Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα στη σκιά του Τραμπ

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την οκταετή συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Είχαν πολλά να συζητήσουν καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, τακτικός επικριτής της Μέρκελ, ετοιμάζεται να κυβερνήσει τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα ψήφιζε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

αν μπορούσε και αν θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το επόμενο έτος. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τον έπαινο του για την "εξαιρετικό εταίρο" κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να έχουν έναν καθησυχαστικό τόνο κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξης Τύπου εν όψει της αβεβαιότητας που παρουσιάστηκε από την εκλογή του Τραμπ, τονίζοντας τη σημασία των διεθνών συνεργασιών.

Ο Ομπάμα είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Γερμανία

"θα πρέπει να είναι υπερήφανη" για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, που "αφηγείται την ιστορία του απίστευτου επιτεύγματος του γερμανικού λαού". Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στο πλαίσιο της προεδρίας Τραμπ, ο Ομπάμα είπε: "Για να μπορέσουμε να λύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαστούμε με τη Ρωσία", αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει ο μελλοντικός πρόεδρος να αντισταθεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν παρεκκλίνει από τις αμερικανικές "αξίες και τα διεθνή πρότυπα". Η Μέρκελ ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ευχαριστώντας τον Ομπάμα για τα οκτώ χρόνια συνεργασίας τους, και επανέλαβε μια σειρά αμοιβαίων επιτευγμάτων της θητείας του, και ειδικά τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. "Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για μια καλή, φιλική, και εντατική συνεργασία", δήλωσε η καγκελάριος, ειδικά σε "δύσκολες στιγμές".

Η Μέρκελ πιθανόν είχε πολλά ερωτήματα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τελευταίο ταξίδι του στη Γερμανία - με το μεγαλύτερο να είναι το πώς ερμηνεύει τον Τραμπ και τι θα σημαίνει η προεδρία του διαδόχου του για τη σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά σε αντίθεση με τις περίφημες επισκέψεις του Ομπάμα στην γερμανική πρωτεύουσα στο παρελθόν, ο πρόεδρος δεν απευθύνθηκε στα πλήθη που τον επευφημούσαν. Αντ' αυτού, ο πρόεδρος περιορίστηκε στο δείπνο με τη Μέρκελ την Τετάρτη το απόγευμα και πέρασε τη νύχτα στο ξενοδοχείο Adlon, λίγα μόλις μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (υπό το βλέμμα των περίπου 5.000 επιπλέον αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανέφεραν περιστατικά).

Ο Ομπάμα έδωσε μια συνέντευξη στον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD και στο περιοδικό "Spiegel" το πρωί, πριν φτάσει στην Καγκελαρία το απόγευμα. Σε αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν πριν μεταδοθεί η πλήρης συνέντευξη του την Πέμπτη το βράδυ, ο Ομπάμα επαίνεσε την Γερμανίδα καγκελάριο: "Είναι πολύ αξιόπιστη και είναι πρόθυμη να πολεμήσει για αυτές τις αξίες με έναν τρόπο που είναι πολύ, πολύ σημαντικός", είπε.

"Είμαι ευτυχής που είναι εκεί και νομίζω ότι ο γερμανικός λαός πρέπει να το εκτιμήσει. Βέβαια, την έχω εκτιμήσει ως εταίρο".

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους φόβους της παγκοσμιοποίησης που εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο. "Αν η παγκόσμια οικονομία αδιαφορεί για τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω, αν η ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται, τότε θα μπορούσαμε να καταλήξουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες από αυτές τις διαιρέσεις να προκύπτουν σε όλες τις προηγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Ομπάμα.

Κατά την 90λεπτη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα της παγκόσμιας κρίσης, από τη Συρία ως την Ουκρανία και την άνοδο της λαϊκίστικης Δεξιάς σε όλο τον κόσμο - καθώς και τη ριζικά διαφορετική σχέση συνεργασίας που η Μέρκελ αναμένεται να έχει με τον Τραμπ το επόμενο έτος. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει επικρίνει επανειλημμένα προσπάθειες της Μέρκελ να συμμορφωθεί με τις αρχές του γερμανικού νόμου περί ασύλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σε κοινό άρθρο τους στο περιοδικό "Wirtschaftswoche" που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Ομπάμα και η Μέρκελ τόνισαν την "κοινή δέσμευση στην προσωπική ελευθερία και την αξιοπρέπεια, που μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια ζωντανή δημοκρατία στο πλαίσιο του κράτους δικαίου". Η Μέρκελ και ο Ομπάμα προσπαθούν να τονίσουν τη σημασία των οικονομικών δεσμών ΗΠΑ-Γερμανίας, ιδίως ενόψει της απειλής για την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν στις υπόλοιπες εβδομάδες της προεδρίας Ομπάμα. Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του σε αυτό.

"Από το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας με όγκο συναλλαγών 173 δις ευρώ και αντιστρόφως, η Γερμανία έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος των αμερικανικών οικονομικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση", έγραψαν οι ηγέτες. "Πίσω από αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία βρίσκονται εκατομμύρια επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που παράγουν αυτά τα εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και των οποίων οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτά".

Την Παρασκευή το πρωί, ο Ομπάμα θα επιστρέψει στο γραφείο της καγκελαρίου για ένα γύρο συνομιλιών με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες: τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, καθώς και την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το μέλλον της ΤΤΙΡ - και αν υπάρχει μέλλον υπό τον Τραμπ.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα