Σε διαθεσιμότητα είτε σταλούν είτε όχι λίστες

Σαφέστατο μήνυμα προς τις υπηρεσίες που θα καθυστερήσουν να στείλουν στοιχεία υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα ότι δεν τους «εξαιρούν» από το μέτρο, καθώς με τη δημοσίευση του νόμου έχουν υπαχθεί αυτοδίκαια στο καθεστώς, στέλνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μπροστά στο γενικευμένο κλίμα άρνησης, κυρίως από το μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αποσταλούν οι σχετικές λίστες, το αρμόδιο υπουργείο τονίζει πως τα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τη βάση της απογραφής. Γεγονός που σημαίνει ότι οι περίπου

1.500 υπάλληλοι διοικητικού ΔΕ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα στο τέλος του μήνα θα δουν στο λογαριασμό τους το 75% του μισθού τους. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι μετακινήσεις τους προς άλλες υπηρεσίες. «Η καθυστέρηση συνεπάγεται μόνο μεγαλύτερη παραμονή στο καθεστώς της διαθεσιμότητας», σημειώνει.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η θέση σε αργία πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν παραπεμφθεί για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα ή πειθαρχικά παραπτώματα. Δηλαδή, δεν αφορά τις υπόλοιπες πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν, καθώς και τις απλές παραβάσεις του Υπαλληλικού Κώδικα (π.χ. απλή απείθεια, άρνηση παροχής πληροφόρησης, μη έγκαιρη απάντηση σε πολίτες, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας, παράβαση της αρχής της αμεροληψίας/ισότητας/εχεμύθειας).

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στην παροχή διευκρινίσεων. Ειδικότερα:

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πού θα μεταφερθούν οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα;

Οι υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται και τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μπορούν να μεταφερθούν (ή να τοποθετηθούν προσωρινά) κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό. Επιπλέον, σε υπηρεσίες όπου προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων, με συνέπεια τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους να μπορούν πλέον να καλυφθούν μόνο με μετακινήσεις (όπως στην Παιδεία ή στους ΟΤΑ).

Πώς θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι εκεί όπου οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί;

Με τη μετάταξη προβλέπεται η σύσταση θέσης όπου δεν υπάρχει κενή οργανική θέση αλλά υπάρχει πραγματική ανάγκη. Η μετακίνηση υπαλλήλου για την κάλυψη πραγματικών και διαπιστωμένων αναγκών γίνεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει οργανική θέση, δεδομένου ότι το προβλέπει ο ίδιος ο νόμος.

Γιατί επιλέχθηκαν οι υπάλληλοι που προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία;

Επιλέχθηκαν μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνισμό υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή άλλη διαδικασία επιλογής που περιβάλλεται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, επειδή οι υπάλληλοι αυτοί τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους χωρίς κριτήρια ορθολογικής κατανομής με βάση τη συστηματική ιεράρχηση των αναγκών των υπηρεσιών. Προέκυψαν έτσι υπερστελεχωμένες υπηρεσίες, τη στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες με άμεσες και επείγουσες ανάγ

Keywords
Τυχαία Θέματα