Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στη Ρωσία για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στο στούντιο του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού της Ρωσίας την ώρα του δελτίου ειδήσεων, «εισέβαλε» χτες η Μαρίνα Οφσιανίκοβα, κρατώντας στα χέρια το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο». Η σκηνή ευθέως παραπέμπει σε ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Μαρίνα Οφσιανίκοβα είναι συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού. Ενδιαφέρον έχει η ανάρτησή της με βίντεο, όπου, αφού αναφέρει ότι η ίδια είναι παιδί Ουκρανής και Ρώσου, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στον «αδελφοκτόνο», όπως τον χαρακτήρισε, πόλεμο

που κήρυξε ο Πούτιν. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη της επειδή τόσα χρόνια υπηρετούσε την προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου, το «Κανάλι 1». Τόνισε, ακόμα, ότι οι συνέπειες από τον πόλεμο ανάμεσα στους δύο αδελφούς λαούς θα είναι απίστευτες και δεν πρόκειται να διαγραφούν για πολλές δεκαετίες.

[photo_0]

Εναντίον της ασκήθηκε δίωξη με τη βαρύτατη κατηγορία που απευθύνεται αυτή την περίοδο, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, για «δημόσιες ενέργειες με στόχο τη δυσφήμηση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που προασπίζουν τα συμφέροντα της Ρωσίας, των πολιτών της, της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» (!).

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλές είναι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός της Ρωσίας κατά του πολέμου. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα μαζικές, καταστέλλονται αμέσως και έως τώρα έχουν γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Μάλιστα, γίνονται ακόμα και... προληπτικές συλλήψεις.

Γενικότερα, στη Ρωσία διάχυτη είναι η αίσθηση της καταστολής αλλά και της τρομοκράτησης όσων δηλώνουν και διαδηλώνουν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαιρετικά σημαντικό, επίσης, είναι ότι μπήκε λουκέτο σε όλα τα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης, ακόμα και εκείνα που λειτουργούν πολλά χρόνια, και ουσιαστικά ασκούν «συστημική» αντιπολίτευση. Τέτοια είναι ο ραδιοσταθμός, «Εχο Μόσχας» και ο τηλεοπτικός σταθμός, «Ντόζντ».

Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι φυλακίστηκαν ηγέτες της -ούτως ή άλλως- ασθενούς ρωσικής αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέϊ Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται έως σήμερα.

Τέλος, καμία ουσιαστική έλλειψη σε τρόφιμα δεν παρατηρείται στη Ρωσία. Ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει με τα χρήματα, αφού ουσιαστικά έχει εφαρμοστεί ένα μίνι κάπιταλ κοντρόλ, δεδομένου ότι οι πολίτες μπορούν να «σηκώνουν» από τις Τράπεζες συγκεκριμένο ποσόν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα