Ανησυχία των ΗΠΑ για τις βλέψεις της Τουρκίας στο Ιράκ

Ο Υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είπε ότι θα ήθελε να τονίσει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία του Ιράκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη με τη Βαγδάτη για το ποιος θα πρέπει να συμμετέχει στην εκστρατεία για της ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Κάρτερ, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ένα ευαίσθητο θέμα, αρνήθηκε να πει ρητά αν θεωρεί πως θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετέχει στις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η Ουάσιγκτον

στο παρελθόν ανέβαλε το θέμα.

"Φυσικά και θα μιλήσουμε γι' αυτό. Και ναι, φυσικά υπάρχουν ευαίσθητα θέματα εκεί. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εκεί, και ο συνασπισμός μας, με σεβασμό στην ιρακινή κυριαρχία. Αυτή είναι μια σημαντική αρχή μας", δήλωσε ο Κάρτερ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απογοητεύθηκε από τη μικρή συμμετοχή της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στην υποστηριζόμενη από τους Αμερικανούς επίθεση στη Μοσούλη και εξοργίστηκε με την στήριξη της Ουάσινγκτον στους κούρδους μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίων κούρδων μαχητών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην βόρεια Συρία, ο Κάρτερ είπε ότι δεν ήταν σίγουρος για το τι ακριβώς αποκαλύφθηκε. "Δεν μπορώ να διευκρινίσω τώρα" είπε. Ένας αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συγκεκριμένες ομάδες που έπληξαν τα τουρκικά μαχητικά δεν ήταν αυτές που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, αλλά "είχαν καλές και φιλικές σχέσεις" με τους μαχητές με τους οποίους συνεργάζεται η Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη με το Ιράκ εξαιτίας της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη, καθώς και για το ποιος πρέπει να λάβει μέρος στην επίθεση στην κυρίως σουνιτική μουσουλμανική πόλη της Μοσούλης, που κάποτε ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία σταθερά στη σφαίρα επιρροής της. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για θρησκευτική αιματοχυσία εάν ο ιρακινός στρατός στηρίξει τους σιίτες μαχητές.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναγνώρισε ότι η Τουρκία είχε νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν σαφής, ότι "κανένας στρατός δεν θα πρέπει να επιχειρεί σε περιοχές (του Ιράκ), όπου δεν καλείται ρητά". "Ήδη εργαζόμαστε παρασκηνιακά για να κατανοήσουν Ιρακινοί και Τούρκοι πώς θα προχωρήσουμε στη Μοσούλη," είπε ο αξιωματούχος.

Ο Κάρτερ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το θέμα πριν από τις συνομιλίες του στην Τουρκία. Παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται τόσο με το Ιράκ όσο και με την Τουρκία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. "Πρόκειται για δύο στενούς φίλους μας. Στην περίπτωση της Τουρκίας, είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και θέλουμε να τους κρατήσουμε όλους επικεντρωμένους στο στόχο, που είναι να νικήσουμε το ISIL, γιατί αυτό είναι μια απειλή και για τους τρεις μας" δήλωσε ο Κάρτερ.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα