Οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα οδηγούν το πυρηνικό ζήτημα σε "κρίσιμη φάση", λέει η Κίνα

12:50 6/8/2017 - Πηγή: Antinews

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο εισέρχεται σε μια "πολύ κρίσιμη φάση", προειδοποίησε η Κίνα μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύουν στην Πιονγιάνγκ, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε άλλη μία δοκιμή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Μιλώντας στη Μανίλα πριν από μια περιφερειακή διάσκεψη κορυφής για την ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι κυρώσεις είχαν σχεδιαστεί για "αποτελεσματικό ή πιο αποτελεσματικό αποκλεισμό της ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα". "Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες αλλά όχι ο

απώτερος στόχος", πρόσθεσε ο Γουάνγκ. "Σκοπός είναι να επαναφέρουν το πυρηνικό ζήτημα της χερσονήσου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιδιώξουν μια τελική λύση για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα μέσω διαπραγματεύσεων". "Μετά την ψήφιση της απόφασης, η κατάσταση στη χερσόνησο θα εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση", προειδοποίησε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Κίνας CGTN. "Καλούμε όλα τα μέρη να κρίνουν και να ενεργούν με ευθύνη, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων".

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του, Ράι Γιονγκ-Χο, την Κυριακή, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ, χαμογελούσε συνεχώς κατά τη χειραψία με τον κινέζο αξιωματούχο. Σύμφωνα με το Reuters, στους δημοσιογράφους δεν δόθηκε πρόσβαση στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών.
Το Σάββατο, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέλι, δήλωσε ότι "απαιτείται περαιτέρω δράση" κατά της Βόρειας Κορέας. Νωρίτερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ και ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν "ό, τι μπορούν για να πιέσουμε αυτό το καθεστώς" προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουμε έναν πολύ δαπανηρό πόλεμο ".

Η Χέιλι μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα από το 15μελές σώμα, ως απάντηση στις δύο δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τον Ιούλιο. "Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να πιστεύουμε ότι λύσαμε το πρόβλημα", δήλωσε η Χέιλι. "Ούτε καν είμαστε κοντά σε μία λύση. Η απειλή της Βόρειας Κορέας δεν μας άφησε -είναι όλο και πιο επικίνδυνη. Απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν συνετά αμυντικά μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας". Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, δήλωσε η Χέιλι.

Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν από το ΟΗΕ περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, ένα τεράστιο πλήγμα για τις συνολικές εξαγωγές της Βόρειας Κορέας, αξίας 3 δισ. δολαρίων πέρυσι. Οι χώρες απαγορεύεται επίσης να χορηγούν πρόσθετες άδειες σε εργάτες της Βόρειας Κορέας -μία ακόμα πηγή χρημάτων για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν- και απαγορεύονται όλες οι νέες κοινοπραξίες με εταιρείες της Βόρειας Κορέας και οι ξένες επενδύσεις στις υπάρχουσες.

Εννέα Βορειοκορεάτες, κυρίως αξιωματούχοι ή εκπρόσωποι εταιρειών και τραπεζών, έχουν προστεθεί στη μαύρη λίστα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, απαγορεύοντάς τους τα ταξίδια και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία. Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επιβλήθηκε επίσης σε δύο εταιρείες και δύο τράπεζες. Οι κυρώσεις που καταρτίστηκαν από τις ΗΠΑ είχαν προηγουμένως γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Κίνα, τον κύριο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, και αποσκοπούν στην επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα. "Όλο αυτό το θέμα των ICBM και η πυρηνική ανευθυνότητα πρέπει να σταματήσουν", δήλωσε η Χέιλι στους δημοσιογράφους καθώς κατευθυνόταν στο συμβούλιο για να ψηφίσει. Αργότερα, δήλωσε στα μέλη του συμβουλίου ότι οι κυρώσεις αντιπροσώπευαν "το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ εναντίον του βορειοκορεατικού καθεστώτος".

Νωρίτερα, η Κίνα ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα και να αποσυναρμολογηθεί ο σχετικός εξοπλισμός, δήλωσε ο πρεσβευτής του ΟΗΕ Λιου Τζιέι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Η ανάπτυξη του συστήματος Thaad δεν θα φέρει λύση στο ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών και των εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο Λιού, προτρέποντας επίσης τη Βόρεια Κορέα να "σταματήσει να αναλαμβάνει δράσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις".

Ο ΜακΜάστερ μίλησε το Σάββατο σε συνέντευξη στο MSNBC και τον Χιου Χιούιτ. Καθώς ήταν "αδύνατο να υπερκεραστεί ο κίνδυνος" που έθεσε η Βόρεια Κορέα, ανέφερε, η κυβέρνηση κράτησε στο τραπέζι όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχοθετημένης στρατιωτικής επίθεση. Αλλά ο ΜακΜάστερ αναγνώρισε ότι οποιοσδήποτε πόλεμος "θα ήταν ένας πολύ δαπανηρός πόλεμος, από την άποψη της δυστυχίας κυρίως του λαού της Νότιας Κορέας". "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε αυτό το καθεστώς", δήλωσε, "να πιέσουμε τον Κιμ Γιονγκ-ουν και τους γύρω του, έτσι ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον τους να αποπυρηνικοποιηθούν".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα