Και τώρα Σύμφωνο Ανάπτυξης και… Χαλαρότητας στην Ε.Ε.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ σε ένα συνολικό «πακέτο» μέτρων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η χρονική παράταση κατά 1-2 χρόνια της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων από τις μνημονιακές χώρες.

Φαίνεται ότι η γραμμή Ολάντ κερδίζει καθημερινά έδαφος και απομονώνει όλο και περισσότερο το Βερολίνο, δεδομένου ότι κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ηγέτες χωρών βγαίνουν επίσης δημόσια και ζητούν «εδώ και τώρα» μέτρα για ανάπτυξη

της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προχθές ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που ζήτησε ένα «σύμφωνο ανάπτυξης», ενώ χθες μπήκε δυνατά στη συζήτηση και ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιθανή η σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών. Δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία, αλλά είπε ότι θα είναι πριν από την τακτική Σύνοδο (28-29 Ιουνίου) και θα έχει αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συζήτηση για την ανάπτυξη λαμβάνει καίρια θέση στην Ευρώπη».

Περισσότερος χρόνος

Στην Κομισιόν είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η αυστηρή προσήλωση των Μνημονίων στη δημοσιονομική εξυγίανση στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Για την έξοδο από αυτό το «τούνελ» θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας χρονικής παράτασης 1-2 ετών στην επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, ώστε να αποκτήσουν οι χώρες αυτές περιθώρια ελιγμών και να στραφούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Οι Γερμανοί, που ήταν εντελώς αρνητικοί, τώρα το συζητούν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι εάν εκλεγεί στη Γαλλία ο Ολάντ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στο θέμα αυτό.

Πάντως, προς το παρόν δεν έχει ανοίξει συζήτηση για επέκταση του μέτρου και σε άλλες προβληματικές χώρες, ώστε να μην περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η ευρωζώνη επιστρέφει στην εποχή της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Είναι, όμως, πιθανό ότι μια δημοσιονομική χαλάρωση θα μπορούσε να επεκταθεί και στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, χρειάζεται, όπως είπε, να προωθηθούν μεγάλες επενδύσεις σε τομείς-«κλειδιά», όπως οι υποδομές και η ενέργεια. Από την πλευρά του, ο Βέλγος ομόλογός του Ελιο ντι Ρούπο έκανε έκκληση για ένα «σύμφωνο ανάπτυξης».

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, στην έδρα της Κομισιόν, έχει δοθεί εντολή σε όλες τις γενικές διευθύνσεις από τον πρόεδρο Μπαρόζο να προτείνουν μέτρα με στόχο την ανάπτυξη, ώστε να προκύψει ένα συνολικό «πακέτο».

Στις συζητήσεις που γίνονται σε επ

Keywords
Τυχαία Θέματα