Η Άνγκελα Μέρκελ στο στόχαστρο του γερμανικού Charlie Hebdo

Το Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo παρουσιάζει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ποικιλοτρόπως, σε ένα κάθισμα τουαλέτας και με έναν υδραυλικό ανελκυστήρα να εξετάζεται από έναν μηχανικό αυτοκινήτου, καθώς κυκλοφόρησε σήμερα η πρώτη γερμανική του έκδοση. Το κάλυμμα ισχυρίζεται ότι η Volkswagen, η αυτοκινητοβιομηχανία που επλήγη από το σκάνδαλο με τις εκπομπές αερίων, "βρίσκεται πίσω από τη Μέρκελ" και δείχνει την καγκελάριο στην κορυφή μιας πλατφόρμας, με έναν μηχανικό να σχολιάζει

ότι "με μια νέα εξάτμιση, μπορεί να βγάλει άλλα τέσσερα χρόνια".

Για τη διαφήμιση της γερμανικής έκδοσης, το περιοδικό κυκλοφόρησε μια αφίσα που δείχνει τη Μέρκελ να κάθεται πάνω σε μια τουαλέτα διαβάζοντάς το, με τη λεζάντα: "Charlie Hebdo - είναι απελευθερωτικό". Η πρώτη ξενόγλωσση έκδοση του περιοδικού είναι μια καινοτομία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σχεδόν, μετά από την επίθεση των τζιχαντιστών που ξεκλήρισαν το προσωπικό του στο Παρίσι. Η αρχική 16σελιδη έκδοση - με τιράζ 200.000 - παρουσιάζει ένα τετρασέλιδο με ταξιδιωτικά ρεπορτάζ από τον σκιτσογράφο και εκδότη Laurent Sourisseau, γνωστό με το καλλιτεχνικό όνομα Riss, που απεικονίζει τους ανθρώπους που γνώρισε και τις αντανακλάσεις τους στην εθνική τους ταυτότητα, την προσφυγική ροή στη Γερμανία και άλλα κοινωνικά ζητήματα.

[photo_0]

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν γενικά θερμά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo. Ο Riss, ο οποίος πληγώθηκε σοβαρά κατά την επίθεση τον Ιανουάριο του 2015, πιστεύει ότι υπάρχει μια αγορά. "Το χιούμορ υπάρχει παντού, ακόμα και στη Γερμανία", δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο ARD. "Είναι ένα πείραμα για εμάς να δημοσιεύουμε το Charlie Hebdo σε άλλη γλώσσα και να προσπαθούμε να βρούμε νέους οπαδούς για το περιοδικό, που μπορεί να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του".

Το Charlie Hebdo παράγεται πλέον σε μια μυστική τοποθεσία, μετά από τη σφαγή στα γραφεία του που στοίχησε τη ζωή σε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μερικών από τους πιο γνωστούς γελοιογράφους της Γαλλίας. Η γερμανική έκδοση θα εκδίδεται από τη Γαλλία από έναν 33χρονο από το Βερολίνο ο οποίος με τη συμβουλή των συναδέλφων του χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο, Minka Schneider.

[photo_1]

Ο Schneider είπε στην Sueddeutsche Zeitung ότι το κίνημα αλληλεγγύης "Je suis Charlie" ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στη Γερμανία, όπου το περιοδικό πούλησε 70.000 αντίτυπα στην "έκδοση των επιζώντων", μία εβδομάδα μετά από τους πυροβολισμούς. Παρά τους πολλούς πιστούς οπαδούς και υποστηρικτές του Charlie Hebdo, δεν έλειψαν ποτέ και οι εχθροί. Έγινε στόχος των ισλαμιστών εξτρεμιστών μετά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, αλλά αρέσκεται επίσης στο να προκαλεί το Βατικανό και το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα