H Μέι ενεργοποίησε το άρθρο για την έξοδο από την ΕΕ

Η Τερέζα Μέι υπέγραψε την ιστορική επιστολή που ξεκινά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την Τρίτη το βράδυ, εν μέσω νέων σημάτων ότι η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την 44χρονη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι η Μέι θα καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να φύγει χωρίς μια συμφωνία, παρασκηνιακά Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την προθυμία τους να κάνουν πιο ήπιες τις άκαμπτες θέσεις σε τομείς όπως ο ρόλος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η πληρωμή του

λεγόμενου «νομοσχεδίου εξόδου», καθώς και την προθυμία τους να ενισχύσουν τις σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η επίσημη διαδικασία εξόδου του άρθρου 50 θα αρχίσει την Τετάρτη στις 13:30 στις Βρυξέλλες, όταν ο σερ Τιμ Μπάροου, πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, θα παρουσιάσει την επιστολή της Μέι για την αποχώρηση στον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά η έναρξη των διετών συνομιλιών για το Brexit έχει συνοδευτεί από μια προσπάθεια της Μέι να χτίσει γέφυρες με τους ομολόγους της στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας προσφοράς στην επιστολή του άρθρου 50 για να ενισχύσουν την συνεργασία της Βρετανίας με την Ευρώπη στην ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σε μια άλλη παραχώρηση, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε χθες ότι η Μέι δεν θα χρησιμοποιήσει την κοινοποίηση του άρθρου 50 για να ανακοινώσει την άμεση παύση των δικαιωμάτων των πολιτών για τις νέες αφίξεις Ευρωπαίων στη Βρετανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι πλήρη δικαιώματα πρέπει να ισχύουν μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η υπόσχεση της Μέι «να τερματίσει την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη Βρετανία» θα επανεξεταστεί ώστε να παρέχει περιθώρια ελιγμών σε έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους τομείς της διαπραγμάτευσης. Το τμήμα του Brexit ανέφερε ότι αυτό σήμαινε «να θέσουν τέλος στην άμεση δικαιοδοσία» του δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι το Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει έναν μη δεσμευτικό ή μερικό ρόλο στην επίλυση εμπορικών διαφορών και στην αστυνόμευση μιας μεταβατικής συμφωνίας.

Διπλωμάτες αναμένουν ένα ανώμαλο ξεκίνημα στις συνομιλίες για τον λογαριασμό του Brexit , τον οποίο οι Βρυξέλλες έχουν θέσει σε περίπου 60 δις ευρώ. Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κρατώντας έναν πιο μετριοπαθή τόνο από τους βρετανούς υπουργούς και αναγνωρίζοντας κατ’ ιδίαν ότι μια έξοδος χωρίς εμπορική συμφωνία θα δημιουργήσει οικονομική καταστροφή, παρά το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ότι θα ήταν «απολύτως εντάξει». Υποστηρίζουν επίσης ότι η Μέι αντιμετωπίζει την ιδέα ότι μπορεί να είναι αδύνατο να ολοκληρώσουν μια εμπορική συμφωνία εντός 18 μηνών και ότι μπορεί να χρειαστεί μια μεταβατική συμφωνία.

Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες την Τρίτη το βράδυ με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλτ Τουσκ, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι και οι εταίροι της «συμφώνησαν ότι μια ισχυρή ΕΕ ήταν προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένας στενός και αφοσιωμένος σύμμαχος». Συμφώνησαν επίσης στη σημασία της έναρξης των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα, και στην εξασφάλιση ομαλής και εύρυθμης διαδικασίας εξόδου.

Παρά την αλλαγή στη διάθεση, ορισμένοι διπλωμάτες στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας δεν είναι μεγαλύτερες από 50%. Η επιστολή της Μέι στον Τουσκ αναμένεται να είναι μερικές σελίδες και θα επαναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που όρισε στην ομιλία της στις 17 Ιανουαρίου ομιλία της στο Lancaster House. Η πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης τους στόχους της προς τους βουλευτές, την Τετάρτη.

Η επιστολή θα θέσει εκ νέου έμφαση στο λεγόμενο «πλεόνασμα ασφαλείας» της Βρετανίας και την προθυμία της να μοιραστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών, την αστυνόμευση και τη στρατιωτική συνεργασία ως ένδειξη ότι δεν γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη. Η Μέι λέει ότι θέλει μια «ομαλή και εύρυθμη» έξοδο, αλλά η Νίκι Μόργκαν, πρώην υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών, παραδέχθηκε ότι κάποιοι στο κόμμα της φαίνονται αποφασισμένοι να το καταστήσουν δύσκολο για εκείνη. «Υπάρχουν μέλη του Συντηρητικού κόμματος που φαίνεται να θέλει να αρχίσουν μια μάχη με την ΕΕ και να μην υπάρχει ένας πολύ θετικός τόνος» είπε σε συνέντευξη Τύπου για την φιλο-ευρωπαϊκή ομάδα Open Britain.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα