Παρέμβαση Μέρκελ για τη μετανάστευση

07:10 5/1/2014 - Πηγή: Antinews

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπόσχεται να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Η συζήτηση για την «μετανάστευση λόγω φτώχειας» στη Γερμανία έχει κλιμακωθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, αναγκάζοντάς την σε παρέμβαση προκειμένου να εκτονωθεί το θέμα και να καθησυχαστούν οι φόβοι, καθώς οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι απέκτησαν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή

αγορά εργασίας.
Η γερμανίδα καγκελάριος την Παρασκευή ενεπλάκη εμμέσως σε μια συζήτηση στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού της, για κάποια αμφιλεγόμενα αιτήματα συντηρητικών να περιορίσουν τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας στους μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τα αιτήματα – που περιελάμβαναν το σύνθημα «Εκείνοι που διαπράττουν απάτη είναι έξω» και πρότειναν την κατάργηση των τριμηνιαίων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες – ήρθαν ως απάντηση στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας από την 1η Γενάρη για τους κατοίκους των δύο χωρών, οι οποίες είναι μεταξύ των φτωχότερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει φόβους για την εισροή «μεταναστών λόγω φτώχειας» σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει προκαλέσει συζητήσεις στη Γαλλία, τη Βρετανία , τη Γερμανία και αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Βαυαρικό κόμμα Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) , αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ (CDU), έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προειδοποιήσεις κατά των επίδοξων μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από το γερμανικό κοινωνικό σύστημα, προκαλώντας επικρίσεις από τους κεντροαριστερούς εταίρους του συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς και κατηγορίες από την αντιπολίτευση του δεξιού λαϊκισμού.
Ως αντίδραση, η Μέρκελ, η οποία επίσης στο παρελθόν επικρίθηκε για τη σιωπή της στο θέμα, τηλεφώνησε στον νέο αντιπρόεδρο και ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να κανονίσει τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για την επανεξέταση του θέματος, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη.

Η ελεύθερη κυκλοφορία «απαραίτητη» στην Ευρώπη
Όμως, τα μέλη του CDU της Μέρκελ έχουν επίσης εμπλακεί στην λαϊκιστική συζήτηση, με τον Ευρωβουλευτή Elmar Brok να υποδηλώνει την Παρασκευή ότι οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για την πρόληψη της απάτης στα επιδόματα. «Οι μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία μόνο για τα επιδόματα της ανεργίας, τα επιδόματα τέκνων και την ασφάλιση υγείας θα πρέπει να σταλούν γρήγορα πίσω στις πατρίδες τους», έγραψε η εφημερίδα Bild.
Αλλά δεν είναι συμφωνούν απαραιτήτως όλοι οι συντηρητικοί. Ο Armin Laschet, μέλος του CDU και αρχηγός του κόμματος στο πολυπληθέστερο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό WDR 5 ότι τέτοιες ιδέες «πραγματικά δεν ταιριάζουν σε μια ανοικτή Ευρώπη». Η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί «ουσιώδες μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και μέλος του SPD Frank – Walter Steinmeier στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την Πέμπτη. Η αμφισβήτηση αυτής της αρχής «καταστρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η διαμάχη για τη «μετανάστευση λόγω φτώχειας» στο πλαίσιο του νέου μεγάλου συνασπισμού, που άρχισε να κυβερνά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, θεωρείται η πρώτη μεγάλη διαφωνία της συμμαχίας από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

http://www.spiegel.de/international/europe/coalition-conflict-merkel-tries-to-defuse-poverty-immigration-debate-a-941737.html

Keywords
Τυχαία Θέματα