Περικοπές και στους «ευρωκράτες»

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εργαζόμενοι που βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα δεν το γνωρίζουν, αλλά πριν από λίγες ημέρες υπήρχε και μια άλλη… ευρωπαϊκή απεργία: των γραφειοκρατών που εναντιώνονται σε πιθανές περικοπές. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τους «ευρωκράτες», τους προνομιούχους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάτι σαν τους υπαλλήλους της ελληνικής βουλής θυμίζει αυτό. Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά

του για το θέμα στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις δαπάνες της Ευρώπης να αυξάνονται συνεχώς όταν πρέπει να πάρουμε τόσο δύσκολες αποφάσεις» είπε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τους υπαλλήλους των Βρυξελλών.

Κι ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις «κόβουν» ασύστολα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αύξηση του προϋπολογισμού κατά 6% την περίοδο 2014-2020. Την ίδια στιγμή, οκτώ ισχυρές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, θέλουν η Επιτροπή να εξοικονομήσει  5 -15 δις ευρώ την ίδια περίοδο. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι έχει κάνει περικοπές. Τα γεγονότα όμως διαφωνούν:

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρει τη βάση του μια φορά το μήνα από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, με ένα ετήσιο κόστος 180 εκατ. ευρώ.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, χτίζει νέα «αρχηγεία» δίπλα στο υπάρχον κτίριο από μάρμαρο και γυαλί, με κόστος 310 εκατ. ευρώ.
- Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ, ανακοίνωσε στις 6 Νοεμβρίου ότι το 4% εκατό των δαπανών στον τελευταίο προϋπολογισμό της ΕΕ ήταν «παράτυπες», αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διαχείριση από τα κράτη μέλη.

- Οι υπάλληλοι της ΕΕ έχουν γενναιόδωρες παροχές υγείας και συνταξιοδοτικά προνόμια, καθώς και δωρεάν ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους στις καλές γειτονιές των Βρυξελλών.
- Τα ινστιτούτα της ΕΕ έχουν κελάρια εφοδιασμένα με σχεδόν 47.000 μπουκάλια κόκκινο, λευκό και αφρώδη οίνο, συνολικής αξίας 515.000 ευρώ, σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση του γερμανού ευρωβουλευτή Martin Ehrenhauser.
Μέχρι που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου με τη γνώμη της ΕΕ έδειχναν ότι η ΕΕ άρεσε στους Ευρωπαίους πολύ περισσότερο από τις δικές τους κυβερνήσεις. Όμως, η τελευταία, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έδειξε μόλις 31% εμπιστοσύνη στην ΕΕ – το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί και μόλις τρεις βαθμούς πάνω από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2004, η πρώτη αμοιβή μειώθηκε, οι υπάλληλοι έπρεπε να συνεισφέρουν περισσότερο στις συντάξεις και τη φορολογία και οι αυτόματες  μισθολογικές αυξήσεις σταμάτησαν. Η Επιτροπή άρχισε να απασχολεί συμβασιούχους υπαλλήλους οι οποίοι δεν λαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ΕΕ και τώρα αποτελούν το 20% από το ισχυρό εργατικό δυναμικό  των 33.000 ατόμων.

Οι αλλαγές προκάλεσαν μείωση της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την Επιτροπή. Τώρα λέει ότι δεν πληρώνουν αρκετά για να προσελκύσου

Keywords
Τυχαία Θέματα