Κούρεμα του χρέους μόλις υπάρξει πλεόνασμα

Μια λεπτομέρεια που έχει τεράστια σημασία περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας αλλά επιβεβαιώθηκε από τον Β. Σόιμπλε επιστρέφοντας στη Γερμανία.

Για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο οι Γερμανοί αφήνουν παράθυρο για άμεσο και ξεκάθαρο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πλεονάσματα, μόλις μπει σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης μπορεί να

διεκδικήσει νέο κούρεμα, ακόμη μεγαλύτερο από το έμμεσο 20% που έγινε με τη χθεσινή συμφωνία.

«Όταν η Ελλάδα πετύχει, ή είναι στα πρόθυρα να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και έχει υλοποιήσει όλους τους όρους, εάν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους» σχολίασε ο κ. Σόιμπλε.

Αυτά τα περαιτέρω μέτρα είναι ασφαλώς το κούρεμα αλλά η κυβέρνηση δε μπορεί να το πει ξεκάθαρα διότι έρχονται και εκλογές. Πώς θα πείσει τους πολίτες – ψηφοφόρους ότι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, περισσότερο από τα περίπου 750 εκατ. που θα πληρωθούν με βάση τη συμφωνία του Eurogroup;

Η δήλωση Σόιμπλε ασφαλώς προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα του και του ζήτησαν να δώσει εξηγήσεις στη Γερμανική Βουλή. Όμως, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αν η Ελλάδα πετύχει πλεονάσματα αίρονται και τα νομικά ή άλλα εμπόδια για το κούρεμα που θα απαλλάξει τη χώρα από ένα επιπλέον επαχθές βάρος.

Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό. Στο χέρι της Ελλάδας είναι να διαψεύσει ακόμη και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ύφεση -1,3% το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα