Ουκρανία : Τι συνδέει τον ακροδεξιό «Δεξιό Τομέα» με τους ισλαμιστές Τσετσένους;

11:42 4/3/2014 - Πηγή: Antinews

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας», Ντμίτρο Γιάρος επειδή υποκίνησε δημόσια «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό». « Ο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Με μήνυμα στην σελίδα VKontakte του «Δεξιού Τομέα» σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του Ντμίτρι Γιάρο κάλεσε τον διαβόητο Τσετσένο πολέμαρχο Ντόκου Ουμάροφ να «πάρει τα όπλα» και να στηρίξει «τις αντιρωσικές

δυνάμεις στην Ουκρανία».

Στο μήνυμα σημειώνεται ότι «πολλοί Ουκρανοί υποστήριξαν με όπλα τους Τσετσένους μαχητές στον αγώνα τους κατά των Ρώσων» και ότι τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουν οι Τσετσένοι μαχητές την Ουκρανία, και αναφέρεται η εκτίμηση ότι «πρόκειται για μοναδική ευκαιρία που έχει ο Ουμάροφ να «κερδίσει» τη Ρωσία. «Οι Ουκρανοί υποστήριζαν πάντοτε τον απελευθερωτικό αγώνα των Τσετσένων και άλλων λαών του Καυκάσου. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουν αυτοί την Ουκρανία. Ως επικεφαλής του Δεξίου Τομέα σας καλώ να κλιμακώσετε τον αγώνα. Η Ρωσία δεν είναι τόσο δυνατή όσο φαίνεται» φέρεται να τονίζει.

[photo_1]

Η ιστοσελίδα «κατέβηκε» λίγη ώρα αργότερα καθώς, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του δικτύου Roskomnadzor, το περιεχόμενο του μηνύματος παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Λίγο αργότερα, η σελίδα επαναλειτούργησε χωρίς να υπάρχει πουθενά το συγκεκριμένο μήνυμα. Επιπλέον, εκπρόσωπος του «Δεξιού Τομέα» δήλωνε ότι έγινε ηλεκτρονική πειρατεία στο λογαριασμό ενός από τους υπευθύνους της σελίδας και ότι η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με το μήνυμα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 42χρονος Γιάρος τοποθετείται υπέρ των Τσετσένων ακραίων ισλαμιστών. Ο αυτοανακηρυχθείς αναπληρωτής γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της τρέχουσας προσωρινής κυβέρνησης με μακρά πορεία στην άκρα δεξιά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ήταν πάντα της άποψης ότι ο μεγάλος εχθρός και καταστροφέας της Ουκρανίας είναι η Ρωσία και ότι τελικά ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι αναπόφευκτος και ότι στόχος δεν μπορεί να είναι παρά η διάλυση «της ρωσικής αυτοκρατορίας».

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, ο Γιάρος ηγούνταν του πιο οργανωμένου και μαχητικού τμήματος των διαδηλωτών που συμμετείχε στις ένοπλες συγκρούσεις. Είχε ταχθεί κατά της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης και δήλωνε, ήδη, από τις 4 Φεβρουαρίου στους Times του Λονδίνου ότι «είναι έτοιμος για ένοπλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση» ενώ ο ανταποκριτής της εφημερίδας περιέγραφε σαφώς την ύπαρξη όπλων μεταξύ των, κατά τα άλλα, «φιλειρηνικών» διαδηλωτών.

Στο ίδιο άρθρο αναφερόταν ότι ασχέτως αν οι άλλοι επικεφαλής των δυνάμεων που στήριζαν τους διαδηλωτές άφηναν ενίοτε να εννοηθεί ότι δεν συμφωνούν ακριβώς με τον Γιάρος, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ένοπλοι του «Δεξιού Τομέα» έλεγχαν πρακτικά όλο το χώρο των διαδηλώσεων, αφού έλεγχαν όλη την περίμετρο και τα οδοφράγματα. Κάτι τέτοιο, πρακτικά σημαίνει, ότι μπορούσαν να εξωθήσουν τα πράγματα προς τα όπου ήθελαν, κάτι που έκαναν άλλωστε μην επιτρέποντας να εφαρμοστεί διόλου η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Πολωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας.

Η «συμμαχία» μιας φασιστικής οργάνωσης με ακραίους ισλαμιστές

[photo_2]

Η «συμμαχία» ή «σύμπραξη» μιας φασιστικής οργάνωσης με ακραίους ισλαμιστές μοιάζει αλλόκοτη και αφύσικη. Αν όμως επικρατεί η λογική ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δύο φορές φίλος μου», τότε ίσως προκύπτει κάποιου είδους λογική σε αυτήν την «συμμαχία». Άλλωστε έχουν κάτι κοινό: την εντελώς τυφλή και ακραία λογική του μίσους και της βίας. Τα ρωσικά ειδησεογραφικά ΜΜΕ ITAR – TASS και Russia Today μεταδίδουν ότι ο ίδιος ο Γιάρος είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών ισλαμιστών κατά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί από άλλη πηγή.

Ταυτόχρονα, έχει σημασία, από πολιτική και δημοσιογραφική άποψη, ότι η συγκεκριμένη είδηση δεν «παίζει» σχεδόν σε κανένα μεγάλο δυτικό μέσο που καλύπτει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ούτε καν ως «ελεγχόμενη» για την αυθεντικότητά της. Η «σιωπή» αυτή δεν μπορεί παρά να γεννά ορισμένα ερωτηματικά, γιατί προφανώς δεν οφείλεται σε «ανικανότητα» των όποιων εμπειρότατων ανταποκριτών. Φαντάζεται κανείς τι θόρυβος θα είχε γίνει αν αντί για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, «ανέβαινε» κάποια έκκληση από κάποιον αξιωματούχο της αυτόνομης Κριμαίας προς πχ μια χαρακτηριζόμενη τρομοκρατική οργάνωση από την μία και την άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Αντιδράσεις

«Ο Ουκρανός νεοφασίστας Γιάρος ζητά τη βοήθεια του τρομοκράτη Ουμάροφ. Σε αυτούς τους «δημοκράτες» στοιχηματίζει η Δύση στην Ουκρανία; Θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τη Δύση;» Αυτή η ανάρτηση στο Twitter ήταν η πρώτη αντίδραση της Μόσχας, δια του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας και νομιμότητας, του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής του προεδρείου του Ρωσικού Συμβουλίου των Λαών του Καυκάσου. Ο Αλίγια Τοτορκούλοφ δήλωσε στο ITAR- TASS ότι «αυτή είναι η ισχύς των λεγόμενων ουκρανικών αρχών: εξτρεμιστές, εθνικιστές όλων των αποχρώσεων, πλημμύρισαν την ειρηνική Ουκρανία και την απειλούν με χάος και βία». Για τον Τοτορκούλοφ είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η έκκληση του Γιάρος, «που έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα» δείχνει ότι η ακροδεξιά της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου και οι δυνάμεις που προωθούν την αποσταθεροποίηση του Καυκάσου «προέρχονται από ένα και μόνο κέντρο εξτρεμισμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουμάροφ βρέθηκε αντιμέτωπος με τα ρωσικά στρατεύματα ως διοικητής ισλαμιστών αυτονομιστών μαχητών και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας. Έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις, όπως είναι οι βόμβες στο μετρό της Μόσχας το 2010 και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο το 2011, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Στον Ουμάνοφ στρέφονται οι υποψίες και για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Βολβογκραντ λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι. Ο ίδιος είχε ζητήσει να κλιμακωθούν οι αντιρωσικές επιθέσεις και να ακυρωθούν οι αγώνες, όμως, από το καλοκαίρι του 2013 δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα μήνυμά του και η φημολογία ότι έχει σκοτωθεί καλά κρατεί.

Το 2011 το όνομά του εντάχθηκε στην αμερικανική τρομοκρατική λίστα με τους ακραίους ισλαμιστές και η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πέντε εκατομμύρια αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Έχει αυτοανακηρυχθεί «εμίρης του Καυκάσου» γενικά και έχει ανακηρύξει την περιοχή σε ισλαμικό κράτος.

Μάρκο Πόλο

Πηγές: Interfax, ITAR – TASS, Russia Today, Times

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα