Όσκαρ στον Ντι Κάπριο

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε (επιτέλους!) το πρώτο του Όσκαρ, για την ερμηνεία του στην ταινία "The Revenant" (Η επιστροφή). Ο 41χρονος ηθοποιός ήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για Όσκαρ στην καριέρα του και θεωρούνταν

το φαβορί -εξάλλου η Ακαδημία έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνά τα "χρωστούμενα", δίνοντας συχνά αναδρομικά σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες βραβεία που θα έπρεπε να είχε δώσει πριν από πολύ καιρό.

Η ταινία "Spotlight: Όλα στο φως" του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ταινία, αποτέλεσμα χρόνια έρευνας, καταγράφει την διαδρομή των δημοσιογράφων που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Δωμάτιο". Ο Μεξικανός Αλεχάντρο Ινιαρίτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την "Επιστροφή" και έγινε ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές (πέρυσι το είχε πάρει με το "Birdman"). Επίσης, αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

Ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ "Η γέφυρα των κατασκόπων" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα. Η 27χρονη Σουηδή ηθοποιός Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ "Το Κορίτσι από τη Δανία".

Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας "Οι μισητοί οκτώ". Καλύτερο animation αναδείχθηκε η ταινία της Pixar "Τα μυαλά που κουβαλάς".

Οικοδεσπότης της φετινής τελετής ήταν ο αμερικανός κωμικός Κρις Ροκ. Στο επίκεντρο των καυστικών σχολίων του φέτος βρέθηκε η διένεξη σχετικά με την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και δη στην έλλειψη έγχρωμων ηθοποιών και συντελεστών. "Καλωσήλθατε στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς" είπε στην εισαγωγή του. "Αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά!".

Τα βραβεία αναλυτικά:

Καλύτερη ταινία: Spotlight - Όλα στο φως

Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Ινιαρίτου (Η Επιστροφή)

Α΄Ανδρικός Ρόλος: Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Η Επιστροφή)

Α' Γυναικείος Ρόλος: Μπρι Λάρσον (Το Δωμάτιο)

Β' Ανδρικός Ρόλος: Μαρκ Ράιλανς (Η Γέφυρα των Κατασκόπων)

Β' Γυναικείος Ρόλος: Αλίσια Βικάντερ (Το Κορίτσι από τη Δανία)

Σενάριο βασισμένο σε ξύλο υλικό: Το μεγάλο σορτάρισμα

Σενάριο γραμμένο κατευθείαν για την οθόνη: Spotlight

Φωτογραφία: Η Επιστροφή

Μοντάζ: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Κοστούμια: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Σκηνογραφία: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Μακιγιάζ και κομμώσεων: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Οπτικών εφέ: Ex machine

Μουσική: Ενιο Μορικόνε - Οι μισητοί οκτώ

Τραγούδι: Writing’s on the wall - Spectre

Μοντάζ ήχου: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Μιξάζ ήχου: Mad Max, ο δρόμος της οργής

Ξενόγλωσση ταινία: Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία)

Κινούμενα σχέδια μεγάλου μήκους: Τα μυαλά που κουβαλάς

Κινούμενα σχέδια μικρού μήκους: Bear Story

Μυθοπλασίας μικρού μήκους: Shutterer

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: Amy

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: A girl in the river

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα