Οι τραπεζίτες τρέμουν την ανακεφαλαιοποίηση

Πανικός έχει πιάσει τους τραπεζίτες των ελληνικών τραπεζών που παίρνουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση καθώς η ανακοίνωση της επαναγοράς ομολόγων τους δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο. Τρεις από τις τέσσερις (φαίνεται να είναι σε καλύτερη μοίρα η Alpha) θα αναγκαστούν να κουρέψουν εκ νέου τα ομόλογά τους. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι της επαναγοράς, ούτε και ποιοι θα συμμετάσχουν, θεωρείται σίγουρο ότι οι τράπεζες δεν

θα την γλιτώσουν ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως δήλωσε στο Dow Jones, κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης που δεν αναφέρεται το όνομά του, αναφερόμενος στη μέση σταθμισμένη τιμή των 30 με 35 cents σημειώνει πως “θα έχουμε ένα μικρό κέρδος αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ανοδικό περιθώριο…”.

Την ίδια στιγμή δήλωσε χαρακτηριστικά: “This is totally screwed up. They are doing another debt restructuring on us because they screwed up the first time and now they are screwing us up a second time” η μετάφραση του οποίου στα ελληνικά είναι η εξής: “Αυτό είναι εντελώς ανόητο. Κάνουν άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους πάνω μας γιατί την πρώτη φορά τα έκαναν θάλασσα και τώρα μας κάνουν άνω κάτω για δεύτερη φορά“.

Δεν είναι τυχαίοα η πτώση των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο καθώς η επαναγορά θεωρείται ότι είναι ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα που δημιούργησαν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, κάποιοι δεν απέκλεισαν το γεγονός ο ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τους όρους, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 12η Δεκεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συμφωνήσει hedge fund που είχαν αγοράσει κάτω από 30 σεντς και τώρα θα πουλήσουν στα 35 σέντς, επομένως θα έχουν σημαντικό κέρδος. Για την Ελλάδα φυσικά είναι σημαντική ελάφρυνση, τόσο γιατί θα μειωθεί το χρέος όσο και γιατί θα διαγραφεί η πληρωμή των κουπονιών από το πρόγραμμα των επόμενων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα