Όλα τα σενάρια που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους

21:56 4/5/2014 - Πηγή: Antinews

Το Eurogroup της Δευτέρας 4 Μαΐου είναι ίσως το σημαντικότερο από τα πολλά που έχουν γίνει διότι ξεκινά μια πολύμηνη προσπάθεια που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Ξεκινά η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους με την κυβέρνηση να θέτει επισήμως το θέμα και να ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Νοεμβρίου του 2012. Τότε που, κατά πολλούς, η κυβέρνηση κορόιδεψε τους δανειστές οι οποίοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα

και να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της. Τότε δεσμεύτηκαν οι Ευρωπαίοι για μέτρα που θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το χρέος της. η ώρα αυτή ήρθε και πλέον ανοίγει επίσημα η συζήτηση για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις οι οποίες πάντως δεν πρόκειται ληφθούν παρά μόνο μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν το τέλος του έτους.

Επιμήκυνση και μειωμένα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (GLF) είναι η συνταγή που συζητιέται αφού οι ξένοι δεν θέλουν να ακούσουν για «κούρεμα», ειδικά προεκλογικά. Συγκεκριμένα το σενάριο προβλέπει:

1. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο των GLF, όσο και εκείνων από τον EFSF) στα 50 έτη. Σήμερα η μέση διάρκεια εξόφλησης των GLF δανείων συνολικού ύψους 52,9 δις. ευρώ είναι 17 έτη και η πρώτη δόση αποπληρωμής είναι το 2020. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον EFSF, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ, η μέση διάρκειά τους είναι 30 έτη και η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2023. Όπως εκτιμά η Ελλάδα θα μπορούσε κάθε χρόνο να εξοικονομηθεί ένα ποσό 6-7 δις για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Λεφτά που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

2. Παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει για τα 52,9 δισ. ευρώ κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Συνολικά, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,83%. Ωστόσο το Euribor αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί αισθητά και να φθάσει στα επίπεδα του 2-3%. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετατροπή του σε σταθερό στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή:

- Σταθερό επιτόκιο 1% για τα 50 έτη αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ή περίπου 14% του σημερινού ΑΕΠ για το σύνολο της 50ετίας, ή

- Σταθερό επιτόκιο για 15 χρόνια και μετά επανεξέταση της κατάστασης, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη απορρίψει την πρώτη πρόταση. Ομως, σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει επιτόκιο μικρότερο του 1%, με το επιχείρημα ότι αφού το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό για 50 χρόνια ας είναι τουλάχιστον όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

- Διατήρηση του Euribor 3μήνου, αλλά το περιθώριο του 0,50% για ένα διάστημα 5-10 ετών και μετά μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό για 6-7 έτη. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί των σημερινών χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων (είναι στο 0,33% το Euribor 3μήνου) και μετά θα έχει για ικανό χρονικό διάστημα σταθερό επιτόκιο.

- Περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα GLF δάνεια, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που έχει δοθεί για τους τόκους των δανείων από τον EFSF.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μια σειρά από προτάσεις και φόρμουλες οι οποίες θα στοχεύουν στη μείωση των βαρών που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντέξει. Με μια ελάφρυνση των χρεολυσίων για τα επόμενα 20-30 χρόνια η χώρα μπορεί να γυρίσει στον ενάρετο κύκλο, να σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία. Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν κάποια στιγμή να υπάρξει και «κούρεμα» δανείων, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες σε όλη την Ευρώπη η οποία πρέπει να θυμίσουμε ότι έχει συνολικό χρέος πάνω από 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα δηλαδή που πνίγεται στα χρέη και το πρόβλημα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πέτυχε σε ένα πράγμα: Κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την Ελλάδα και να φτάσουμε ως εδώ που κανείς δεν περίμενε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα