Ομόλογο λήξης Απριλίου 2024 εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ - Ορίστηκαν οι ανάδοχοι

Τους αναδόχους της νέας έκδοσης ομολόγου ανακοίνωσε το Ελληνικό Δημόσιο, με τη νέα έξοδο στις αγορές να αναμένεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο "κοντινό μέλλον", υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan,

Μorgan Stanley, και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ, θεωρείται εφικτή από τους αναλυτές, με μία απόδοση της τάξης του 3,5% με 3,75%.

Επιθυμητό είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος να γίνει "με όρους αγοράς", ήτοι με αποδόσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της δευτερογενούς αγοράς, η οποία έχει "παγιδευτεί" στο παρελθόν με εκδόσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών...

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί να πιεστεί η αγορά για επιτόκια χαμηλότερα εκείνων που η ίδια η αγορά θα θεωρήσει ικανοποιητικά και τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές του country risk, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές. Η "ερμηνεία" αυτής της λογικής που διέπει την έκδοση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πενταετές θα κινηθεί εκτός απροόπτου σε επιτόκια μεταξύ 3,55% και 3,65%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση του πενταετούς ήταν "έτοιμη" να τρέξει εδώ και καιρό, αλλά το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν την ομαλοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος για να τη δρομολογήσουν.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την έκδοση αυτή αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την εβδομάδα που πέρασε. Η κίνηση αναβλήθηκε από τη στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να αναβληθεί η έκδοση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα