Ουκρανικό - ψηφοφορία κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ: Ρήγμα ανάμεσα στον πρώτο και τον τρίτο κόσμο

23:36 3/3/2022 - Πηγή: Antinews

Ρήγμα ανάμεσα στους ονομαζόμενους «πρώτο» και τρίτο κόσμους, αναδείχθηκε από τη χτεσινή ψηφοφορία, με αφορμή το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πρόταση καταδίκης υπερψηφίστηκε. Ωστόσο, διαπιστώθηκε βαθύς διχασμός. Πόσο μάλλον, αφού μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και πολλές άλλες χώρες του ονομαζόμενου «τρίτου» κόσμου, ή αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Νότια Αφρική, το Ιράν, το Βιετνάμ, είτε καταψήφισαν

το ψήφισμα, είτε απείχαν. Αντίθετα, ο ονομαζόμενος «πρώτος» κόσμος, η Δύση, στο σύνολό του το υπερψήφισε.

[photo_0]

Η στάση πολλών από τις χώρες οι οποίες καταψήφισαν την καταδίκη της Ρωσίας ή απείχαν της ψηφοφορίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις που διαθέτουν με τη Ρωσία, καθώς και στα γεωπολιτικά συμφέροντά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κίνας, η οποία επίσης έχει στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ και περιμένει να είναι ο επόμενος στόχος της Ουάσιγκτον από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουκρανία με την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, και εφόσον ηττηθεί η Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο, έως τώρα, αποφεύγει να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ινδία, μια παγκοσμίου επιπέδου δύναμη με πολύ μεγάλο πληθυσμό, αν και κρατάει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν «άδειασε» τη Μόσχα.

Εκ των σημαντικών δυνάμεων του τρίτου κόσμου, η Νότια Αφρική, η οποία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, φέρεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλες ρωσικές κρατικές καταθέσεις, όπως το ίδιο και στην Κίνα, απέφυγε να στραφεί κατά της Ρωσίας.

Πολλές από αυτές τις χώρες ανήκουν στο σχήμα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική).

Αναλυτικότερα:

-Από τις 9 μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες, μόνο ΗΠΑ, Ινδονησία, Βραζιλία και Νιγηρία ψήφισαν υπέρ.

Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ρωσία δεν υπερψήφισαν.

-Από τα κράτη Ασίας-Ειρηνικού, απείχαν οι Κίνα, Μογγολία, Λάος, Βιετνάμ, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Ιράν, Ιράκ, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν.

Κατά ετάχθησαν οι Συρία και Βόρεια Κορέα. Δε συμμετείχαν το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

-Οι χώρες που ανήκουν στη G20 ψήφισαν ως εξής: Υπέρ οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Βραζιλία, Ισπανία, Μεξικό, Ινδονησία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αργεντινή.

Κατά η Ρωσία. Απείχαν οι Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική.

-Από τις 54 αφρικανικές χώρες που είναι μέλη του ΟΗΕ, μόνο 28 (51,9 %) υπερψήφισαν. Ειδικότερα, υπέρ 28, κατά 1, αποχή 16, δε συμμετείχαν 9.

-Και τα 29 Δυτικοευρωπαϊκά και άλλα κράτη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

-Από τα 23 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στον ΟΗΕ: Η Ρωσία και η Λευκορωσία καταψήφισαν. Η Αρμενία απείχε. Το Αζερμπαϊτζάν δε συμμετείχε (!).

Οι άλλες 19 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας) ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για την Ουκρανία.

-Από τα 33 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που είναι στον ΟΗΕ απείχαν η Κούβα, η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Βολιβία. Δε συμμετείχε η Βενεζουέλα (!).

-Η Κεντρική Ασία, επίσης, φαίνεται ότι βρίσκεται στη «σφαίρα επιρροής» της Ρωσίας, αφού δεν υπερψήφισε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα