Παραπαίει το καθεστώς Άσαντ

Το καθεστώς του Άσαντ πλησιάζει προς το τέλος του, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού της Συρίας Riad Hijab, που αυτομόλησε πρόσφατα.

Μιλώντας προχθές σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, είπε μεταξύ άλλων ότι  «το καθεστώς διαλύεται ηθικά, υλικά και οικονομικά, με τον στρατό να σκουριάζει και τον  Άσαντ να ελέγχει μόλις το 30% του συριακού εδάφους».

Ο Hijab ποτέ δεν αποτελούσε μέλος του κλειστού κύκλου συνεργατών του Άσαντ και είχε οριστεί πρωθυπουργός μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για τον

πιο υψηλόβαθμο  αξιωματούχο της Συρίας που έχει αυτομολήσει μέχρι σήμερα, με  πιθανή  καλή  εσωτερική πληροφόρηση και σωστές εκτιμήσεις.

Ο ίδιος ο Hijab περιμένει να αυτομολήσουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος. Όπως λέει, υπάρχουν κι άλλοι έντιμοι ηγέτες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις ένοπλες δυνάμεις, που ψάχνουν ευκαιρία να διαφύγουν.

Όσο για τον εαυτό του, διέφυγε, λέει,  επειδή απειλούνταν η οικογένειά του.

Τώρα, κάνει έκκληση στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση να ενωθεί και να σχηματίσει μια δημοκρατική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, δεν επιδιώκει κανένα αξίωμα, αφού έχει ήδη «θυσιάσει τον εαυτό του στην εκστρατεία υπέρ της αρετής».

Η αποκήρυξη του Άσαντ από πλευράς του Hijab έγινε δεκτή με χαρά από την Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αφαιρέσει το όνομά του από τον κατάλογο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Συρίας, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είχαν παγώσει εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Με αυτή του την κίνηση το υπουργείο ελπίζει πως θα δώσει κίνητρα και σε άλλους Σύριους αξιωματούχους να αυτομολήσουν και «να σταθούν στο πλευρό του λαού της Συρίας».

nytimes.com

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα