Οι «βάσεις του θανάτου» και οι εσωκομματικές αυλές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Από το «έξω οι βάσεις του θανάτου», έως το να σ’ εκθειάζει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένα μνημόνιο δρόμος είναι. Έγινε κι’ αυτό, όμως, όταν προ ημερών, ο Τζέφρυ Πάγιαττ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με το νέο μνημόνιο

που συμφώνησε, «θα πλεύσει σε ήρεμα νερά για περίπου δύο χρόνια» (!). Ως γνωστόν, η ΝΔ θεώρησε τη δήλωση αυτή ως «άδειασμά» της. Έτσι, στη συνέχεια διέρρευσε ότι η Πειραιώς είναι πολύ δυσαρεστημένη και ότι έπεσαν τηλέφωνα στην Βασιλίσσης Σοφίας για να γίνουν διορθωτικές δηλώσεις. Κάτι που, εννοείται, θα ήταν αδιανόητο για την πρεσβεία, και μάλιστα των ΗΠΑ.

Εσχάτως, πάντως, από το κτήριο της πρεσβείας διoχετεύεται μια εικόνα «ξυνίλας» για την αντίδραση της ΝΔ. Όπως και να’ χει, ο κ.Πάγιαττ, γνωστός για την «παρεμβατική διπλωματία» του, που, όπως όλοι θυμούνται, μοίραζε σαντουϊτσάκια στους διαδηλωτές στο Κιέβο, οι οποίοι ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας, θα πρέπει να ξέρει ότι δεν ζει στην εποχή που έλεγαν «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σου». ‘Η μήπως οι ΣΥΡΙΖΑΐοι και ο Πάνος Καμμένος του το λένε, και οι Νεοδημοκράτες τρέχουν τώρα να αποδείξουν ότι είναι πιο φιλοαμερικανοί από τους «φιλοαμερικανούς»;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, όμως, οι αναφορές Πάγιαττ στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη. Τι είχε πει γι’ αυτό; «Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό». Και πρόσθεσε: «Ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον». Θυμάστε, τι είχε πει ο Πάνος Καμμένος από το Κοσσυφοπέδιο, όπου προ καιρού βρέθηκε για επίσκεψη στην ελληνική στρατιωτική μονάδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης; Ότι «αναβαθμίζεται» η βάση της Σούδας και, στο πλαίσιο αυτό, θα ανανεωθεί η συμφωνία για πέντε χρόνια. Τουλάχιστον, ο Πάγιαττ, με «διπλωματικό τάκτ», εκφράζει την επιθυμία των ΗΠΑ. Ο κ.Καμμένος που το διατυμπανίζει ως τετελεσμένο; Να σημειωθεί πως ο κ.Πάγιαττ έδωσε τη συνέντευξη στο «Βήμα», την περίοδο κατά την οποία οργιάζουν οι φήμες περί εξαγοράς του ΔΟΛ από τον – δήθεν κατευθυνόμενο από το Κρεμλίνο - Ιβάν Σαββίδη.

Μηνύματα προς Μαξίμου

Στην επιθυμία των ΗΠΑ για πολυετή ανανέωση της συμφωνίας για τη Σούδα, αναφέρεται σε άρθρο του και ο Α.Παπαχελάς. Μάλιστα, ο κ.Πάγιαττ έσπευσε να το αναπαράγει χτες στον προσωπικό λογαριασμό του, στο twitter. Το άρθρο φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Ο γρίφος της Σούδας». Εμείς, βέβαια, δεν βλέπουμε κανέναν γρίφο στο κομμάτι του αρθρογράφου. Αντίθετα, μάλλον κάλεσμα προς την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το θέμα, είδαμε. Γράφει, λοιπόν, ο διευθυντής της Καθημερινής: «Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επέκτασή της (σ.σ. συμφωνίας), γιατί αυτό θα της επιτρέψει να ξοδέψει πολύ περισσότερα κονδύλια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, διαδρόμων κ.λπ. Ιδανικά, θα ήθελε μια δεκαετή συμφωνία που θα επέτρεπε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό. (…) Η κυβέρνηση ενδέχεται να αντιμετώπιζε ένα πολιτικό ζήτημα, εάν η ανανέωση περνούσε από τη Βουλή. Γνωρίζει ωστόσο ότι θα έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης. (…) Έχουν όμως, εν τω μεταξύ, καλλιεργηθεί ελληνικές προσδοκίες για την εξασφάλιση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ. (…) Είναι προφανές ότι ανάμεσα στις προσδοκίες για σημαντικά ανταλλάγματα και τη σιγουριά της Ουάσιγκτον για την επέκταση της συμφωνίας, θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή».

Εδώ αρχίζουν οι «ομορφιές»:

1. Σιγουριά της Ουάσιγκτον; Έχει, άραγε, συμφωνήσει κάτι η Ουάσιγκτον με το μέγαρο Μαξίμου και δεν το ξέρουμε; Διότι η εικόνα που υπάρχει από τη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ πριν από δυο εβδομάδες, υπό την προεδρία Τσίπρα, είναι η «σύσταση» προς τον κ.Καμμένο να μην διαβεβαιώνει του Αμερικάνους ότι έχει κλείσει το «deal». Άραγε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση; Διότι οι έως τώρα πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Από τη μια, διπλωματικοί κύκλοι διαρρέουν ότι τα πάντα έχουν συμφωνηθεί, κι’ από την άλλη πολιτικοί κύκλοι λένε ότι όλα είναι ανοικτά.

2. Αν πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή, θα υπήρχε πρόβλημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίοι μπορεί να ψηφίσουν το μνημόνιο, αλλά όχι τη συμφωνία για τις «βάσεις του θανάτου», λέμε μεις). Η συμφωνία, όμως, θα περνούσε χάρις στους βουλευτές της ΝΔ. Ε, τότε, δικαίως η ΝΔ φωνάζει για τον Πάγιαττ. Αυτό είναι «αγνωμοσύνη» εκ μέρους του ή, εν πάση περιπτώσει, θεωρεί ότι τους έχει στο τσεπάκι του. Ας το σκεφτούν αυτό λίγο εκεί στην Πειραιώς.

3.Η Ουάσιγκτον θέλει επέκτασή της συμφωνίας για χρόνια, για να μπορέσει να ρίξει λεφτά και να φτιάξει καλύτερες εγκαταστάσεις; Γιατί, σαράντα χρόνια από τότε που ο Αντρέας έλεγε ότι «οι βάσεις φεύγουν», τους εμπόδισε κανείς να φτιάξουν εγκαταστάσεις, επειδή η συμφωνία ανανεωνόταν κάθε χρόνο και όχι για πέντε ή δέκα χρόνια; Αστεία πράματα.

Και πάμε στα πιο «ωραία». Η συμφωνία για τη Σούδα είναι διακρατική. Άρα αρμοδιότητας των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ. Έχει, άραγε, αρμοδιότητα σε αυτό ο κ.Καμμένος; Λόγω του ότι άπτεται της στρατιωτικής συνεργασίας, και εκεί βρίσκονται και ελληνικές εγκαταστάσεις, ναι. Όχι, όμως, την κύρια. Βέβαια, ως όλα δείχνουν, ο υπουργός Άμυνας μάλλον χρησιμοποιεί τη «διαπραγμάτευση» για να στήσει προσωπικές γέφυρες με τους Αμερικανούς και να πάρει το χρίσμα του εκπροσώπου του «Τραμπισμού» στην Ελλάδα. Όπως και να’ χει, τη διαπραγμάτευση θα κληθεί να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Εάν πάρουν ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ, αρκεί να δώσουν ως αντάλλαγμα μόνον κάποια βοήθεια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ή πρέπει να γίνει μια διαπραγμάτευση – πακέτο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων (μέσα σε αυτό και η Σούδα) που θα έχει να κάνει με: Α) Την γεωπολιτική στήριξη της χώρας μας, ιδιαίτερα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Β) Την οικονομική κρίση, κάτι που επηρεάζει άμεσα τη γεωπολιτική βαρύτητας της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα έχει να κάνει και με τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις. Γ) Τις σημαντικές διευκολύνσεις προς τις ελληνικές ΕΔ (F-16, κ.ο.κ.).

«Συντροφικά» και αντιπολιτευτικά βέλη

Βέβαια, η ΝΔ από τη μεριά της, πέραν της δυσαρέσκειας που διαρρέει ότι της προκάλεσε η «στήριξη» Πάγιαττ προς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν ασχολείται μ’ αυτά, αλλά με άλλα … σοβαρότερα. Όπως την ερώτηση 18 (!) βουλευτών της, μεταξύ των οποίων του υπεύθυνου Άμυνας, Άδωνι Γεωργιάδη και του υπεύθυνου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, κατά Καμμένου, για τις δηλώσεις του σχετικά με τα Σκόπια («πλειοψηφία είναι οι Αλβανοί, για ποια Μακεδονία μιλούν»). Τι πέτυχαν με την ερώτησή τους, η οποία απευθύνεται, όχι στον Π.Καμμένο, αλλά –όλως «περιέργως»- στον Νίκο Κοτζιά; Να βγει σύσσωμος ο σκοπιανός Τύπος και να λέει ότι ο Κοτζιάς μας κοροϊδεύει και ότι η Ελλάδα δεν θέλει συνεννόηση μεταξύ γειτόνων. Και, καλά ο Καμμένος, δεν είναι η πρώτη φορά που για μικροκομματικές σκοπιμότητες, προβαίνει σε άκαιρες δηλώσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι αλείφει βούτυρο στο ψωμί των Σκοπιανών που αυτή την περίοδο διαγωνίζονται σε υψηλές κορώνες, εν μέσω σοβαρής και –άκρως επικίνδυνης για την περιοχή- πολιτικής κρίσης; ‘Η το να βγαίνει πάλι ο κ.Κουμουτσάκος και να δηλώνει στην τηλεόραση ότι το υπουργείο Εξωτερικών υποδέχτηκε κρυφά προ ημερών τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου στην Αθήνα, όταν στο site του υπουργείου είναι αναρτημένη, με φωτογραφίες μάλιστα, η σχετική επίσημη επίσκεψη, δείχνει σοβαρή αντιμετώπιση στα εθνικά θέματα;

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στην αντιπολίτευση, στην οποία, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να δικαιολογηθούν κάποιες «υπερβολές». Το ενδιαφέρον είναι ότι βέλη εκτοξεύονται και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως από το ονομαζόμενο «αριστερό εκσυγχρονιστικό» κομμάτι του. Και, ως συνήθως, ο στόχος του είναι ο Κοτζιάς. Διαρρέει, λοιπόν, αυτή η τάση ότι στη «λίστα δυσαρέσκειας» του κ.Τσίπρα, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, τον οποίον οι ίδιοι κύκλοι, κατά την πάγια τακτική τους, επιχειρούν να ταυτίσουν με τον Πάνο Καμμένο. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι έκαναν οι 18 βουλευτές της ΝΔ με την ερώτησή τους. Γιατί τον κατηγορούν τώρα; Διότι –λέει- αποφεύγει να ενημερώσει τους ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές και τις οργανώσεις του κόμματος για τα Εθνικά, κι’ αυτό δεν αρέσει στον Α.Τσίπρα. Δεν ξέρουμε αν και τι αρέσει στον πρωθυπουργό, αλλά οι βουλευτές του με τα μυαλά που κουβαλάνε, όχι 15μελές δεν θυμίζουν, αλλά ούτε καν νηπιαγωγείο.

Εδώ, όμως, έρχεται να προστεθεί και κάτι λείαν ενδιαφέρον: Τον κατηγορούν ότι δεν πήγε να ενημερώσει την ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Άμυνας – Εξωτερικών για τη Σούδα (!). Άραγε, απευθύνθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑΐο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που, εξ όσων γνωρίζουμε, ξέρει πολύ καλά το θέμα, να του ζητήσουν ενημέρωση; Όπως και να’ χει, την πρόσκληση να παραστεί ο Κοτζιάς στην «κλειστή» (!) προγραμματισμένη συνεδρίαση, φέρεται να του είχε απευθύνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστός για τις «αριστερές ευαισθησίες» του περί της ανόδου του σε … υπουργικό θώκο. Και βέβαια, καταγγέλλοντας –δια των διαρροών- τον Κοτζιά, καλλιεργούν την εικόνα ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάνει «μυστική διπλωματία» με τους Αμερικανούς. Ακριβώς, δηλαδή, το ίδιο που έκανε ο κ.Κουμουτσάκος στην περίπτωση του Κοσσοβάρου ΥΠΕΞ. Όλα αυτά αποτελούν περίεργες «συμπτώσεις», ειδικά σε μια περίοδο, κατά την οποία το Κυπριακό είναι ορθάνοικτο, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο είναι άγνωστο που θα οδηγήσουν, τα Σκόπια βρίσκονται σε κατάσταση αναταραχής και η Αλβανία δεν είναι και στα καλύτερά της. Και όμως, αυτή τη στιγμή κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας επιχειρούν να καταστήσουν την ελληνική διπλωματία καρπαζοεισπράκτορα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βασεις, αυλες, αλέξης τσίπρας, αδωνις γεωργιαδης, αθηνα, μνημονιο, τσιπρας, ηπα, διαδηλωσεις, στρατος, καμμενος, κρητη, ελλαδα, καιρος, δολ, twitter, βουλη, κυσεα, deal, συριζα, αιγαιο, κυπρος, επηρεάζει, σκοπια, site, αοζ, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, νεο μνημονιο, οικονομικη κριση, το θεμα, αλβανια, δολ, ηπα, θεμα, ιβαν, πειραιως, πλαισιο, τηλεοραση, φημες, φωτογραφιες, ψωμι, αρθρο, αλβανοι, αστεια, βγαινει, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γριφος, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δρομος, εγινε, ειπε, υπαρχει, επηρεάζει, εποχη, επιθυμια, ερχεται, ετη, ιδιο, εικονα, ηρεμα, κυβερνηση, κυσεα, κυρια, κιεβο, λεφτα, μακεδονια, μαξιμου, νικο, νηπιαγωγειο, παντα, ουασιγκτον, παμε, πηγαινε, προβληματα, συνεχεια, ταση, τζεφρυ, τυπος, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χρυση, αγνωστο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κρυφα, μυαλα, πακετο, πληροφοριες, site
Τυχαία Θέματα