ΟΠΕΚ: Συνεδρίαση εν αναμονή των εξελίξεων

18:16 4/6/2015 - Πηγή: Antinews

Η τιμή του αργού πετρελαίου παραμένει πολύ χαμηλή για τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Αλλά με τον έλεγχο της προσφοράς και της ζήτησης να ξεφεύγει από το 12μελές καρτέλ, οι υπουργοί πετρελαίου

του μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή αυτή την εβδομάδα, εκτός από την απραγία. Οι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συναντώνται στη Βιέννη την Παρασκευή με φόντο τις τιμές του πετρελαίου, που μπορεί να μην είναι στα χαμηλά του Ιανουαρίου - αλλά παραμένουν σχεδόν 50 τοις εκατό κάτω από τα υψηλά των 115 δολαρίων το βαρέλι πριν από ένα χρόνο.

Οι λύσεις του ΟΠΕΚ στο παρελθόν ήταν απλές: μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών. Αλλά οι ημέρες της απόλυτης κυριαρχίας του ΟΠΕΚ τελείωσαν. Ο οργανισμός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς, αλλά και άλλοι πλέον είναι έτοιμοι να «κλέψουν» το μερίδιό του. Με τις τιμές για το αργό στις ΗΠΑ σήμερα να είναι στα 60 δολάρια περίπου το βαρέλι, οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα καλυφθεί σύντομα από εξωτερικούς φορείς, όπως οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν κάνει μειώσεις καθώς οι τιμές έχουν πέσει, αλλά είναι έτοιμοι να αυξήσουν το μερίδιό τους αν αυξηθούν και οι τιμές.

Αντιμέτωπος με αυτή την επιλογή, ο ΟΠΕΚ κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει να διατηρήσει τον στόχο του στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. «Μια αναπάντεχη μείωση της παραγωγής θα στείλει την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα, κάνοντας έτσι πιο ελκυστικό το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ» αναφέρει , δήλωσε σημείωμα της Kommerzbank, που προβλέπει αντιστροφή του παρόντος στόχου παραγωγής. «Η πολιτική μη αλλαγής του ΟΠΕΚ είναι η σωστή» αναφέρει η Energy Aspects με έδρα το Λονδίνο.

Τα «εργοστάσια παραγωγής» του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, έχει οριστεί να συνεχίσουν να εξάγουν - ακόμα κι αν, όπως και οι άλλοι, πωλούν με ζημία. Αλλά μπορούν να αντέξουν οικονομικά ώστε να το πράξουν.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε τουλάχιστον 700 δις δολάρια, τα ταμεία των άλλων εθνών του Κόλπου είναι επίσης καλά εφοδιασμένα και ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Ναΐμι δείχνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει την άντληση πάνω από 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα, περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ. Η αγορά κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Βιέννη.

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι καθορίζουν αποτελεσματικά την πολιτική του ΟΠΕΚ, πρωτοστάτησαν στην απόφαση τον Νοέμβριο, να κρατήσει τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα, στην έβδομη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η ομάδα επέλεξε το status quo. Και η υπερπαραγωγή συνεχίζεται - πριν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο οργανισμός έχει 1.000.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από το σημείο αναφοράς.

Αλλά οι λιγότερο εύπορες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ πλήττονται. Μεταξύ αυτών είναι η Αλγερία, η οποία εξαρτάται εδώ και καιρό από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να διατηρήσει ένα εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, ενώ έχει πληγεί σκληρά από την έκρηξη του σχιστόλιθου. Για τη Βενεζουέλα, όπου το ακατέργαστο πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 95 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών, η πτώση των τιμών έχει επιδεινώσει σημαντικά την οικονομική δυσπραγία της χώρας - η χώρα χρειάζεται τιμές πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι μόνο για να εξισορροπήσει κέρδη και απώλειες. Και η Νιγηρία αναγκάστηκε να περικόψει τον προϋπολογισμό του 2015 κατά 12 τοις εκατό, λόγω των χαμηλών τιμών του αργού –το πετρέλαιο αποτελεί το 75 τοις εκατό των εξαγωγών της.

Παρόλα αυτά, ακόμα και οι φτωχές χώρες του ΟΠΕΚ γνωρίζουν ότι οι παρελθούσες «θεραπείες» του ΟΠΕΚ με περικοπή της παραγωγής για να ανεβάσει τις τιμές, δεν λειτουργούν πλέον. Έχουν ξεπεραστεί από την άνοδο της ισχύος της Ρωσίας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και πιο πρόσφατα από τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ σχιστόλιθου, που έχει ρίξει εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επιπλέον στην αγορά σε μια εποχή σχετικά χαλαρής παγκόσμιας ζήτησης. Και δεν θα μπορούσε να επιβάλει μια περικοπή της παραγωγής, ακόμη και αν ήταν διατεθειμένοι να κερδίζουν ακόμη λιγότερα από τη μείωση της παραγωγής σήμερα, με την ελπίδα αύξησης των τιμών σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Οι πιθανοί διαφωνούντες συνειδητοποιούν ότι μια αλλαγή πολιτικής δεν είναι στα χαρτιά αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τα τέσσερα αραβικά μέλη του Κόλπου που υποστηρίζουν την υπεράσπιση του μεριδίου της αγοράς - Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ - αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής του ΟΠΕΚ» λέει ο Bhushan Bahree της IHS Oil Energy.

Στην πραγματικότητα, περισσότερο – και όχι λιγότερο- πετρέλαιο θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στην αγορά σύντομα. Το Ιράν ήταν δεύτερη στην παραγωγή μετά τους Σαουδάραβες προτού η αγορά του ακρωτηριαστεί από τις κυρώσεις που επιβάλλονται για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αν επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση από τις κυρώσεις, έχει ως στόχο να αυξήσει την παρούσα παραγωγή του (περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα) όσο πιο γρήγορα μπορεί. Τα εν λόγω σχέδια προκαλούν περισσότερη ένταση στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ, πλήττοντας την εικόνα της ενότητάς του. Οι Σαουδάραβες, που είναι περιφερειακοί αντίπαλοι με το Ιράν, είναι απίθανο να μειώσουν την παραγωγή τους για να ανοίξουν τον δρόμο για περισσότερο πετρέλαιο από την Τεχεράνη. Και τα άλλα μέλη είναι επίσης απίθανο να μειώσουν την παραγωγή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν τα μέλη είναι η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου» λέει ο αναλυτής Phil Flynn.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα