Οι τράπεζες της Ευρώπης… λουφάρουν αποταμιεύοντας

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για τα χειρότερα, συσσωρεύοντας ζεστό χρήμα, και αποφεύγοντας να δανείσουν.

Αντιμέτωποι με χρέη ύψους €650 δισεκατομμυρίων, το 40% των οποίων ωριμάζει τον Μάρτιο, οι δανειστές προτιμούν να μαζεύουν κεφάλαια για να έχουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας, πιέζοντας έτσι όμως έμμεσα την αγορά.

Αυτού του είδους η αποταμίευση απεικονίζει την νευρικότητα των δανειστών, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έριξε €489 δισ στο τραπεζικό σύστημα

μέσα στον Δεκέμβριο του 2011. Οι καταθέσεις μετρητών της ΕΚΤ έχουν διογκωθεί έκτοτε, φτάνοντας τα €528 δισ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, και είναι υψηλότερο και από το αντίστοιχο, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όλοι φοβούνται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αφού σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πολιτικές αποφάσεις καθυστερούν, και οι τράπεζες ανησυχούν για μια επανάληψη της κρίσης του 2008, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι το αντίθετο αυτού που συνέβη την τελευταία φορά που οι κεντρικές τράπεζες έριξαν ζεστό χρήμα στην κυκλοφορία.

Τότε, οι τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα, και έβαλαν το χρήμα να δουλέψει, με σκοπό τα κέρδη, τονώνοντας τις αγορές ομολόγων, και προκαλώντας οικονομική ανάπτυξη.

Η αμερικανική  Federal Reserve έριξε στην αγορά περισσότερα από $2 τρισ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, μέσα από διάφορα προγράμματα.

Αυτή τη φορά, οι περισσότερες τράπεζες επέλεξαν την αναμονή. Μερικές πραγματοποίησαν κάποια διατραπεζικά δάνεια, και άλλες αγόρασαν κάποια τοπικά κρατικά ομόλογα, όμως οι περισσότερες προτίμησαν να αποταμιεύσουν τα χρήματα που πήραν, καταθέτοντάς τα στη ΕΚΤ.

Για πολλές τράπεζες, πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, οπότε και επιλέγουν να κερδίσουν χρόνο, με χρήματα της ΕΚΤ. Όλες βρίσκονται σε κατάσταση standby, προκειμένου να υπάρξει άμεση ρευστότητα μόλις χρειαστεί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε δράση. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαίων και ρευστότητας, και πολλές είναι αναγκασμένες να μειώσουν τους ισολογισμούς τους για να πετύχουν τους απαιτούμενους στόχους. Παράλληλα, αποφεύγουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία, επειδή η πώλησή τους μπορεί να είναι δύσκολη σε περίπτωση που η κατάσταση πάει προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με τον Elie el Hayek της  HSBC, «τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από το 2009… τότε, τα χρήματα επενδύθηκαν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, επειδή οι τράπεζες πρέπει να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, και να διαθέτουν ρευστότητα. Δεν θέλουν να ρισκάρουν…».

Η πρόσφατη αισιοδοξία που κυριάρχησε στις αγορές είναι μάλλον πρώιμη. Αν και τα ομόλογα πήγαν καλά, οι τραπεζίτες θεωρούν πως η δευτερογενής τους αγορά είναι ασθενική, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το φρέσκο χρήμα που απέκτησαν για να αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα.
Αυτή η μειωμένη ζήτηση στις δευτερογενείς αγορές οφείλεται εν μέρει στο στίγμα των περιφερειακών ομολόγων. Οι επενδυτές, αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές άρ

Keywords
Τυχαία Θέματα