Παραίτηση Ναπολιτάνο: Τα επόμενα βήματα

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ιταλίας, παραιτήθηκε σήμερα. Είχε πει πως η προχωρημένη ηλικία του ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί πριν από το τέλος της δεύτερης επταετούς προεδρικής θητείας του. Ο Ναπολιτάνο, ο οποίος αποδέχθηκε απρόθυμα μια δεύτερη θητεία το 2013 όταν το κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει τον διάδοχό του επί μέρες, είχε επισημάνει από την αρχή ότι δεν θα ολοκληρώσεις μια ακόμα πλήρη θητεία.

* Πότε θα εκλεγεί διάδοχος του Ναπολιτάνο; Το κοινοβούλιο, μαζί με 58 περιφερειακούς αντιπροσώπους που δεν έχουν ακόμη διοριστεί,

πρέπει να συγκεντρωθεί εντός 15 ημερών για να εκλέξει τον διάδοχό του. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες καθώς μόλις δύο γύροι της ψηφοφορίας πραγματοποιούνται κάθε μέρα. Ενώ ορισμένοι πρόεδροι, όπως ο Φραντσέσκο Κοσίγκα το 1985, επιλέχθηκαν μέσα σε μια μέρα, η εκλογή του Τζιοβάνι Λεόνε το 1971 χρειάστηκε 23 γύρους ψηφοφορίας.

* Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία; Οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία με ονομαστική κλήση των πάνω από 1.000 βουλευτών και περιφερειακών αξιωματούχων. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Για να κερδίσει τους τρεις πρώτους γύρους ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα τουλάχιστον των ψήφων. Από τον τέταρτο γύρο, απαιτείται μια απλή πλειοψηφία των 505 εκλεκτόρων. Ο εκπρόσωπος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο θα ενεργεί ως προσωρινός πρόεδρος έως ότου εκλεγεί ένας νέος αρχηγός.

* Γιατί η παραίτηση Ναπολιτάνο αποτελεί πρόκληση για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι; Ο Ρέντσι χρειάζεται έναν αρχηγό κράτους πρόθυμο να στηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του και ενδεχομένως να διαλύσει το κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήσεώς του, εάν αυτός βρεθεί στη θέση να πιέσει για πρόωρες εκλογές. Χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να μεσολαβήσει για πολιτικούς συμβιβασμούς, ώστε να μπορεί να περάσει τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία της χώρας και να λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

* Πώς είναι χωρισμένοι οι εκλογείς; Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι 58 περιφερειακοί αξιωματούχοι από διάφορα κόμματα που δεν έχουν ακόμη διοριστεί από τα τοπικά συμβούλια, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι έχει 415 εκλέκτορες, ενώ το Forza Italia, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει 130 και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει 137. Η πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει το PD του Ρέντσι, τη Νέα Κεντροδεξιά και την Πολιτική Επιλογή, θα έχει αρκετές ψήφους για να εκλέξει πρόεδρο από τον τέταρτο γύρο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αποστασίες. Το PD απέτυχε να εκλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία Ρομάνο Πρόντι τον Απρίλιο του 2013, μετά από 100 και πλέον αποστασίες στον κεντροαριστερό συνασπισμό. Ο Ρέντσι θα έχει επίσης αρκετές ψήφους για να εκλέξει τον Πρόεδρο από τον τέταρτο γύρο εάν επιτύχει μια συμφωνία είτε με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι ή το κίνημα του Γκρίλο, τα οποία είναι αντιπολίτευση.

* Ποιος είναι ο ρόλος του Προέδρου της Ιταλίας; Ο πρόεδρος, του οποίου η θητεία διαρκεί επτά χρόνια, είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και μπορεί να απορρίψει τους νόμους που κρίνει αντισυνταγματικούς. Ενώ συχνά θεωρείται ως μια τελετουργική μορφή, έχει επίσης την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, να ορίσει υποψήφιους πρωθυπουργούς και να προκηρύξει εκλογές. Ο Ναπολιτάνο γίνεται τώρα ισόβιος γερουσιαστής.

* Γιατί θα θυμόμαστε τον Ναπολιτάνο; Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της θητείας του, ο Ναπολιτάνο έχει θεωρηθεί ως εγγυητής της σταθερότητας εν μέσω των ασταθών κυβερνήσεων και της μεγαλύτερης ύφεσης της Ιταλίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2011, ο Ναπολιτάνο απέκρουσε τον κίνδυνο μιας διάσωσης, διορίζοντας τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μάριο Μόντι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μη πολιτικών, για να καθησυχάσει τις αγορές όταν η πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι κατέρρευσε εν μέσω ρεκόρ στις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων.

www.bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα