ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μήνες αντιπαραθέσεων, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις τιμές και να επαναβεβαιώσουν την επιρροή του οργανισμού σε μια αγορά που ολοένα και περισσότερο κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία

και άλλους.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα τρέχοντα 33.600.000 βαρέλια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι άλλοι παραγωγοί πετρελαίου από χώρες εκτός του καρτέλ αναμένεται να μειώσουν επιπλέον 600.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 8% το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο, φτάνοντας το υψηλό των 51,84 δολ. το βαρέλι. Τα μέλη του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι στοχεύουν σε τιμές μέχρι και 55 έως 60 δολ. το βαρέλι, ένα επίπεδο που θα ενισχύσει τις οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από δύο χρόνια καθοδικών τιμών, που ήταν συχνά κάτω από 50 δολ. το βαρέλι.

"Είναι μια καλή ημέρα για την αγορά πετρελαίου, είναι μια καλή ημέρα για την πετρελαϊκή βιομηχανία", δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ μετά τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι "η συμφωνία δεν είναι μόνο αυτό που θέλαμε, αλλά αυτό που ήθελε η αγορά". Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και πίεσε σκληρά για μια ευρεία συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής τόσο στις χώρες του ΟΠΕΚ όσο και στα μη μέλη του.

Η συμφωνία επιτυγχάνει μια νέα διαδρομή για το 56χρονο καρτέλ πετρελαίου του οποίου η κυριαρχία στην αγορά πετρελαίου έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια, αντιμέτωπος με τον κορεσμό που προκαλείται από την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αφήσει τις τιμές να πέσουν παράγοντας περισσότερο πετρέλαιο, σε έναν άγριο ανταγωνισμό για το μερίδιο αγοράς. Η στρατηγική είχε ως στόχο να αναγκάσει πέσουν οι τιμές για έναν χρόνο πλήττοντας τους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, όπου το κόστος της εξόρυξης ενός βαρελιού πετρελαίου είναι περισσότερο από μέρη όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ιράν. Αλλά οι τιμές μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι πολλοί πίστευαν -λιγότερο από 28 δολ. το βαρέλι τον Ιανουάριο- και παρέμειναν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ σε μια μεταστροφή.

Η συμφωνία αποτελεί μια νίκη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ακολούθησε μια σκληρή γραμμή και πίεσε για μια συμφωνία στην οποία η αγορά πετρελαίου θα εμπιστεύεται τους στόχους που πρόκειται να πετύχει κάθε χώρα. Είναι η πρώτη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ από το 2008, όταν η οικονομική κρίση μείωσε τη ζήτηση πετρελαίου. Αν και η Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών -με μείον 486.000 βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή της- πέτυχε επίσης μια νίκη στο να πείσει το Ιράκ να συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή του, καθώς και να συμφωνήσει και η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγός Ρωσία σε μια περικοπή 300.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Παρόλα αυτά, η ομάδα έχει μια πολυκύμαντη ιστορία συμμόρφωσης στις δικές της συμφωνίες με χώρες που συχνά παράγουν περισσότερο από ό,τι συμφωνήθηκε. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι έμποροι πετρελαίου θα παρακολουθήσουν τη συμφωνία με περίσκεψη τις επόμενες εβδομάδες.

Το σύμφωνο προβλέπει επίσης μια νέα αναμέτρηση μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανταγωνιστικών παραγωγών του στις ΗΠΑ, όπου η έκρηξη του πετρελαίου έχει επαναπροσδιορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Οι αναλυτές έχουν πει ότι οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την αύξηση των τιμών για να αυξήσουν την παραγωγή τους και πάλι, οδηγώντας τελικά πάλι σε παύση της ανόδου των τιμών στην αγορά πετρελαίου.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η κίνηση του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να συμβάλει στην επιτάχυνση μιας μακράς προβλεπόμενης εναρμόνισης της παγκόσμιας ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής πετρελαίου και της ζήτησης των καταναλωτών, η οποία έχει κατακλυστεί από το πλεόνασμα προσφοράς για πάνω από δύο χρόνια, λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Αν και οι αναλυτές του πετρελαίου και της βιομηχανίας λένε ότι η αγορά ήδη κατευθυνόταν προς μια εξισορρόπηση κάποια στιγμή το επόμενο έτος, κάτι που ο Φαλίχ τόνισε επίσης, η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ποσών ρεκόρ του πετρελαίου που αποθηκεύεται σε δεξαμενές σε όλο τον κόσμο, ενώ οι τιμές ήταν χαμηλές και η αγορά φαίνεται να το υποστήριζε.

ΟΠΕΚ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό, τι αναμενόταν," δήλωσε ο Τζοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής εμπορευμάτων της διαχείρισης πλούτου της UBS. "Εάν εφαρμοστεί, η συμφωνία θα προκαλέσει μια πτώση στα αποθέματα πετρελαίου ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους. Η συμμόρφωση θα είναι πλέον το κλειδί". Η συμφωνία ρίχνει μια πιθανή σανίδα σωτηρίας στις οικονομίες των μελών του ΟΠΕΚ, όπως η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία, όπου οι τιμές κάτω από 50 δολ. το βαρέλι μείωσαν τα δημόσια έσοδα και απείλησαν την κοινωνική συνοχή.

Η συμφωνία επίσης έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τους όλο και πιο ισχυρούς αντιπάλους της στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ, το Ιράκ και το Ιράν, που ήταν απρόθυμοι να θέσουν όρια στην αύξηση της παραγωγής τους. Χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και η σημερινή συνεδρίαση οδήγησε στην αποχώρηση ενός μέλους, της Ινδονησίας, από την ομάδα. Τα πιο ισχυρά μέλη φαίνεται να έχουν βρει έναν τρόπο να συμβιβαστούν στην πολιτική του πετρελαίου, ακόμα και όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές πολιτικές ρήξεις. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ειδικότερα, συγκρούστηκαν για την περιφερειακή πολιτική στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές στις βίαιες συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα