Ποιες οι σχέσεις του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας με τον Τραμπ

Ανώτερα πολιτικά στελέχη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας γιόρτασαν την απρόσμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε ένα νυχτερινό πάρτι στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Αυτή την Κυριακή, όταν η χώρα τους θα ψηφίσει, ελπίζουν κι αυτοί σε μια απίθανη προεδρία. Η νίκη του Τραμπ έχει ενεργοποιήσει τους λαϊκιστές πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι απηχούν την κριτική του για τη μετανάστευση, το ελεύθερο εμπόριο και τους διεθνείς οργανισμούς

και τις εκκλήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Αλλά πουθενά, ίσως, δεν είναι η αγαλλίαση τόσο μεγάλη όσο στην Αυστρία, όπου το Κόμμα της Ελευθερίας βλέπει τώρα ότι οι χρόνιες προσπάθειές του για τη δημιουργία δεσμών με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ έχει αποτέλεσμα, καθώς ένας δικός τους υποψήφιος είναι έτοιμος να γίνει πρόεδρος. Ο Νόρμπερτ Χόφερ είναι υποψήφιος και έχει πολύ μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις από τον αντίπαλό του, τον κεντροαριστερό υποψήφιο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Η νίκη του Χόφερ θα δώσει στο Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο έχει εξοστρακιστεί εδώ και πολλά χρόνια για την ξενοφοβική ρητορική του και τους δεσμούς του στο παρελθόν με πρώην Ναζί -την αυστριακή Προεδρία, για πρώτη φορά.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική, αλλά μια νίκη θα εξακολουθεί να σημαίνει την πρώτη νίκη ενός δεξιού λαϊκιστή αρχηγού κράτους στη σύγχρονη Δυτική Ευρώπη, επιταχύνοντας την άνοδο της αντισυστημικής πολιτικής σε ολόκληρη την ήπειρο και δίνοντας στον Τραμπ ένα νέο σύμμαχο στο εξωτερικό.

Οι δεσμοί μεταξύ των εγχώριων συμμάχων του Τραμπ και των λαϊκιστών πολιτικών από τη χώρα των Άλπεων των 8 εκατομμυρίων κατοίκων ήρθαν στο φως το Νοέμβριο, καθώς η αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ελευθερίας περιόδευσε στην Ανατολική Ακτή. Περίπου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, πολιτικοί του Κόμματος της Ελευθερίας συναντήθηκαν με τον στρατηγό Μάικ Φλιν -ο οποίος πλέον είναι η επιλογή του Τραμπ για σύμβουλος εθνικής ασφάλειας- στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πολλούς Αυστριακούς που παρακολούθησαν.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Κινγκ από την Άιοβα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Χόφερ στη Βιέννη στις αρχές του τρέχοντος έτους, είπε ότι τον βοήθησε να κανονίσει τη σύσκεψη. Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχόλιο όσον αφορά τις σχέσεις της με τους πολιτικούς του Κόμματος της Ελευθερίας. Η αυστριακή αντιπροσωπεία ταξίδεψε επίσης στην Ουάσιγκτον και στη Σάρλοτ, στη Β. Καρολίνα, για να συναντηθεί με άλλους υποστηρικτές του Τραμπ, μερικοί από τους οποίους οι Αυστριακοί ήδη γνώριζαν από προηγούμενες συναντήσεις τους. Πέρασαν το βράδυ των εκλογών σε ένα πάρτι στο Trump Tower, ανακατεμένοι με τους κατοίκους του κτιρίου, λαϊκιστές πολιτικούς από άλλες χώρες της Ευρώπης και άλλους χρηματοδότες του Τραμπ.

"Τα πράγματα αλλάζουν», έγραψε στο Facebook ο Χάραλντ Βιλίμσκι, γενικός γραμματέας του κόμματος, στις 9 Νοέμβρη, ποστάροντας μια φωτογραφία του μαζί με τέσσερις συναδέλφους μέσα στο Trump Tower. "Και έχουμε την ευκαιρία να είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής. Τι τιμή". Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Βόρειας Καρολίνας, Ρόμπερτ Πίτενγκερ, ο οποίος φιλοξένησε τους αυστριακούς πολιτικούς στην Σάρλοτ, τους χαρακτήρισε φίλους του έπειτα από τόσα χρόνια συναντήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μια νίκη του Χόφερ στις εκλογές της Κυριακής στην Αυστρία, είπε, θα είναι "πολύ θετική" για τις ΗΠΑ, αντανακλώντας την αυξανόμενη επιτυχία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και άλλων λαϊκιστικών κινημάτων. "Κατανοούν τις ελεύθερες αγορές, κατανοούν την ασφάλεια", είπε το μέλος του Κογκρέσου του Κόμματος της Ελευθερίας. "Η κυβέρνηση του Τραμπ θα ευθυγραμμιστεί με όσα λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία και όσα ίσως συμβούν στην Αυστρία και ίσως και σε άλλες χώρες".

Μια νίκη του Χόφερ θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες του Κόμματος της Ελευθερίας να ανέλθει στην εξουσία στην κυβέρνηση. Ο Χόφερ είναι υποψήφιος βάσει μιας λαϊκίστικης εκστρατείας, καθώς είναι αντίθετος με τη μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο και προτρέπει τους ψηφοφόρους του να "ξεσηκωθούν για την Αυστρία".

Για το Κόμμα της Ελευθερίας, η νίκη του Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο αποδοχής για το πολιτικό κίνημα στη Δύση. Ο Βιλίμσκι δήλωσε ότι το κόμμα αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια ανεπαρκώς από αξιωματούχους των ΗΠΑ, που σνόμπαραν τις προσκλήσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, για παράδειγμα. Αυτό, είπε, θα αλλάξει τώρα. "Είναι σαφές ότι σήμερα υπάρχουν λίγα έως καθόλου εμπόδια, και ότι μας υποδέχτηκαν με ειλικρίνεια" είπε ο Βιλίμσκι, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ελευθερίας στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, δήλωσε ότι "σχετίζεται τακτικά με όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα". Αξιωματούχοι του Κόμματος της Ελευθερίας δήλωσαν ότι η κύρια ελπίδα τους για την προεδρία του Τραμπ ήταν η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και ότι ο Χόφερ ως πρόεδρος θα επιδιώξει να φέρει τον Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί, για μια συνάντηση κορυφής στη Βιέννη. Οι πολιτικοί από το Κόμμα της Ελευθερίας διαμαρτυρήθηκαν για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και έχουν επισκεφθεί αξιωματούχους στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια.

"Λόγω της αλλαγής της κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υποψήφιός μας μονομιάς έχει γίνει ένας σεβαστός επισκέπτης εκεί", είπε ο Αντρέας Κάρλμπεκ, βουλευτής του Κόμματος της Ελευθερίας που γνωρίζει ο Πίτενγκερ. "Έχουμε τώρα επαφές σε δύο κατευθύνσεις: μια κατεύθυνση προς τη Ρωσία και μια άλλη κατεύθυνση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Το Κόμμα της Ελευθερίας βλέπει επίσης κοινό σκοπό με τον Τραμπ στην αντίθεσή τους στο ελεύθερο εμπόριο. Στελέχη του κόμματος λένε ότι είναι βέβαιοι πως ο Τραμπ δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει υποστηριχθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Από εκεί και πέρα, ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ στις ΗΠΑ και το Κόμμα της Ελευθερίας βλέπουν ένα κοινό συμφέρον στο να αμφισβητούν τη μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή και την αποδοχή των προσφύγων από τη Μέρκελ. Ο Κινγκ, ένας σημαντικός επικριτής της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, είπε ότι ήταν βέβαιος πως ο Χόφερ και οΤραμπ θα σχηματίσουν μια σχέση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την επιρροή της γερμανίδας ηγέτιδας. "Είμαι αισιόδοξος ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ μπορούν να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, και ότι μπορούν να χτίσουν ένα είδος φιλίας ή σχέσης που απολαμβάνουμε εγώ και ο Χόφερ", είπε ο Κινγκ. Το γεγονός ότι ο Χόφερ είναι ένθερμος επικριτής της Μέρκελ -που ευρέως θεωρείται πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη- "μάλλον θα αποδυναμώσει τη Μέρκελ, παρά θα είναι αρνητικό για τον Χόφερ", δήλωσε ο Κινγκ.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα