Οικονομική έκρηξη της Apple, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης

Για μια ακόμη φορά, η Apple ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η αμερικανική οικονομία τρεκλίζει, η Apple θεριεύει.

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους, αλλά η Apple πουλάει όλο και πιο πολλά iPads, τηλέφωνα, και υπολογιστές από κάθε άλλη φορά.

Η επιτυχία της πλήττει κάποιους ανταγωνιστές, όπως είναι η ΝΟΚΙΑ,

αλλά παράλληλα κερδίζει δισεκατομμύρια αγγίζοντας νέους πελάτες, και δεν περιορίζεται στο να κλέψει κάποιο μερίδιο της υπάρχουσας αγοράς. Η φοβερή αυτή άνοδος της εταιρίας γίνεται σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης στον αναπτυγμένο κόσμο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκπλήσσονται από την επιτυχία της Apple. Πως γίνεται μια εταιρία που πουλάει σχετικά ακριβές συσκευές, να γνωρίζει τόση ανάπτυξη σε τόσο δύσκολες εποχές; Πως γίνεται και η Apple εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες όλων των εποχών, την ώρα που η χώρα που της παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε οικονομική κρίση;

Η αντίθεση μεταξύ της εξωφρενικής επιτυχίας της Apple, και της οικονομικής μοίρας των κρατών στα οποία δραστηριοποιείται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απορίες της εποχής μας. Πως μπορεί να τα πηγαίνει τόσο καλά,  και να καλπάζει όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι μπουσουλάμε;

Από το 2008, οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν μια ιστορία για την κρίση και τη ύφεση, που αφορά σε πλεονεξία των επιχειρηματιών, σε υπερβολικά χρέη, σε κυβερνητική ανικανότητα, και σε μια σχεδόν πλήρη οικονομική κατάρρευση. Οι διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος  μαλώνουν για το ποιος φταίει, αλλά ελάχιστοι συζητούν για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα, με αφορμή την αμερικανική προεκλογική περίοδο, και τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για μια προσπάθεια αντιμετώπισης της υπάρχουσας ανισότητας μεταξύ του 1% και του υπόλοιπου 99%.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται πως δεν φταίνε οι τραπεζίτες, αλλά το σπάταλο δημόσιο, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ.

Σε αυτές τις δυο εκδοχές δεν υπάρχει χώρος για την επιτυχία της Apple. Η ανάπτυξη της στερείται λογικής. Αφού οι αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη υποφέρουν, και αφού μέχρι πρόσφατα η εταιρία δεν πουλούσε στην Κίνα ή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πως γίνεται και κερδίζει τόσα δισεκατομμύρια;

Αφού δεν είναι επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας, που αν ήταν, τα κέρδη της θα ήταν λογικά. Δεν πουλάει καν τρόφιμα. Απλά πουλάει τηλέφωνα και υπολογιστές!

Η ανάδυση  της Apple αποτελεί κλασικό παράδειγμα της αποσύνδεσης μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων, μεταξύ της σχετικής ευμάρειας πάμπολλων ανθρώπων στα αναπτυγμένα κράτη και στη σχετική φτώχια των κυβερνήσεων τους. Η Apple είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα του πως κάποιες εταιρίες ξέφυγαν προ πολλού από τα σύνορα μιας εθνικής οικονομίας, και δημιούργησαν μια νέα διακρατική οντότητα, την Corporateland!

Η Apple απασχολεί περίπου 60.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει περίπου $600 δισ, και

Keywords
Τυχαία Θέματα