Ποια η απάντηση της ΕΕ στο "διαζύγιο" με τη Βρετανία

Η ΕΕ θα δεσμευτεί να δράσεις "ενιαία" για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκλήθηκαν από το Brexit στο υπόλοιπο του μπλοκ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε από την κοινή δήλωση που θα εκδοθεί ως απάντηση στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία. Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα παραδώσει τη δήλωση της ΕΕ μετά την επίσημη επιστολή κοινοποίησης της Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στην ιστοσελίδα EurActiv, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει την ανάγκη να επιτευχθεί μια συνολική

συμφωνία για διαζύγιο, πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση των μελλοντικών εμπορικών συναλλαγών.

Ο Τουσκ θα πει ότι πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι να «ελαχιστοποιήσει την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις μας και τα κράτη-μέλη». «Ως εκ τούτου, θα αρχίσουμε με την εστίαση σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις για την ομαλή απόσυρση» αναφέρει η δήλωση.

Η δήλωση αυτή θα τονίζει επίσης ότι, ενώ η ΕΕ θέλει να έχει μια θετική εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, είναι «έτοιμη» να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. «Θα προσεγγίσουμε αυτές τις συνομιλίες εποικοδομητικά και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη" θα πει ο Τουσκ. Θα προσθέσει επίσης ότι αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, το Συμβούλιο θα βεβαιώσει ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ακόμη κι αν δεν το επιθυμεί».

Σήμερα το πρωί, η Τερέζα Μέι συγκέντρωσε υπουργούς της σε μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Downing Street. Η πρωθυπουργός υπέγραψε την επιστολή που ξεκινά την επίσημη διαδικασία εξόδου την Τρίτη το απόγευμα και ο ανώτερος διπλωμάτης σερ Τιμ Μπάροου έφτασε στις Βρυξέλλες για να παραδώσει το ιστορικό έγγραφο.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι η επιστολή αυτή εκφράζει το «σωστό τόνο» και στέλνει τα «σωστά μηνύματα» προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς η Βρετανία θέλει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις που θα αποφασίσουν το μέλλον της χώρας. Από τη στιγμή που η επιστολή γίνει δεκτή, το άρθρο 50 ενεργοποιεί επίσημα την έναρξη μιας διετούς αντίστροφης μέτρησης για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, Βρετανία,poia, vretania