Ποινές 500 ετών για τη Χρυσή Αυγή: Ψηλά ο πήχης για το "διευθυντήριο" - Αρχίζει η μάχη της αναστολής

Σε μια ξεκάθαρη κλιμάκωση ποινών, η οποία αντικατοπτρίζει και τη συνολική ποινική αξιολόγηση μιας μακράς διάρκειας δίκης 5,5 ετών, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, δια στόματος της προέδρου του, Μαρίας Λεπενιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής

Νίκο Μιχαλολιάκο και σε άλλα πέντε νυν και πρώην στελέχη της (Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή) για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή επεβλήθη επιπλέον ποινή ενός έτους και πρόστιμο 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή.

Το μόνο μέλος της ηγεσίας της Χ.Α. στο οποίο επεβλήθη χαμηλότερη των 13 ετών ποινή είναι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Σε ισόβια κάθειρξη συν φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς.

Η αποκωδικοποίηση της απόφασης δείχνει:

-Ότι η ηγετική ομάδα, δηλαδή οι 6 από τους 7 του διευθυντηρίου, είχαν την αυστηρότερη αντιμετώπιση, ως αποφασιστικός μοχλός της ΧΑ. Και εκεί κάνει διάκριση το δικαστήριο, αφού εντάσσει σε αυτή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ιωάννη Λαγός, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενη, αλλά βγάζει εκτός τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, προφανώς γιατί εμφανίζεται αργότερα στην κορυφή της ιεραρχίας.

-Χωρίζει σε 3 κατηγορίες τους υπόλοιπους 11 βουλευτές:

-Στην πρώτη είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος, που δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, αλλά έχουν την βαρύτερη καταδίκη αφού καταδικάζονται σε 7 χρόνια κάθειρξη

-Στη δεύτερη είναι οι υπόλοιποι 5 στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό , αλλά η απόφαση τους καταδικάζει σε ποινή μικρότερη, 6 ετών κάθειρξης. Πρόκειται για τους Αντώνης Γρέγο, Ελένη Ζαρουλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κώστα Μπαρμπαρούση και Δημήτρη Κουκούτση. Μάλιστα τους εξισώνει σε επίπεδο ποινών με πολλά απλά μέλη που καταδικάστηκαν για ένταξη στην ίδια ποινή.

-Στην τρίτη ανήκουν οι 4 βουλευτές που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και ουσιαστικά πέφτουν στα κατώτερα επίπεδα ποινών των 5 ετών. Μάλιστα αυτό μπορεί να είναι και πρόκριμα για την αναστολή της ποινής: Μιχάλης Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Νίκος Μίχος (αντιμετωπίζει ποινή και για οπλοκατοχή)

Οι δύο πυρηνάρχες

Το δικαστήριο επιφυλάσσει μετά τους "διευθυντές", τη βαρύτερη ποινική μεταχείριση τους δύο "πυρηνάρχες" Νίκαιας και Περάματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Άλλωστε οι δυο συγκεκριμένοι πυρήνες θεωρούνται κομβικά σημεία αιχμής για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα :

- Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατελης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

- Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Αθροιστικά οι ποινές αγγίζουν τα 500 χρόνια.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών για τις ποινές

Υψηλές αλλά όχι οι αυστηρότερες χαρακτήρισε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι τα τα επιμέρους κακουργήματα οι ποινές είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες, επισημαίνοντας ότι πλέον η απόφαση για την αναστολή είναι το κρίσιμο θέμα για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρων των Αιγυπτίων Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι το δικαστήριο πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την πράξη του καθενός. "Όσον αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αγγίζουν τα ανώτατα”, σημείωσε.

Για τους συνεργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες είναι χαμηλές, τόνισε ο Κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας: "Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια, όπως και η αστυνομικός που βρέθηκε στο σπίτι της ολόκληρο οπλοστάσιο να τιμωρείται με το ελάχιστο της ποινής”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα