Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Νεμτσόφ

14:23 4/3/2015 - Πηγή: Antinews

Ποιος σκότωσε τον ρώσο πολιτικό; Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις πιθανές δυνάμεις πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ - από επίσημες υποθέσεις που γίνονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ως ημι-επίσημες θεωρίες από μέσα ενημέρωσης και ανώνυμες πηγές στα social media.

Ιδού μια λίστα με μερικές:

Επίσημες θεωρίες:

- Ισλαμιστές, οργισμένοι με την υποστήριξη του Νέμτσοφ στους γελοιογράφους του Charlie Hebdo. Η θεωρία αυτή αναφέρθηκε από

τον Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπο της Εξεταστικής Επιτροπής.

- Άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Ρωσίας ή σκοτεινές εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν την «αποσταθεροποίηση της Ρωσίας» και ψάχνουν ένα «εξιλαστήριο θύμα» (Βλαντίμιρ Μαρκίν). Αυτές περιλαμβάνουν «δεξιούς ουκρανούς διοικητές όπως ο Ντμίτρο Γιάρος και ο Ντμίτρο Κορσίνσκι, πρώην ηγέτης του UNA-UNSO, ο οποίος πρόσφατα μίλησε για «την ανάγκη να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία» (TV Zvezda).

- Ρώσοι υπερεθνικιστές. Η υπόθεση του Νεμτσόφ φέρεται να έχει ανατεθεί σε μια ομάδα της Εξεταστικής Επιτροπής με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Ιγκόρ Κρασνόφ, ανώτερο ερευνητή ειδικών υποθέσεων, γνωστό για τις έρευνές του σε υποθέσεις υπερεθνικιστών, ανέφερε το RBC.ru, επικαλούμενο τον Προχόροφ, δικηγόρο της Άννα Ντουρίτσκαγια, συντρόφου του Νεμτσόφ που ήταν μαζί του τη νύχτα που δολοφονήθηκε.

Οι υποθέσεις του Κρασνόφ περιλαμβάνουν αυτή του Ιβάν Μιρόνοφ, του εθνικιστή που κατηγορήθηκε για την επίθεση στον Ανατόλι Τσουμπάις, επικεφαλής της Unified Energy System (RAO UES) το 2006, ο οποίος αθωώθηκε το 2010, καθώς επίσης και της υπερεθνικιστικής ομάδας BORN (Οργάνωση Μάχης Ρώσων Εθνικιστών), ορισμένα μέλη της οποίας έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία αρκετών ατόμων που συνδέονται με εγκλήματα μίσους αντιφασιστών και ενός δικαστή, και για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό δείχνει ότι το Κρεμλίνο κινείται προς τους εξτρεμιστές υπερεθνικιστών κινημάτων, οι οποίοι αρχικά είχαν ενθαρρυνθεί, στις πατριωτικές εκστρατείες για την προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας, και στη συνέχεια χαλιναγωγήθηκαν από τον Πούτιν, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι διανοούμενοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την υποκίνηση βίας εναντίον Ουκρανών.

- Η έκθεση για διαφθορά στην υπόθεση αγοράς ιατρικού εξοπλισμού στο Γιαροσλάβλ (Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου).

Ημιεπίσημες θεωρίες:

- Άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχαν μαζί του διαφορές.

- Ουκρανοί χρηματοδότες, απογοητευμένοι που ο Νεμτσόφ δεν αποσταθεροποίησε αρκετά την ρωσική κοινωνία. Το LifeNews ισχυρίζεταιότι ένας ερευνητής τους είπε την εξής υπόθεση: «Ο Νεμτσόφ ταξίδεψε στην Ουκρανία αρκετές φορές και ήρθε σε επαφή με ενεργούς εκπροσώπους του λεγόμενου κόμματος του πολέμου, σκοπός του οποίου ήταν να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ρωσίας. Μπορεί να τους είχαν δώσει μετρητά για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία. Για τα μετρητά, οι ουκρανοί εταίροι του πιθανότατα θα περίμεναν να δουλέψει σκληρά για την διάσπαση της ρωσικής κοινωνίας. Αλλά αυτή η διάσπαση δεν έγινε, αντίθετα υπήρξε ενοποίηση της ρωσικής κοινωνίας. Κατανοώντας ότι δεν θα λάβουν κανένα αποτέλεσμα, οι χορηγοί του Νεμτσόφ μπορεί να τον αφάνισαν».

- Το τρίτο πρόσωπο σε ένα ερωτικό τρίγωνο, που ζήλευε τη σχέση του με το μοντέλο. Το LifeNews, ξανά, ισχυρίζεται ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος τους είπε την εξής θεωρία: «Η κοπέλα με την οποία ήταν ο Νεμτσόφ τη στιγμή της δολοφονίας του είναι πολίτης της Ουκρανίας. Όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει, πρόσφατα πήγε από τη Μόσχα στην Ελβετία για να υποβληθεί σε άμβλωση, έχοντας μείνει έγκυος από τον πολιτικό. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ήταν μια συνηθισμένη σύγκρουση για χάρη της».

- Πολιτική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη θέση του ως βουλευτή στο Γιαροσλάβλ (Interfax)

- Η επιχειρηματική του δραστηριότητα (Interfax)

Ανεπίσημες, φιλοκυβερνητικές θεωρίες:

- Η CIA. Σύμφωνα με το Russia-Insider.com, «κάποιοι τύποι στο Λάνγκλεϊ (έδρα της CIA) σήμερα πήραν προαγωγή».

- Ο Ραμζάν Καντρίοφ λέει: «Ευθύνονται οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες που με κάθε μέσο θέλουν να προκαλέσουν εσωτερική σύγκρουση».

- Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, προκειμένου να δυσφημήσει τον Πούτιν

- Άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, για να δημιουργήσουν έναν μάρτυρα και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση

- Ο Ντμίτρο Γιάρος και ο Ασλάν Αλχάνοφ: δύο ανεπιβεβαίωτα άρθρα που δημοσιεύονται στο pravosudija.net (που σημαίνει «δεν υπάρχει δικαιοσύνη») υποστηρίζουν ότι ο ουκρανός υπερεθνικιστής Γιάρος, επικεφαλής του Δεξιού Τομέα, μέλος του κοινοβουλίου και αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Βέρχνοβνα Ράντα για την Άμυνα και την Ασφάλεια, μαζί με έναν άγνωστο άνδρα, τον Ασλάν Αλχάνοφ, βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Νεμτσόφ. Η ιστορία συνδέει τον πιο διαβόητο ουκρανό υπερ-εθνικιστή, που συχνά αποτελεί θέμα των θεωριών συνωμοσίας στο Κρεμλίνο, με έναν άνδρα με τσετσενικό όνομα, και υποστηρίζει επίσης τη συμμετοχή του CANVAS, μιας ΜΚΟ που υποστηρίζεται από το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ National Endowment for Democracy. Σύμφωνα με αυτό το site, ο Αλχάνοφ, ο οποίος ήταν «ο βασικός σύνδεσμος με τους δολοφόνους του Νεμτσόφ», βρέθηκε επίσης νεκρός στις 28 Φεβρουαρίου σε ένα προάστιο της Μόσχας. Καμία από αυτές τις ιστορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί και το κίνητρο είναι θολό. Προφανώς ο ισχυρισμός είναι σαν τους «ουκρανούς χρηματοδότες» ή τη θεωρία της «αποσταθεροποίησης», που δείχνουν διάφορους αντιπάλους του Κρεμλίνου.

Ανεπίσημες, αντι-κυβερνητικές θεωρίες:

- Υποστηρικτές ή μαχητές του «Νοβορόσια»

- Άτομα ενάντια στο κίνημα Μεϊντάν (Αφγανοί βετεράνοι, Κοζάκοι)

- Οποιοσδήποτε υποκινούμενος από το «κλίμα μίσους» των διαδηλωτών της Μεϊντάν, ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλεφ, η κρατική τηλεόραση, μέσα ενημέρωσης εναντίον της «πέμπτης φάλαγγας». Αυτός ο λόγος ήταν αυτός που αναφέρθηκε πιο συχνά από τους συμμετέχοντες στην πορεία - μνημόσυνο της 1ης Μαρτίου, στο κανάλι Hromadske.

- Η κυβέρνηση Πούτιν μέσω της FSB. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης της Δούμας Ίλια Πονομάρεφ είπε σε ομιλία του αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Tufts: «Νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές πως αυτό το καθεστώς, αυτό το σύστημα πρέπει να κατηγορήσουμε».

Η σημασία της ημερομηνίας:

- Οι Ρώσοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ιστορία και πολλοί θυμήθηκαν στο σχολείο την ιστορία της πυρκαγιάς στη Ράιχσταγκ στις 27 Φεβρουαρίου του 1933, η οποία επέτρεψε στους Ναζί να έρθουν στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι οι κομμουνιστές έκαναν σχέδια εναντίον τους και έκαψαν το κοινοβούλιο. Ο Χίτλερ μπόρεσε να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες στη Γερμανία, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί διαφωνούν για το αν ένας κομμουνιστής φταίει πράγματι ή αν οι Ναζί έβαλαν τη φωτιά, αλλά θεωρείται ένα κλασικό παράδειγμα προβοκάτσιας που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την καταστολή.

- Η ημερομηνία είναι η επέτειος της βίαιης κατάληψης του κοινοβουλίου στην Κριμαία και της κατάληψης των αερολιμένων και των αεροδρομίων την επόμενη μέρα, που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας.

- Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι ήταν επίσης η Ημέρα Ειδικών Δυνάμεων, που καθιερώθηκε μόλις φέτος, για να γιορτάσει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν το Μάρτιο του 2013 και είναι εξουσιοδοτημένες να πολεμούν για τα συμφέροντα της Ρωσίας στο εξωτερικό –αυτούς που αποκαλούν «μικρά πράσινα ανθρωπάκια». Ο συνδυασμός όλων των ημερομηνιών μπορεί να υποδεικνύει μία σκόπιμη συμμετρία.

www.thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα