονείρωξη», καλύτερα να καθίσετε στ’ αυγά σας.

Υπάρχουν ορισμένοι που με το που ακούστηκαν κάποια καλά νέα από την οικονομία (νέα που οφείλονται στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική) είπαν να βγουν μπροστά και να κερδίσουν μερίδιο της νίκης, όταν τόσους μήνες είχαν λουφάξει στις γραφειάρες τους. Μοιράζουν επίδομα θέρμανσης, απαιτούν μειώσεις φόρων, αλλά μόλις οι δανειστές λένε: «που πάτε ρε καημένοι. Βγείτε πρώτα από τον κύκλο του δανεισμού και μετά μιλάτε», τότε παίρνουν το ύφος του «επαναστάτη» και με στόμφο απαιτούν εδώ και τώρα να πετάξουμε έξω από τη χώρα την τρόικα. Και μετά τι; Έχουν απάντηση; Καμιά φυσικά, τζάμπα μαγκιές με τους αγώνες των άλλων.

Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπάρει γκρίνια για το θέμα της φορολόγησης (π.χ. αγροτεμάχια), ενώ έντονη είναι η ενόχληση από το γεγονός ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις αποκρατικοποιήσεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων για επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ ή η αμυντική βιομηχανία.

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι στη συζήτηση του Προϋπολογισμού οι διαφωνίες βουλευτών θα γίνουν δημόσιες από το βήμα της Βουλής, ενώ αναμένεται… βροχή ερωτήσεων προς τον Γ. Στουρνάρα από «γαλάζιους» της περιφέρειας, αλλά και του λεκανοπεδίου.

Υπάρχουν και ορισμένα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης που κάνουν προσωπικά παιχνιδάκια. Σε άλλες εποχές δε θα μπορούσαν να κρατήσουν ούτε μπακάλικο της γειτονιάς αλλά σήμερα το παίζουν μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής ζωής. «Πουλάνε και τη μάνα τους», παρακάμπτουν ανωτέρους, αγνοούν τους ευεργέτες τους κι αντί να μάθουν δύο πράγματα παραπάνω, στήνουν προβοκάτσιες με δικές τους εφημερίδες. Ενώ τα Σαββατοκύριακα τρέχουν σε γάμους, κηδείες και βαφτίσια, μη τυχόν και χάσουν κανένα ψηφοφόρο της περιφέρειάς τους.

Ακόμη, έχουμε γράψει από εδώ ότι υπάρχουν και οι «πεθαμένοι», οι βουλευτές της φορμόλης οι οποίοι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρό στην οικονομία για να βγουν στην επιφάνεια. Τι πιο εύκολο να χτυπήσεις έναν υπουργό Οικονομικών ή έναν πρωθυπουργό που αναγκάζεται να λάβει επώδυνα μέτρα για να σωθεί η χώρα; Κάνουν διαρροές, δίνουν συνεντεύξεις, αφήνουν υπονοούμενα, βρίζουν ενίοτε γιατί μόνον έτσι μπορεί κανείς να τους πάρει στα σοβαρά.

Αν και ο «πολιτικός θάνατος τους πάει πολύ» πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναγίνουν οι… κομματάρχες που ήταν σε άλλες εποχές. Αλλά να κάνουν μια σοβαρή πρόταση δεν μπορούν. Γιατί να την κάνουν άλλωστε αφού και οι ίδιοι δεν είναι σοβαροί.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα «λαμόγια» του κρατικού μηχανισμού που επιχειρούν να πουλήσουν εκδουλεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα. Περίεργες ρυθμίσεις, κρυφές διατάξεις, ρουσφέτια του ποδαριού είναι σε ημερήσια διάταξη. Να σας πούμε μόνο δύο παραδείγματα; Πόσοι πήραν τηλέφωνο για να πληρωθούν τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής που βουλιάζει; Και δεύτερον: Ποιοι ήταν εκείνοι που ήθελαν να πετύχουν εξαίρεση των εφοπλιστών από το πόθεν έσχες; Σοβαρές περιπτώσεις που δείχνουν ότι ακόμη και στο βούρκο που βρίσκεται η χώρα κάποιοι πουλάνε και τη μάνα τους.

Όλοι αυτοί και ίσως ακόμη περισσότεροι ξιφουλκούν στο εύκολο στόχο. Αντί να πάνε να τα πουν στα ίσα στον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχουν την τόλμη να το κάνουν και χτυπάνε εκεί που τους παίρνει.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα κανείς δεν είναι πάνω από τη σωτηρία της πατρίδας. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Στουρνάρα και για κάθε άλλος μέλος της κυβέρνησης. Αν, όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι δημιουργώντας στην κυβέρνηση προβλήματα δεν δίνουν πριμ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γελασμένοι.

Το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα κριθεί στην ώρα, όταν θα έχει αποτελέσματα. Το είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο κόσμος θα επιλέξει αυτόν που θέλει αφού πρώτα λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι έκανε αυτή η κυβέρνηση. Αν αποτύχει η παρούσα οικονομική πολιτική θα έχουν συμβεί δύο πράγματα. Η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει και η κυβέρνηση θα… φάει σουτ. Πιστεύει έστω κι ένας Έλληνες ότι ο Σαμαράς και οι συνεργάτες τους θέλουν τίποτε από τα δύο;

Keywords
στουρναρας, επιδομα θερμανσης, σαμαρας, παπανδρεου, βενιζελος, καλοκαιρι, εκλογες, χρεοκοπια, μνημονιο, φως, συριζα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, τροικα, χρεος, κουρεμα, ελλαδα, νέα, επιδοματα, υπουργοι, επιδομα, βγείτε, λαρκο, βουλη, βαφτίσια, Αντωνης Σαμαρας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αποτελεσματα, βουλευτες, βγείτε, το θεμα, βημα, γνωμη, γωνια, δανεια, ημερησια, θανατος, θεμα, λαρκο, οικονομια, παιχνιδια, σθενος, σωτηρια, τηλεφωνο, το βημα, φως στο τουνελ, φως, ωρα, αυγα, αγωνες, αυξηση, εβδομαδες, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, γινονται, διδυμες, εδαφος, ευκολο, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενιοτε, εξι, εποχες, ζωη, ζωης, ιδιο, ισχυει, υφος, κυβερνηση, λαθη, λαθος, μηνες, ξερετε, ομαδα, προβληματα, ποναει, ρυθμισεις, σαφης, σιγουρα, συζητηση, σειρα, συνταγη, σχεδιο, τολμη, φυσικα, χρημα, αγορες, βαφτίσια, βηματα, γκαφες, χωρα, μπροστα, ουρα, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα