Ευρωεκλογές: Ισοπαλία δείχνουν τα γκάλοπ με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζουν από 5 ή 6 έδρες

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη της 25ης Μαΐου, όμως η εικόνα είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στις έδρες: και τα δύο κόμματα θα έχουν την ίδια εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή καθώς θα εκλέξουν είτε από πέντε είτε από έξι ευρωβουλευτές.

Η τελική δύναμή τους θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρουν να πετύχουν τη συσπείρωση

των ψηφοφόρων ή αν οι πολίτες θα αποφασίσουν «χαλαρή ψήφο» για τις ευρωεκλογές. Η αγωνία δεν αφορά μόνο στα δύο πρώτα κόμματα αλλά στο τρίτο και το τελευταίο που η εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή βασίζεται στο σενάριο ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων. Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα εξελιχθούν σε θρίλερ καθώς κινείται στα όρια του 3%, ενώ το τρίτο κόμμα, που στην προκειμένη περίπτωση (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) είναι το Ποτάμι, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» τις δύο έδρες και φλερτάρει με την τρίτη.
Πόσες έδρες θα μοιραστούν τα κόμματα, ποιοι θα είναι οι «νικητές», ποιοι θα ενισχυθούν και ποιοι θα αποδυναμωθούν; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιριών Metron και MRB, όπου η Ν.Δ. είχε προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει το χάρτη των εδρών σύμφωνα με την αναγωγή του μέσου όρου αυτών των δύο ερευνών.

Στο πρώτο σενάριο, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν από έξι ευρωβουλευτές, από δύο έδρες το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ελιά, μία οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ καμία έδρα δεν παίρνει η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία εμφανίζεται με ποσοστό 2,8%.

Το δεύτερο, υποθετικό, σενάριο που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής βασίζεται στην «παράδοση» που θέλει χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, με τα δύο μεγάλα κόμματα να παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά και να ενισχύεται η δύναμη των μικρότερων κομμάτων. Στο σενάριο αυτό, που η δύναμη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 24% και 25%, και τα δύο κόμματα εκλέγουν από πέντε ευρωβουλευτές. Σ’ αυτή την περίπτωση, ενισχυμένο βγαίνει το τρίτο κόμμα, που είναι το Ποτάμι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και εκλέγει έναν ακόμη ευρωβουλευτή (συνολικά τρεις), δεν αλλάζει το τοπίο στις έδρες της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ελιάς που λαμβάνουν από δύο έδρες, ενώ ανάβει το φως στη ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία εξασφαλίζει έναν ευρωβουλευτή.

Όλα τα κόμματα πάντως ποντάρουν στην ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου: Ότι για πρώτη φορά οι πολίτες επιλέγουν πρόσωπα ψηφίζοντας με «σταυρό» και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν ξεκινήσει το δικό τους αγώνα δρόμου για να «κινητοποιήσουν» τους πολίτες.
Μάχη για τη συσπείρωση δίνει η Νέα Δημοκρατία με το βλέμμα στη μεθεπόμενη Κυριακή. Οι τόνοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα υψωθούν αλλά παράλληλα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προβάλει τα βήματα που έχει πετύχει η κυβέρνηση στην οικονομία, επισημαίνοντας την κρίσιμη συγκυρία για να περάσει η χώρα από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι γαλάζιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, την οποία θα «οργώσουν» μέχρι την παραμονή της ευρωκάλπης.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα