ΟΙ ΗΠΑ θα αυξήσουν την βοήθεια στους αντάρτες της Συρίας

«Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το καθεστώς Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του νευροτοξικού αερίου σαρίν, σε μικρή κλίμακα κατά της αντιπολίτευσης και επανειλημμένως κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα ασφάλειας. Όπως τόνισε, οι υπηρεσίες θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι αξιόπιστη, ενώ υπολογίζεται ότι 100- 150 άνθρωποι έχουν πεθάνει από

τις επιθέσεις με χημικά όπλα ως σήμερα.
Η ανακοίνωση προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ του Ομπάμα και των υπεύθυνων εθνικής ασφάλειας, καθώς οι πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη λήψη δραστικότερων μέτρων στον πόλεμο της Συρίας αυξάνονται. Προ ημερών μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σχολίασε σε δημόσια ομιλία του ότι ο Ομπάμα κινδυνεύει να δείχνει «παντελώς ανόητος» αν συνεχίσει να μένει στο παρασκήνιο της διαμάχης.

Ο Ρόουντς δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς τους αντάρτες θα είναι διαφορετική «τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς την κλίμακα» από ό,τι είχε εγκριθεί πριν. Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος είπε ότι μια αξιόπιστη πηγή τον ενημέρωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρέχει όπλα στους αντάρτες, ζήτησε τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξουδετερώσουν τις εναέριες δυνάμεις του Άσαντ. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εκτείνεται στα 25 μίλια μέσα στη Συρία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις που είχαν προβλέψει μήνες πριν ότι ο Άσαντ σύντομα θα πέσει, πιστεύουν πλέον ότι με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ κατάφερε να πάρει το πάνω χέρι. Αλλά ανησυχούν επίσης ότι η αποστολή όπλων σε αντάρτες θα μπορούσε να ενισχύσει τους σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που έχουν υποσχεθεί πίστη στην Αλ Κάιντα. Ενώ η Βρετανία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τον εξοπλισμό των ανταρτών, άρτες, οι διπλωμάτες τους θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τόσο των απειλών είναι η ενίσχυση των ανταρτών του Ιντρίς. Η ενίσχυση του Ελεύθερου συριακού Στρατού με χρήματα, όπλα και πυρομαχικά, υποστηρίζουν, θα συμβάλει στον αγώνα κατά του Άσαντ και επιπλέον θα παρέχει ένα αντίβαρο ανάμεσα στους αντάρτες και στις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Η Γαλλία ιδίως έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον Ιντρίς, ενώ παρέχει κεφάλαια και άλλη βοήθεια και δείχνει να ανυπομονεί να στείλει και στρατιωτική βοήθεια.

http://www.reuters.com/article/2013/06/14/us-syria-crisis-idUSBRE95C16L20130614

Keywords
Τυχαία Θέματα