Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον νέο τους ηγέτη

Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να παραδεχθούν τον θάνατο του ηγέτη τους, μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, επιβεβαιώνοντας σε δήλωσή τους ότι είχε σκοτωθεί σε μια αμερικανική επίθεση με drone. Ο Μαουλάουι Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα θα διαδεχθεί τον Μανσούρ, ενώ οι Σαρατζουντίν Χακάνι και ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ επελέγησαν ως αναπληρωτές του, ανέφερε η ηγεσία του κινήματος σε σχετική ανακοίνωση. Ο μουλάς Γιακούμπ, που πιστεύεται ότι δεν είναι πάνω από 25 χρόνων, είναι ο γιος του προηγούμενου επικεφαλής των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ο θάνατος του οποίου αναγνωρίστηκε

τον Ιούλιο του 2015.

Ο Χαϊμπατουλάχ, που πιστεύεται ότι είναι γύρω στα 55, θεωρείται ως ένας σημαντικός κληρικός και μια πνευματική ηγετική μορφή στους κόλπους των Ταλιμπάν, αλλά δεν έχει στρατιωτική εμπειρία. Ο μουλάς Ομάρ, ιδρυτικός ηγέτης του κινήματος, λέγεται ότι τον συμβουλευόταν στην ερμηνεία του της νομολογίας κατά τη λήψη αποφάσεων. Ο Χαϊμπατουλάχ υπηρέτησε ως ανώτατος δικαστής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, στην Κανταχάρ, καθώς και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Καμπούλ.

Ένας παράγοντας που μπορεί να οδήγησε στο να επιλεγεί ως αρχηγός ήταν η ελπίδα ότι θα μπορούσε να ενώσει ένα κίνημα που είχε διασπαστεί υπό τον μουλά Μανσούρ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο Χαμπιμπουλάχ Φαουζί, ένας πρώην διπλωμάτης των Ταλιμπάν, είπε ότι ο Χαϊμπατουλάχ είχε διδάξει θρησκευτικές σπουδές σε πολλούς διοικητές των Ταλιμπάν και ότι η θέση του θα μπορούσε να εμπνεύσει την ενότητα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα