Οι πέντε Συντηρητικοί που θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί της Βρετανίας

20:11 1/7/2016 - Πηγή: Antinews

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη, ότι δεν θα επιδιώξει την ηγεσία του Βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος - και κατ 'επέκταση, να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον ως πρωθυπουργός - αφήνει πέντε υποψήφιους για τη δουλειά.

Έπειτα από μια σειρά ψηφοφορίες, οι Συντηρητικοί του Κοινοβουλίου θα περιοριστούν σε δύο φιναλίστ, και περίπου 150.000 μέλη του κόμματος θα επιλέξουν μεταξύ τους. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 9 Σεπτέμβρη. Το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο το περασμένο έτος, έχει πενταετή θητεία

που διαρκεί έως το 2020. Αλλά δεδομένης της αναταραχής μετά το δημοψήφισμα, οι πρόωρες εκλογές δεν αποκλείονται. Ιδού οι υποψήφιοι:

Τερέζα Μέι, 59 ετών, υπουργός Εσωτερικών

Βιογραφικό: Κόρη ενός εφημέριου, που παρακολούθησε τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σχολεία, σπούδασε Γεωγραφία στο St. Hugh’s College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Τράπεζα της Αγγλίας, και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ένωση για την Υπηρεσία Εκκαθάρισης Πληρωμών. Πολιτική σταδιοδρομία ξεκίνησε ως εθελόντρια, γεμίζοντας φακέλους. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 1997. Ήταν πρόεδρος του κόμματος την περίοδο 2002-2003.

Πολιτικές: Υποστήριξε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι «Brexit σημαίνει Brexit» και υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί μια «λογική και ομαλή» αποχώρηση. Θεωρείται σκληροπυρηνική στα θέματα της μετανάστευση, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής πολιτικής.

Γνωστές φράσεις: "Δύο φορές πήγαμε σε εκλογές αμετάβλητοι, αμετανόητοι και απλά μη ελκυστικοί, και δύο φορές σφαγιαστήκαμε", είπε σε ένα συνέδριο του κόμματος το 2002. Την Πέμπτη παρουσιάστηκε ως υπέρμαχος του συντηρητισμού του "ενός έθνους". "Αν είστε από μια συνηθισμένη οικογένεια της εργατικής τάξης, η ζωή είναι απλά πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πολλοί άνθρωποι στην πολιτική συνειδητοποιούν", είπε.

Οικογένεια: Ο σύζυγός της Φίλιπ Μέι είναι τραπεζίτης επενδύσεων. Δεν έχει παιδιά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Έχασε και τους δύο γονείς της σε διάστημα λίγων μηνών, όταν ήταν στα 20 της. Αποκάλυψε ότι έχει διαβήτη τύπου 1. Θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μάικλ Γκόουβ, 48 ετών, υπουργός Δικαιοσύνης

Βιογραφικό: Γεννημένος στο Εδιμβούργο, ο γιος ενός εργάτη μεταποίησης ιχθύων. Αποφοίτησε από το Lady Margaret Hall, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, και δούλεψε και στο BBC. Αργότερα έγινε βοηθός αρχισυντάκτη στους Times του Λονδίνου. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2005 και ήταν υπουργός Παιδείας την περίοδο 2010-2014.

Πολιτικές: Ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς σχετικά με τις τρομερές προειδοποιήσεις από τους οικονομολόγους για την αποχώρηση από το μπλοκ, είπε ότι "οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν βαρεθεί τους εμπειρογνώμονες". Όταν ήταν στο υπουργός Παιδείας υποστήριξε την περισσότερη μελέτη των κλασικών της βρετανικής λογοτεχνίας στα σχολεία, μαζί με τη μελέτη των ξένων γλωσσών.

Γνωστές φράσεις: "Δεν νομίζω ότι έχω το εξαιρετικό επίπεδο των ικανοτήτων που απαιτούνται για τη δουλειά" είπε σε μια συνέντευξη στην Telegraph λίγο πριν το δημοψήφισμα.

Οικογένεια: Η σύζυγός του Σάρα Βάιν είναι δημοσιογράφος. Έχει δύο παιδιά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Έχει μιλήσει για το πώς άλλαξε η ζωή του όταν υιοθετήθηκε σε ηλικία 4 μηνών. Η αδελφή του υιοθετήθηκε επίσης.

Αντρέα Λίντσομ, 53 ετών, υπουργός για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή

Βιογραφικό: Γεννήθηκε στο Μπάκινγχαμσαϊρ, βορειοδυτικά του Λονδίνου, και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Εργάστηκε στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα για 25 χρόνια (έχει δουλέψει και στην Barclays) προτού γίνει ανώτερο στέλεχος επενδύσεων και επικεφαλής της εταιρικής διακυβέρνησης στην Invesco Perpetual, διαχειριστή κεφαλαίων. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2010.

Πολιτικές: Ήρθε στο προσκήνιο ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπερασπίζεται τα μέτρα λιτότητας. Υποστηρίζει την μεγάλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Θεωρείται ως η υποψήφια για το Υπουργείο Οικονομικών, του Νο 2 στην κυβέρνηση.

Γνωστές φράσεις: "Το μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι τόσο σπουδαίο, αλλά αυτό που όλοι πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να κάνουμε αυτή την ευκαιρία πραγματικότητα", είπε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της.

Οικογένεια: Ο σύζυγός της Μπεν Λίντσομ είναι επενδυτής και έχουν τρία παιδιά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Είναι φανατική ποδηλάτισσα. Έχει υποστηρίξει προγράμματα ψυχικής υγείας για τις νέες μητέρες και στηρίζει στην επένδυση της ανάπτυξης στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Στίβεν Κραμπ, 43 ετών, υπουργός Εργασίας

Βιογραφικό: Μεγάλωσε με τα δύο αδέλφια του από τη μητέρα τους σε εργατικές κατοικίες στην Ουαλία, με επιδόματα αναπηρίας και βοήθεια από φίλους, την οικογένεια και την τοπική εκκλησία των Βαπτιστών. Παρακολούθησε δημόσια σχολεία. Σπούδασε Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και έλαβε ΜΒΑ από το London Business School. Ήταν σύμβουλος μάρκετινγκ και εργάστηκε για το Εθνικό Συμβούλιο για την Εθελοντική Εργασία Νέων του Λονδίνου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, πριν εισέλθει στην πολιτική. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2005 και ήταν υπουργός Εσωτερικών στην Ουαλία την περίοδο 2014-2016.

Πολιτικές: Ζήτησε οι αποδέκτες κοινωνικής πρόνοιας να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, θεωρώντας το "κλειδί" για τον τερματισμό της εξάρτησης από τις δημόσιες παροχές. Ήταν αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης το 2013 να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά λέει ότι "το ζήτημα έχει πλέον διευθετηθεί". Συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Επιχειρήσεων Σατζίντ Τζαβίντ, γιος μεταναστών της εργατικής τάξης από το Πακιστάν, ο οποίος είναι πιθανόν να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών εάν κερδίσει ο Κραμπ.

Γνωστές φράσεις: "Οι Βρετανοί θέλουν τον έλεγχο της μετανάστευσης", είπε. "Για εμάς, αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή".

Οικογένεια: Η σύζυγός του Μπεατρίς Μονιέρ είναι Γαλλίδα και έχουν δύο παιδιά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Μιλάει συχνά για την χριστιανική πίστη του, κάτι σχετικά σπάνιο στον βρετανικό πολιτικό λόγο. Είναι ενεργός υποστηρικτής του Ισραήλ. Είναι μαραθωνοδρόμος, παίκτης του ράγκμπι και κάνει ποδηλασία βουνού.

Λίαμ Φοξ, 54 ετών, πρώην υπουργός Άμυνας

Βιογραφικό: Γεννήθηκε στη Σκωτία. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και εργάστηκε ως γενικός ιατρός για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 1992. Συν-πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος από το 2003 έως το 2005. Ήταν αντίπαλος του Κάμερον για την ηγεσία του κόμματος το 2005, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση. Παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας το 2011, μετά από ένα σκάνδαλο για την προσωπική και επαγγελματική σχέση του με έναν στενό φίλο του. Ο άνδρας αυτός τον είχε συνοδεύσει σε πολλές επίσημες αποστολές στο εξωτερικό και βοήθησε στη μεσολάβηση με πλούσιους ανθρώπους που μοιράζονταν το ενδιαφέρον του Φοξ για στενότερους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Πολιτικές: Ως υπουργός Άμυνας, επέβλεψε τις περικοπές του προϋπολογισμού στο στρατό, ήταν αντίθετος με την επέμβαση στη Συρία και βοήθησε στην επίβλεψη της συμμετοχής της Βρετανίας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας και αντιτίθεται σε κάθε ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στρατιωτικά θέματα.

Γνωστές φράσεις: "Λανθασμένα, επέτρεψα να γίνει δυσδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στο προσωπικό μου συμφέρον και στην κυβερνητική δραστηριότητά μου" είπε πριν αποχωρήσει το 2011. Για το Brexit είχε καθορίσει μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση, λέγοντας: "δεν πιστεύω ο βρετανικός λαός να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία σε αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά".

Οικογένεια: Η σύζυγός του Τζέσμε Μπέιρντ είναι επίσης γιατρός.

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Κάποτε έσωσε τη ζωή ενός συναδέλφου του που είχε μια επιληπτική κρίση.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
δημοψηφισμα 2015, εκλογες, σχολεια, τραπεζες, σημαίνει, lady, bbc, times, μπλοκ, telegraph, μπεν, επιδοματα, μβα, london, business, school, φοξ, λιβυη, νατο, nytimes, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, αφγανισταν, γυναικα, δουλεια, εδιμβουργο, εθνικη, εργασια, ηγεσια, θητεια, ιατρικη, ιδιωτικα σχολεια, ισραηλ, καριερα, μβα, μητερα, υπουργειο οικονομικων, φρασεις, bbc, nytimes, times, απλα, βοηθεια, γεωγραφια, γινει, γονεις, διαστημα, εγινε, εθελοντικη εργασια, ευκαιρια, ειπε, εκκλησια, ενεργεια, ενδιαφεροντα, επενδυτης, εσωτερικων, ετων, ετος, ζωη, ηλικια, υπηρεσια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μειωση, μπλοκ, μπεν, νατο, ουαλια, οικογενεια, παιδια, πακισταν, πεμπτη, πιστη, προγραμματα, ρολο, συνεχεια, σειρα, συρια, σκωτια, τρια, υπουργος παιδειας, φοξ, business, ενωση, εθνικο, ηγετες, χωρα, υπουργειο, lady, london, μελετη, school, σημαίνει, telegraph, τραπεζα, θεματα, υγειας, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα