Όταν η ανάσταση του ΠΑΣΟΚ βαφτίζεται “εθνική συνεννόηση”

«Εθνική συνεννόηση». Μια φράση τόσο σοβαρή και σημαντική αλλά και τόσο κακοποιημένη από όλους. Ο καθένας βλέπει την εθνική αυτή συνεννόηση κατά πώς τον βολεύει. Κι όταν εννοούμε όλοι, μέσα βάζουμε και την παρούσα κυβέρνηση. Διότι τι είδους συνεννόηση είναι αυτή που έχει κάνει με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου; Και πόσο εθνική είναι όταν εδώ και 18 μήνες όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε βάρος του λαού;

Εν πάση περιπτώσει για να πούμε μεγάλες αλήθειες, δεν μπορεί να υπάρξει

εθνική συνεννόηση αν προηγουμένως δεν υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία για το τι θέλουμε για τη χώρα αυτή. Θέλουμε να παραμείνει ευρωπαϊκή ή όχι; Ζητάμε επιστροφή στη δραχμή ή όχι; Θέλουμε να εκσυγχρονιστεί η κοινωνία, το σύστημα εξουσία, ο κρατικός μηχανισμός ή όχι;

Πώς βλέπουμε την υγεία, την παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος δικαίου τα επόμενα 20-30 χρόνια; Αυτή είναι η εθνική συνεννόηση που πρέπει να ξεκινήσει μέσα από έναν μακρύ διάλογο με τους πολίτες. Αφού του πούμε τις μεγάλες αλήθειες που πρέπει να ακουστούν. Ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης σ’ αυτή την κατάντια, όχι με τον τρόπο που είπε ο Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε», αλλά με τη συνευθύνη που δημιουργείται από τις επιλογές των πολιτών και από τη συμμετοχή τους στο μοίρασμα της πίτας, σε βάρος άλλων.

Διότι, δε μπορεί να μένουμε έκπληκτοι που ο Λιάπης κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες και πήγε με το αμόρε στην Κουάλα Λουμπούρ ενώ ψηφιζόταν επί 30 χρόνια βουλευτής. Ούτε να πέφτουμε από τα σύννεφα που το «σύστημα Σημίτη», πιθανότατα ερήμην του ιδίου, έτρωγε με χρυσά κουτάλια υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.

Η εθνική συνεννόηση προϋποθέτει επίσης αποτίναξη του «εγώ» και αποθέωση του «εμείς». Προϋποθέτει ακόμη να μπουν στην άκρη οι κομματικές σκοπιμότητες και τα παιχνίδια διαπλοκής που παίζονται μεταξύ επιχειρηματιών, εκδοτών και πολιτικών στο όνομα της πατρίδας που υποτίθεται ότι όλοι υπηρετούν.

Για εθνική συνεννόηση μιλά ακόμη και η… Ντόρα, αλλά όλοι ξέρουμε τι ρόλο παίζει η οικογένεια Μητσοτάκη, η αποθέωση της διαπλοκής.

Έρχεται, λοιπόν, τώρα ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, και μέσω του Βήματος, μιλά κι αυτός για εθνική συνεννόηση. Προειδοποιεί για τα χειρότερα και απευθύνει έκκληση στο πολιτικό σύστημα, με την ευρεία του όρου έννοια, για την ανάληψη μιας μεγάλης, εθνικών διαστάσεων πρωτοβουλίας για την οριστική και αμετάκλητη διάσωση της χώρας.

Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί απαραίτητη την συγκρότηση μιας κίνησης εθνικής και πολιτικής ενότητας, η οποία εξοπλισμένη με την αυτοδέσμευση ότι η Ελλάδα δεν θα επανέλθει ποτέ στον ζημιογόνο κύκλο των ελλειμμάτων, θα αναλάβει το έργο της διαπραγμάτευσης μιας Νέας Μεγάλης Πολιτικής Συμφωνίας με τους εταίρους για το χρέος και την επανοικοδόμηση της Ελλάδας.

«Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και οι όποιες ελίτ ή κατανοούν ότι η μεγάλη ευκαιρία διάσωσης της χώρας είναι η επίτευξη της Νέας Μεγάλης Συμφωνίας με τους εταίρους ή αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη του πολιτικού αδιεξόδου και των καταστροφικών συνεπειών που θα προκαλέσει» αναφέρει. Εκτιμά ακόμη ότι «αν μέσα στο 2014 δεν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, η χώρα θα αχθεί μόνη της, εκτός ευρωζώνης».

Δε λέμε, σοβαρός άνθρωπος είναι, δεν έχει προκαλέσει με τη στάση του και απομονώθηκε όταν κάποιοι άλλοι του «σημιταριού» τολμούν και βγάζουν γλώσσα ή αγκαλιάζονται με τον Τσίπρα. Αλλά μήπως ο κ. Παπαδόπουλος λειτουργεί ως ο «προάγγελος» μιας νέας προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να ξαναβγεί στον αφρό μέσω της κίνησης των «58»; Και χρησιμοποιεί και το Βήμα του κ. Ψυχάρη που όλοι γνωρίζουν τι ρόλο έχει παίξει τα τελευταία χρόνια. Όλοι μαζί, λοιπόν, εκδοτική διαπλοκή, παλαιοκομματικοί του δήθεν εκσυγχρονισμού, τελειωμένοι Πασόκοι και φθαρμένα υλικά του παρελθόντος, προσπαθούν να αναστήσουν ένα πτώμα και το βαφτίζουν «εθνική συνεννόηση».

Αυτό, όμως, δεν είναι όραμα για την Ελλάδα των επόμενων ετών. Είναι απλά μια προσπάθεια πολιτικής «αιχμαλωσίας» της χώρας από κάποιους αυτοαποκαλούμενους εκσυγχρονιστές και κεντροαριστερούς βολεμένους. Και η χώρα δεν χρειάζεται τέτοια πειράματα αυτή τη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα