Οι Ιρακινοί απαντούν στους τζιχαντιστές με χιούμορ

Κινούμενα σχέδια, βίντεο στο YouTube, επεισόδια του Ποπάι και μία σαπουνόπερα έχουν «επιστρατευθεί» στο πόλεμο των Ιρακινών κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι τακτικές του οποίου σίγουρα απαιτούν λίγη υπερβολή για να γελοιοποιηθούν.

Είναι γεγονός ότι οι κοινωνίες μπορούν να θωρακιστούν από τις χειρότερες φρικαλεότητες μέσω του χιούμορ. Η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι αστεία, αλλά οι καλλιτέχνες όλων των ειδών στρέφονται προς το χιούμορ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση τόσο τρομακτική από τη φύση της, που καμιά παραμόρφωση

δεν είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος του εμπαιγμού. «Ο σκοπός της κωμωδίας και των σκίτσων είναι να πάρουν κάτι περίεργο και να το αναπαράγουν υπερβολικά, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ιράκ είναι τόσο αφύσικο, που δεν μπορώ να υπερβάλω άλλο» λέει ο βετεράνος ιρακινός σκιτσογράφος Ντιγιάα αλ-Χατζάρ. «Τα τέρατα στις ταινίες του Χόλιγουντ, όπως ο Δράκουλας και τα ζόμπι, είναι γλυκά σε σύγκριση με το ISIS και τις κτηνωδία του» προσθέτει ο Χατζάρ, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τα παιδικά παραμύθια του.

Δημοσιευμένες σε εθνικές εφημερίδες και στο Facebook, οι πολιτικές γελοιογραφίες του απεικονίζουν τα θύματα της τρομοκρατίας, τους δήμιους και τους μαχητές του IS, τη χρηματοδότηση από τα κράτη του Κόλπου και αυτούς που υποτίθεται ότι ωφελούνται - δηλαδή τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι είναι οι μόνοι που θα επωφεληθούν από το χάος του Ιράκ.

Σε ένα καρτούν, ένας επιβλητικός κληρικός με παραδοσιακή αραβική φορεσιά αφαιρεί το μυαλό ενός υποταγμένου τζιχαντιστή με γαϊδουρίσια αυτιά και το αντικαθιστά με βόμβες. Ο φρεσκο-προγραμματισμένος, μαυροφορεμένος μαχητής τρέχει στη μάχη, κρατώντας μία χατζάρα στο κάθε χέρι. «Κάθε φαινόμενο έχει και τον αντικατοπτρισμό του, αλλά είναι ωραίο το ότι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν υπάρχει κανένας φόβος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Επιτίθενται στο Daash στο Facebook, στην τηλεόραση και online μέσα από κινούμενα σχέδια» λέει ο Χατζάρ. Ο σκιτσογράφος, ο οποίος επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας το 2006, λέει τώρα ότι θέλει να φύγει από το Ιράκ.

Ο Μπρούτο στο Ισλαμικό Κράτος

Ένα Ιρακινό βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube ανακυκλώνει ένα παλιό επεισόδιο του Ποπάι, προσθέτοντας μια voice-over. Το νέο σενάριο παρουσιάζει τον κακοποιό Μπρούτο ως έναν νέο μαχητή του IS, που ως συνήθως επιθυμεί την Όλιβ. Της στέλνει, λοιπόν, μια πρόσκληση για να ενταχθεί στη σεξουαλική τζιχάντ, προκαλώντας μια νέα διαμάχη με τον Ποπάι.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν γενειοφόρο, κοιλαρά έτοιμο να εκτελέσει έναν νέο με δεμένα τα μάτια, με την κατηγορία της λατρείας του πατέρα του, επειδή τον έπιασε να κλαίει πάνω από τον τάφο του. Ο νέος ικετεύει για έλεος λέγοντας: «Δεν θα ξανακλάψω για τον πατέρα μου». Ο δήμιος απαντά: «Είναι πολύ αργά τώρα. Θα πρέπει να κρεμαστείς». Το σάουντρακ είναι ένα ρεμίξ από έναν από τους βασικούς στίχους της σουνιτικής μαχητικής ομάδας: «Δεν είναι πιστός του Μωάμεθ». Είναι μια κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον των Μουσουλμάνων οι οποίοι δεν συμμερίζονται τον ριζοσπαστισμό του IS. Το βίντεο έχει προβληθεί 591.000 φορές από τότε που δημοσιεύτηκε τον Μάιο.

Το τελευταίο κωμικό όπλο που θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στο IS στο Ιράκ, ωστόσο, μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο στο σχετικό οπλοστάσιο: μία πλήρης σατιρική σαπουνόπερα που άρχισε το περασμένο Σάββατο - και στην οποία ορισμένοι ηθοποιοί φοβήθηκαν να παίξουν από τον φόβο των αντιποίνων. Το «Κράτος του Μύθου» δείχνει την άφιξη των μαχητών του IS και της ιδεολογίας τους σε μια φανταστική πόλη στο Ιράκ. Ο σκηνοθέτης Αλί αλ-Κασίμ λέει ότι στόχος του είναι να εκθέσει όσους έχουν αμαυρώσει το όνομα του Ισλάμ. «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς το IS» σχολιάζει. «Το Ισλάμ δεν είναι δολοφονίες, εκρήξεις και διωγμοί ανθρώπων, αλλά, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στο Ιράκ. Πρέπει να τους πολεμήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο που η αστυνομία και ο στρατός έχουν ήρωες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να μιλήσουν και να σταθούν ηρωικά απέναντί τους».

Ο φόβος των αντιποίνων

Η πολιτική και ο φόβος έχουν ήδη μπει στο δρόμο της παραγωγής. Το αρχικό τρέιλερ, που είναι ακόμα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, ερευνά η CIA, το Ισραήλ και οι μοναρχίες του Κόλπου, ένα τρίο που πολλοί Ιρακινοί θεωρηθούν υπεύθυνο για την επέκταση του IS. Πολλοί σταρ αρνήθηκαν να ενταχθούν στο καστ, φοβούμενοι τις συνέπειες. Το όνομα του ιρακινού ηθοποιού που παίζει τον ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι διαγράφηκε από τους τίτλους. Ο άντρας είναι ίδιος με τον υποτιθέμενο χαλίφη. Ο Γουίσαμ Αμπντελγουαχίντ παίζει τον Φουντα - έναν μεθύστακα με μια ενοχλητική τάση για selfies, που εντάσσεται στο Ισλαμικό Κράτος και υιοθετεί τους τυραννικούς τρόπους του. «Είναι καθήκον μας να καταγγείλουμε τη βιαιότητα του IS», λέει. «Παρά τα φρικτά εγκλήματα, στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να χαμογελούν».

csmonitor.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα