Ελληνικός τουρισμός: Τι χάνει από τη Ρωσία - Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι

21:35 3/3/2022 - Πηγή: Antinews

Είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα το καλοκαίρι, εάν συνεχιστεί η αναταραχή, η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Διότι δε θα είναι μόνο από μικρή έως μηδενική η άφιξη των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει «βουτιά» η τουριστική κίνηση συνολικότερα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε «ποντάρει» πολλά στον τουρισμό και στη σημαντική αύξηση των

τουριστών. Ωστόσο, στην περίπτωση του καλού σεναρίου, οπότε εξομαλύνεται η κρίση στο Ουκρανικό, οι αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι θα είναι μικρότερες ή και μηδενικές τουλάχιστον από τη Ρωσία. Κι' αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού.

Πιθανώς, βέβαια, χάρις στην επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί έως τώρα η Τουρκία στο Ουκρανικό (και με την Ουκρανία, και με τη Ρωσία), να εισπράξει η γείτων τη «χασούρα» που θα έχει η Ελλάδα.

Το χειρότερο σενάριο

Όμως, ο χειρότερος φόβος της αγοράς, αυτός που αρχίζουν να συζητούν σε χαμηλούς τόνους μέχρι στιγμής πολλοί άνθρωποι του κλάδου, είναι το ενδεχόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία να προκαλέσει «τσουνάμι» ακυρώσεων από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Πολύ απλά, ειδικά εάν οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχιστούν και η ευρύτερη γειτονιά μας συνεχίσει να φλέγεται, ή εάν εκδηλωθούν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο, πολύ δύσκολα θα σκεφτούν να κάνουν διακοπές.

Οι Ρώσοι τουρίστες

Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων από τους Ρώσους επισκέπτες το 2019 (προ της περιόδου του κορονοϊού) σημείωσε ρεκόρ πενταετίας. Υπολογίζεται ότι «άγγιξε» τα 900 εκατ. ευρώ (συνολικά τη χώρα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 580.000 Ρώσοι).

Μέχρι και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών (με 1,3 εκατ. επισκέπτες το '13 και 1,25 εκατ. επισκέπτες, το 2014). Οι ετήσιοι τζίροι του τουριστικού κλάδου από τους Ρώσους επισκέπτες υπολογίζεται ότι έφτασαν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Όμως, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες κατά της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο, φαίνεται ότι επηρέασαν και τον τουριστικό κλάδο. Από το 2015 μέχρι και το 2018 οι αφίξεις από τη Ρωσία κυμάνθηκαν περίπου στις 500 έως 580.000 τον χρόνο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο ετήσιος τζίρος στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων και τις εστίασης υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε από 650 έως 750 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αυτός, που φέτος αναμενόταν σημαντικά μεγαλύτερος, ίσως να «άγγιζε» το 1 δισ. ευρώ, δε θα υπάρξει, όποτε κι αν τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

«Πόνταρε» στη Ρωσία

Στον προερχόμενο από τη Ρωσία τουρισμό είχε ποντάρει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στα τέλη του 2020, Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) το οποίο προέβλεπε την αύξηση των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είχαν υπογράψει η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Το Μνημόνιο όριζε ότι θα τετραπλασιάζονταν o αριθμός των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Στόχος ήταν να έρθουν το 2022, περίπου ισάριθμοι με το 2019 Ρώσοι επισκέπτες.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας είχε εγκρίνει την αύξηση των πτήσεων charter προς την Ελλάδα σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Το 2021 δεν είχε επιτραπεί καμία πτήση charter μεταξύ των δύο χωρών (υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα μας περίπου 160.000 Ρώσοι).

Πλέον, υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι, όποτε κι αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια, δε θα είναι μέσα στις επιλογές των Ρώσων τουριστών. Όμως, ο τουριστικός κλάδος στη χώρα μας, ακόμη και μια τόσο σημαντική απώλεια στον κύκλο εργασιών της μπορεί ενδεχομένως να το αντέξει, εάν εξεταστεί μεμονωμένα αυτό το ζήτημα.

Εάν, όμως, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό δεν περιοριστούν, όπως είναι πιθανό, στα προβλήματα από την εξέλιξη των σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία θέσει σε κατάσταση «συναγερμού» την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, τότε διαμορφώνονται τρομακτικά σενάρια.

Ο χρόνος διάρκειας του πολέμου αλλά και οι πληγές που θα αφήσει, τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώσει, εκτιμούν άνθρωποι του τουριστικού κλάδου θα κρίνουν εάν οι Ευρωπαίοι φέτος θα κάνουν διακοπές.

Οι πολύπαθοι εδώ και 2 χρόνια -λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού- κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης το 2021 «τζιράραν» περίπου 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 2020, ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6,1 δισ. ευρώ και το 2019, προ μέτρων κατά του COVID 19, στα 13 δισ. ευρώ. Χωρίς στους τζίρους αυτούς να συνυπολογίζεται το όφελος που έχουν αρκετοί ακόμη εμπλεκόμενοι κλάδοι (όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και το λιανικό εμπόριο).

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα