Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε τους δικούς του

Ανέτοιμος και αναξιόπιστος ακόμη και στους ίδιους τους ψηφοφόρους του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Rass στον Τύπο της Κυριακής

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων «καταδικάζει» όλες τις στρατηγικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, «ακυρώνει» το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα όπου έθεσε τους στόχους για τις πρώτες εκατό ημέρες της διακυβέρνησής του και

διαφωνεί κατηγορηματικά με τη λογική της ανατροπής της κυβέρνησης που έχει υιοθετήσει.

Όπως τονίζουν οι εκλογικοί αναλυτές, ο «μονομερής» καταγγελτικός λόγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η έλλειψη προτάσεων με σαφή, ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, γι’ αυτό και παραμένει στάσιμος στα ποσοστά του.

Συγκεκριμένα, το 61,6% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν οι βουλευτές τα κυβερνητικά νομοσχέδια προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση. Με την άποψη αυτή συντάσσεται το 24% των ψηφοφόρων του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δυσάρεστα είναι τα μηνύματα για την Κουμουνδούρου όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκατό πρώτες ημέρες διακυβέρνησης. Στην ερώτηση «έχετε πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και ανασυγκρότησης της οικονομίας», το 76,4% απαντά «όχι», όπως και σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του, δηλαδή το 46%!

«Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει», απαντά το 71,9% της κοινής γνώμης, ενώ ανέτοιμο χαρακτηρίζει το κόμμα του και το 35,4% των ψηφοφόρων του.

Όπως αναφέρουν οι εκλογικοί αναλυτές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει ενιαία γραμμή αλλά διαπιστώνεται μέσα από τις συνιστώσες του καθαρή διαφωνία σε στρατηγικές επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, αφού εκτιμούν ότι οι ευρωσκεπτικιστές μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους θα ανάβουν το «φιτίλι» της εξόδου από το ευρώ ακόμη και στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Τα «αγκάθια» αυτά, σε συνδυασμό με την απουσία εναλλακτικής, πειστικής πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα, περιορίζουν τους στόχους του προέδρου του να ανακτήσει βηματισμό και να κατακτήσει την πολυπόθητη «τάση» που επιτρέπει την παγίωση της διαφοράς και την παραμονή στην πρώτη θέση. Προσθέτουν ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει σήμερα μόνο τη διαμαρτυρία και αρχίζει να «χάνει» προς το ΚΚΕ, που υποστηρίζει σταθερά τη θέση της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Κατερίνα Κατσαβού

Keywords
Τυχαία Θέματα