Όλο για ανάπτυξη ακούμε, αλλά ανάπτυξη δε βλέπουμε

Όλο για ανάπτυξη ακούμε, αλλά ανάπτυξη δε βλέπουμε και μόνο με μέτρα βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Και αν δε γίνει κάτι και γρήγορα τότε το πακέτο που θα ανακοινωθεί δε θα πέσει βαρύ μόνο στους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να δημιουργήσει αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να τρέξει και σύντομα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τον δεκάλογό του για την ανάπτυξη που δίνει έμφαση στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι, ο προαστιακός,

οι λιμένες, η επέκταση του μετρό κ.λπ. Σίγουρα, όλα αυτά τα projects μπορούν να δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως, από τα λόγια στα… έργα για τα έργα, η απόσταση είναι μεγάλη.

Το πακέτο των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει επίσης αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να περιορισθεί 50% η μη καταβολή κομίστρου προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που προβλέπεται στο Μνημόνιο. Επίσης προβλέπει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Συγκεκριμένα ο υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης διότι υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι ΕΟΖ οι οποίες μπορεί να είναι θεματικές, δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά θα παρέχονται φορολογικά και διοικητικά κίνητρα.

Σε ότι αφορά στη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ήδη από την περασμένη Άνοιξη με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της KFW και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

1. Εκτέλεση μεγάλων οδικών έργων

Πέρα από τα μεγάλα οδικά έργα στόχος του υπουργείου είναι να ξεμπλοκάρουν και άλλα σημαντικά έργα, όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ, προς Ανθούπολη (με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον Απρίλιο 2013), προς Ελληνικό (Ιούλιο 2013), Χαϊδάρι (Σεπτέμβριο 2013), ενώ επέκταση της γραμμής 3 Χαϊδάρι – Πειραιάς (2017). Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την επέκταση του Τράμ στον Πειραιά, (ξεκινά το Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015), καθώς και τα λιμάνια. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Β’Φάση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και η Γ’ Φάση τον Οκτώβριο του 2016. Για το λιμάνι της Πάτρας η ολοκλήρωση προβλέπεται τον Ιανουάριο του 2016, και του Λιμένα Λαυρίου αναμένεται να ενταχθεί το 2013. Επίσης το σχέδιο προβλέπει ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών και κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη – Ρίο.

Το σχέδιο προβλέπει διευθέτηση των προβλημάτων για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ενώ σε ότι αφορά στους οδικούς άξονες προχωρά μεταξύ τ

Keywords
Τυχαία Θέματα