Ο Τσίπρας συγκαλεί υπουργικό για "επανεκκίνηση" μετά τον Καμμένο

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για ψήφο εμπιστοσύνης και κύρωση Συμφωνίας Πρεσπών.

Το σημερινό υπουργικό έχει στόχο να γίνει "εφαλτήριο" των σχεδιασμών του κ. Τσίπρα και περιλαμβάνει "σινιάλο" ότι

η Κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη προς την ολοκλήρωση του "οδικού της χάρτη". Τον είχε περιγράψει ο ίδιος άλλωστε, τόσο στο τελευταίο υπουργικό όσο και κατά τις δηλώσεις με τις οποίες ανακοίνωνε προ δεκαπέντε ημερών ότι θα ζητούσε ανανέωση της εμπιστοσύνης της ελληνικής βουλής.

Στις προτεραιότητες του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβάνονται τα νομοθετήματα που έρχονται το επόμενο διάστημα , αρχής γενομένης από την αύξηση του κατώτατου μισθού , την προστασία της α' κατοικίας, την επιδότηση ενοικίου κ.ά.

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο

Και εάν στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Α. Τσίπρας κατά την εισήγησή του, είχε κανει λόγο για κυβερνητικό σχεδιασμό με ορίζοντα εννέα μηνών, στο σημερινό, αναμένεται να κάνει για ορίζοντα... οκταμήνου.

Όπερ σημαίνει ότι θα επιμείνει - βάσει όσων θα υποστηρίξει και πάλι- ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το προσεχές Φθινόπωρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα το Capital.gr, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή, συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι τριπλές κάλπες τον Μάιο, απομακρύνονται από τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό και δεν αποτελούν πλέον κυρίαρχο σενάριο.

Τελευταίο υπουργικό με αυτή τη σύνθεση;

Αυτό που εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί η "επανεκκίνηση" που επιθυμεί να σηματοδοτήσει ο κ. Τσίπρας μετά το διαζύγιο με τον Π. Καμμένο και (μερικώς) τους ΑΝΕΛ, είναι ένας ανασχηματισμός .

Από το Μαξίμου πάντως δεν ...παίρνουν όρκο ούτε πως είναι επιβεβλημένος ούτε πως συγκαταλέγεται στα άμεσα πρωθυπουργικά πλάνα.

Ζήτημα με τον Β. Κόκκαλη ( νυν ανεξάρτητο- πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ) ο οποίος καταψήφισε τις Πρέσπες, δεν τίθεται, καθώς από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι είχε εξαρχής κρατήσει θέση σταθερή και ξεκάθαρη: Ναι σε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι προς πλήρωση "χηρεύσασες" θέσεις μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, αφορούν σε υφυπουργεία οι αρμοδιότητες των οποίων, μπορούν κάλλιστα να "αφομοιωθούν" από τις ηγεσίες τους, επισημαίνεται εδώ και ημέρες από τα "|κεντρικά" της κυβέρνησης, συνεπώς, επείγουσα ανάγκη για ευρύ "λίφτινγκ", δεν υπάρχει.

Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα με το πότε θα αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να "απελευθερώσει" από τα υπουργικά τους καθήκοντα τους Νάσο Ηλιόπουλο- Κατερίνα Νοτοπούλου ώστε να αφιερωθούν στα του προεκλογικού τους αγώνα ( Δήμο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα).

Ο πρώην εταίρος πάντως του κ. Τσιπρα, Πάνος Καμμένος, επιμένει να θεωρεί casus belli την διατήρηση υπουργών από τους ΑΝΕΛ στα πόστα τους, ανεβάζοντας "στροφές" στη ρητορική του εναντίον της Κυβέρνησης αλλά πλέον και του Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά.

Έχει ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν οι "απειλές" και ο ...σπαραγμός Καμμένου σε Τσίπρα ότι τον "πούλησε", εάν πράγματι ο πρωθυπουργός επιλέξει να τον αγνοήσει μέχρι τέλους.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα