Ολική επαναφορά για την Ελλάδα

Η εαρινή έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, δηλαδή τους αριθμούς, την ολική επαναφορά μιας οικονομίας και μιας χώρας, που μόλις πριν από δύο χρόνια, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εταίροι και αναλυτές, θεωρούσαν χαμένη υπόθεση.

Ακόμη και στο εσωτερικό της Eλλάδας την εποχή εκείνη δεν ήταν πολλοί οι αισιόδοξοι.Αυτός που πίστεψε περισσότερο από κάθε άλλον πως η χώρα μπορούσε να σωθεί και έδωσε και το σήμα για την υπερπροσπάθεια που ακολούθησε, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος

κινητοποιήθηκε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, το εσωτερικό και την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των πιστωτών και το εξωτερικό για τη διεθνή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Οι διαπιστώσεις της Κομισιόν για τις οικονομικές επιδόσεις του 2013 και οι προβλέψεις για φέτος και του χρόνου, δείχνουν ότι η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη υπέρβαση που έχει πραγματοποιήσει χώρα μέλος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το 2012, όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, η Ελλάδα ήταν ουραγός σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, που αφορούν τα δημοσιονομικά, την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια με εξαίρεση την ανεργία και εν μέρει το χρέος που αυξήθηκε λόγω της διάσωσης των τραπεζών, επιτεύχθηκε ολική ανατροπή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2014 η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια και του χρόνου θα βρίσκεται μεταξύ των τριών χωρών της ευρωζώνης με την υψηλότερη ανάπτυξη.

Το 2014 και το 2015 η Ελλάδα θα είναι ξανά η χώρα με το ψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και μεταξύ των τριών χωρών με το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους.

Φέτος και του χρόνου θα έχει την καλύτερη επίδοση όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. στον πληθωρισμό.

Το 2014 και το 2015, η Ελλάδα με τα διψήφια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα προηγούμενα χρόνια θα εμφανίσει επιδόσεις καλύτερες του μέσου όρου της ευρωζώνης.Η θεαματική αυτή βελτίωση που είναι και καθρέφτης της οικονομίας, δεν οφείλεται μόνο στη μείωση των εισαγωγών εξαιτίας της κρίσης, αλλά και στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

Οι συνολικές επενδύσεις μετά από διψηφια συνεχή υποχώρηση πέντε ετών φέτος θα αυξηθούν σε ποσοστό που θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ του χρόνου η αύξηση θα είναι διψήφια και η μεγαλύτερη στην Ε.Ε.

Φέτος για πρώτη φορά από το 2009, η απασχόληση θα αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ του χρόνου η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε., περίπου τετραπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.Η ανάκαμψη της απασχόλησης θεωρείται και προπομπός της μείωσης της ανεργίας, που επιδεινώνεται συνεχώς από το 2009 με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει σήμερα το ρεκόρ ανεργίας στο σύνολο, στις γυναίκες και στους νέους. Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος υποχώρησης, μικρής μεν αλλά που σηματοδοτεί αλλαγή της τάσης.

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι η χώρα βγήκε από το τούνελ, κι αυτό θα το διαπιστώσουν και στην πράξη τους επόμενους μήνες οι πολίτες που έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Το αξίζουν άλλωστε γιατί αυτοί έκαναν τις θυσίες...

Νίκος Μπέλλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα