Ομολογία Μουζάλα για ανύπαρκτους πρόσφυγες στα νησιά: 7 στους 10 είναι πλέον μετανάστες [βιντεο]

Το πρόβλημα στα νησιά είναι πλεόν μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην Βουλή.

Συγκεκριμένα σε συζήτηση που γίνεται για το πρόβλημα στα ελληνικά νησιά από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους και την απόγνωση των τοπικών κοινωνιών είπε ότι: «Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται και μένει καιρό. Τελειώνουν τα λεφτά του. Είναι θυμωμένος και απελπισμένο. Αλλάζει η ροή. Ενώ είχαμε στην αρχή 80% προσφυγικό τώρα είναι 70-75% μεταναστευτικό. Αυτό

δοκιμάζει τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες».

Στην συνέχεια τόνισε πως δεν είναι εύκολη η αποχώρηση του ξένου πληθυσμού από τα νησιά και δεν αποτελεί λύση καθώς θα καταρρεύσει η συμφωνία και το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι ροές: «Προτείνουμε και προσπαθούμε την αποσυμφόρηση των νησιών παίρνοντας αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε εδώ και 20 ημέρες αλλά η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα. Θα γίνει σιγά-σιγα. Θα μεταφέρουμε επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα. Καταβάλλουμε και τεράστια διπλωματική προσπάθεια για διεύρυνση συμφωνίας ώστε να μεταφερθεί ένας αριθμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ενδοχώρας και να είναι υπο κράτηση».

Αναφερόμενος στο άσυλο ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να καταπέσει όλο. Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε. Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε το Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα