Πεδίο αερομαχιών το Αιγαίο

(Ανανεωμένο) Ανησυχητικά περίεργη ατμόσφαιρα επικρατεί στους ουρανούς στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που στέλνει η Άγκυρα για να παραβιάσουν το ελληνικό FIR. Ωστόσο, ταυτόχρονα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει εκτοξευτεί στα ύψη ο αριθμός των εμπλοκών, των εικονικών αερομαχιών δηλαδή, των τουρκικών με τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα πρώτα. Επίσης, την ίδια στιγμή καταγράφονται και περισσότερα τουρκικά οπλισμένα αεροσκάφη.

Οι

εκτιμήσεις που κάνουν αξιωματικοί αφορούν βεβαίως πολιτικούς και γεωοπολιτικούς λόγους, όπως οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού (εσχάτως η Τουρκία ανακοίνωσε αεροπορικές ασκήσεις και στο FIR Λευκωσίας), καθώς και οι πολιτικές προσκλήσεις της Άγκυρας προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης. Να σημειωθεί πως από την περίοδο εκείνων των δηλώσεων, προ εβδομάδων, άρχισαν σταδιακά να κλιμακώνονται οι αεροπορικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Εκτιμάται, όμως, ότι συντρέχουν και στρατιωτικοί λόγοι. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι “μπουνταλάδηκες” παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο να έχουν να κάνουν με άπειρους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι, σε αντίθεση με παλαιότερους και πιο έμπειρους, προβαίνουν σε χοντροκομμένες “εισβολές” στο FIR, και στη συνέχεια όταν αναχαιτίζονται, εγκλωβίζονται και εμπλέκονται σε αερομαχία με τους Έλληνες πιλότους. Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των μαζικών καρατομήσεων εμπείρων πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, φέρεται να υπάρχει αρκετά σημαντικό πρόβλημα στους πιλότους των F-16 της γείτονος. Αυτή η τακτική, πάντως, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αερομαχίες, εύλογα προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενο ... “ατύχημα”. Πόσο μάλλον, αφού, στην απόλυτη πλειοψηφία τους, τα αεροσκάφη που εμπλέκονται, είναι οπλισμένα.

Στις 17 Νοεμβρίου, λοιπόν, συνολικά δέκα μαχητικά παραβίασαν το ελληνικό FIR, με αποτέλεσμα δυο εμπλοκές. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, μάλιστα, οι Τούρκοι έστειλαν έξι οπλισμένα αεροσκάφη τους, ενώ συνήθως είναι δυο ή το πολύ τρία – τέσσερα. Στις 16 Νοεμβρίου, και ενώ ο Ομπάμα ήταν ακόμα στην Αθήνα, έστειλαν έντεκα μαχητικά τους και έγινε μια εμπλοκή. Στις 15 του μηνός έστειλαν τέσσερα, με αποτέλεσμα τρεις εμπλοκές, ενώ στις 14-11, κατεγράφη μια εμπλοκή. Δηλαδή, καθημερινά σημειώνονται αερομαχίες, κάτι ασυνήθιστο σε άλλες περιόδους, και ειδικά πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οπότε οι πιλότοι τους απέφευγαν -μάλλον λόγω εμπειρίας- τις αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά.

Εάν πράγματι, πάντως, ισχύει ότι στέλνουν άπειρους ή ολίγον έμπειρους πιλότους τους, εντάξει, να τους εκπαιδεύσουν οι δικοί μας, αν και σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος να συμβεί το μοιραίο κατά τη διάρκεια της αερομαχίας είναι μεγάλος, και βέβαια, στη συνέχεια η κλιμάκωση της έντασης είναι αναπόφευκτη. Καλό είναι, λοιπόν, τα “καρντάσια” που πετούν προς τα δω και ο “σουλτάνος” που τα στέλνει, να το σκεφτούν δυο φορές, διότι με την φωτιά δεν πρέπει να παίζουν.

Sukhoi

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα