Πιο κοντά στην αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία - Στις 12,1 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

14:16 3/2/2019 - Πηγή: Antinews

Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι επιδρά καθοριστικά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας τις ισορροπίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το "Βήμα της Κυριακής", και με συνέπειες που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές στο σύνολό τους.

Πιο κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στις 12,1 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία

προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,1%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6,1%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι με 1,9% και οι ΑΝΕΛ με 1,3% μένουν εκτός Βουλής, ενώ η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή με ποσοστά 2,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η επόμενη Βουλή προβλέπεται να είναι πεντακομματική και η ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία με 160 έδρες. Σε αυτές, αν προστεθούν οι 21 έδρες του ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να έχει, προκύπτει προεδρική και αναθεωρητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δημιουργούνται προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Τα ποσοστά των κομμάτων (εκτίμηση ψήφου)

Νέα Δημοκρατία: 37,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%
Χρυσή Αυγή: 9,1%
Κίνημα Αλλαγής: 7%
ΚΚΕ: 6,1 %
Το Ποτάμι: 1,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
Ένωση Κεντρώων: 2,7%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %
Ελληνική Λύση: 2,8%
Άλλο: 4 %

Η Συμφωνία φέρνει ανακατατάξεις και την άνοδο των ακραίων

Αναφορικά με το Μακεδονικό, η συντριπτική πλειονότητα (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η στρατηγική της πόλωσης, δε, ενίσχυσε τελικώς τα άκρα. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σημαντική άνοδο, καθώς σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας έχει διψήφιο ποσοστό, προσελκύει άνδρες 17-34 ετών και έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους αγρότες, οι οποίοι δείχνουν εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.

Στην ερώτηση μάλιστα "Εσείς προσωπικά πώς θα αποκαλείτε τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;", το 71% απαντά "Σκόπια".

Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, και τα στοιχεία που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 47% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και το 57% δηλώνει ότι θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα "Σκόπια".

Παράλληλα, το 70% των πολιτών θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες (ο Α. Τσίπρας είναι πέμπτος με 30%) και προηγείται σταθερά ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 30% έναντι 19% του κ. Τσίπρα. Επιπλέον, η θέση του προέδρου της ΝΔ στο Μακεδονικό ταυτίστηκε με την πλειονότητα της κοινής γνώμης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα