Υπό μερικό έλεγχο η διασπορά στην Αττική, τα επόμενα βήματα

Τα 408 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 170 στην Αττική, δείχνουν σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημάδια σταθεροποίησης της διασποράς, μετά και τα επιπλέον μέτρα. Εντούτοις η αυξημένη επιφυλακή παραμένει.


Αττική παραμένει η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις και από την αρχή της προηγούμενης

εβδομάδας έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να παραμένει. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί προς το παρόν, διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον" είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο δείκτης μετάδοσης είναι κοντά στο 1. "Είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση και για την ακρίβεια, για την Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων η οποία μπορεί να είναι παροδική, δεν σημαίνει ότι αύριο δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά τα νούμερα που βλέπουμε εδώ και περίπου 10 ημέρες μιλάνε για σταθεροποίηση του μέσου αριθμού κρουσμάτων και του εβδομαδιαίου ολικού αριθμού κρουσμάτων στην Αττική" εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

"Θα χρειαστεί αρκετά περισσότερη υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού" συμπλήρωσε. "Ο Οκτώβριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Προχωράμε σιγά-σιγά και η θερμοκρασία πέφτει. Μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους. Θα πρέπει να έχουμε πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν θα σταθεροποιηθεί ή μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση".

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. "Τα τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ βασίζονται σε μία στρατηγική την οποία κάθε εβδομάδα καθόμαστε σε ένα τραπέζι και τη χαράσσουμε, με βάση περιοχές που μας δημιουργούν έναν προβληματισμό ή ο,τιδήποτε άλλο. Άρα, όταν βλέπετε ότι ο ΕΟΔΥ σε κάποιες περιοχές κάνει κάποια τεστ, προφανώς έχουν μία βάση δειγματοληψίας, αλλά είναι στοχευμένα ως προς την επιλογή της περιοχής" υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Καλή η εικόνα στα σχολεία

Όσον αφορά στη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και σε 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά. Από τα έως τώρα επιδημιολογικά στοιχεία δεν προκύπτει τάση μεταφοράς του νέου κορονοϊού μεταξύ μαθητών και δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. "Φαίνεται ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον, όπου τα μέτρα προστασίας και πρόληψης ακολουθούνται κατά γράμμα και είναι αποτελεσματικά" είπε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα