Όλοι επιτίθενται πλέον στα Μνημόνια και την Τρόικα

Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό, επειδή θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων, προέβλεψε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε, ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτό» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια και πρόσθεσε ότι ομιλούν στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανισθούν ενώπιον

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οκ. Σβόμποντα γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση της σοσιαλιστικής ομάδας να στείλει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μία «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα, αποτελούμενη από τρία μέλη της.  Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα ευνοεί όμως την ανάπτυξη και την απασχόληση, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δήλωσε πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη» τόνισε.

 Μόνο η Ανάπτυξη θα σώσει την Ελλάδα

 Αυτά διάβασα πριν από λίγο στο “Πρώτο Θέμα”. Αλλά  δεν είναι μόνο αυτοί που επιτίθενται ανοικτά στο πρόγραμμα του Τόμσεν και της Τρόικα. Γράφουν γι παράδειγμα  οι Fiscal Times:

Το νέο πακέτο λιτότητας είναι ένα μοιραίο σημείο μη επιστροφής για την Ελλάδα. Οι τεράστιες περικοπές γίνονται, προκειμένου να αποδεσμευτούν $17 δισεκατομμύρια βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στα χρέη της χώρας τον επόμενο μήνα, οπότε και λήγουν κάποια ομόλογα ύψους $462 δισ.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εν λόγω συμφωνία ήταν απαραίτητη εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. Το ερώτημα όπως που τίθεται είναι το κατά πόσο ακραία και οδυνηρή θα αποδειχτεί η νέα αυτή διάσωση, και το αν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Τώρα όμως που η συμφωνία εγκρίθηκε, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους. Τον Δεκέμβριο, η ελληνική βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατά 11.3%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010. Η ανεργία έπιασε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 21%. Και μέσα σε όλα αυτά, οι Έλληνες θα πρέπει να υποστούν μείωση του βασικού τους μισθού έως 22%, περικοπές στις συντάξεις ύψους $400 εκατομμυρίων, πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, και απολύσεις μέχρι και 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η ελληνική διάσωση είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασωθεί και η ευρωπαϊκή ενότητα. Για αυτό και το διακύβευμα σε σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Δεν θα πρέπει να αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει, ούτε να φύγει από το ευρώ.

Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να επαινούμε την νέα συμφωνία διάσωσης. Οι Έλληνες αξίζουν μεγαλύτερης πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα